• 04/09/2012

NASA's microsatellieten draaien op Android smartphones

Dank zij gebruik van bestaande consumententechnologie kosten NASA's microsatellieten nog amper 3.500 dollar per stuk. Ook Europa heeft een gelijkaardig project.

Trefwoorden: #android, #nasa, #ruimtevaard, #satelliet, #smarthone

Lees verder

research

( Foto: NASA )

ENGINEERINGNET - PhoneSat is een van de vele projecten van het Amerikaanse ruimtevaartcentrum NASA. Dit project onderscheidt zich echter van de rest, omdat het hier niet gaat om grote budgetten en hoogtechnologische snufjes.

Het doel van het PhoneSat, dat in 2010 van start ging, is net om de kost van satellieten zo laag mogelijk te krijgen, door het gebruik van bestaande en courante consumententechnologieën, zoals smartphones.

NASA maakt gebruik van smartphones omwille van de snelle processoren, het flexibele besturingssysteem, de camera met hoge resolutie en de gps-technologie.

Er zijn reeds prototypes gebouwd met een kostprijs van ongeveer 3.500 dollar, een fractie van wat het bouwen van een satelliet normaal kost.

Het eerste model, PhoneSat 1.0, werd gebouwd met alleen de hoogstnoodzakelijke functies aan boord om te testen of een satelliet gebaseerd op een smartphone het zou overleven tijdens een trip in de ruimte. Dit model werd gebouwd rond een HTC Nexus One met Android. De satelliet kan foto’s nemen en zijn positie in de ruimte registreren.

Het tweede model, PhoneSat 2.0, kreeg enkele extra attributen zoals zonnepanelen, een gps-ontvanger en de mogelijkheid om de satelliet vanaf de aarde te bedienen via radio. Deze satelliet werd gebouwd rond een Samsung Nexus S en is voorzien van elektromagneten die reageren op het magnetische veld van de aarde.

De PhoneSat microsatellieten zijn kubusvormig, meten ongeveer 10 centimeter en wegen nog geen 2 kilogram. Later dit jaar zullen drie van deze satellieten mee de ruimte in gaan met de Antaresraket van Orbital Sciences.


(bron: ZDNet, Dries Cludts)

ACHTERGROND
Ook Europa heeft een gelijkaardig project. Daar heten de microsatellietjes 'CubeSats'. Het project staat onder de leiding van een Belgische organisatie: het von Karman instituut in Sint-Genesius-Rode. Lees "Universiteiten van over hele wereld gaan 'wegwerp'-satellietjes lanceren"
https://engineeringnet.be/belgie/detail_belgie.asp?Id=7061