QC: 'Voorkomen beter dan genezen'

Columns & Blogs 5/03/2012 11:43:09

Naar schatting 10 à 15% van de dodelijke arbeidsongevallen en 15 à 20% van alle ongevallen houden verband met onderhoudswerkzaamheden.

Lees hieronder verder   
Verwant

In memoriam: Hubert Lahaut, hoofdredacteur Maintenance Magazine

QC: «De Maintenance Manager kan de bedrijfswinst gevoelig beïnvloeden»

Werken met gevaarlijke stoffen

QC: 'Voorkomen beter dan genezen'

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 5/09/2019 tot 14/11/2019

Bouwstenen geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

Brexit: bent u klaar voor de douaneverplichtingen?

Europahotel - Gent

donderdag 12 september 2019

Keuze van de redactie

(22/8) Energietransitie: mogelijkheden hernieuwbare synthetische brandstoffen

(22/8) Nieuwe UGent start-up haalt 5,1 miljoen euro op

(19/8) VUB en ULB starten proefproject met zelfrijdende shuttlebus

(19/8) Primeur: Nederlandse waterstofwagen verslaat benzine racewagens

(12/8) Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

(6/8) Masterproeffilmpje bezorgt ingenieur job bij Amazon

>> Meer blikvangers

Het is alweer een tijdje geleden en de mens vergeet nu eenmaal snel, maar op een dag in juli 1988 werd het wereldnieuws beheerst door beelden van een verwoestende ontploffing die een boorplatform in een vuurzee had veranderd. Op het booreiland Piper Alpha in de Noordzee was vloeibaar gas in brand geraakt, waardoor binnen enkele seconden een waar inferno ontstond. Bij dit ongeluk, een van de ergste industriële rampen ooit, kwamen 167 werknemers om het leven.

Wat was de oorzaak van dit verschrikkelijke voorval? Na het uitvallen van een condensaatpomp werd geprobeerd een pomp die voor onderhoud was uitgebouwd, snel weer in bedrijf te nemen. Hierbij kwam condensaat vrij, dat ontvlamde en een explosie veroorzaakte, die uiteindelijk rampzalige gevolgen had. Het ongeluk werd toegeschreven aan fouten in verband met een werkvergunning en het isolatiesysteem – twee factoren die van cruciaal belang zijn voor veilige onderhoudswerkzaamheden.

Piper Alpha is misschien een extreem voorbeeld, dat echter aantoont dat een slechte coördinatie van het onderhoudsproces catastrofale gevolgen kan hebben. Voor elke industrietak in de EU valt wel een soortgelijk verhaal te vertellen. Ongelukken en schade voor de gezondheid, niet veroorzaakt door de ‘hand van God’, maar als gevolg van het feit dat tijdens de planning van onderhoudswerkzaamheden geen rekening werd gehouden met veiligheids- en gezondheidsaspecten, of omdat onderhoud niet goed werd uitgevoerd, in sommige gevallen maanden of zelfs jaren voordat het ongeluk zich voordeed.

Soms is het niet eenvoudig om het exacte verloop van de gebeurtenissen in kaart te brengen, maar in veel gevallen doen zich ongevallen en gezondheidsschade op de werkplek voor omdat geen behoorlijke risicobeoordeling plaatsvond of omdat het onderhoud werd veronachtzaamd.

Onderhoud is van essentieel belang om gevaarlijke situaties op de werkplek uit te sluiten en voor een veilige werkomgeving te zorgen. Onderhoud wordt, nog steeds, al (te) snel over het hoofd gezien. Zonder regelmatig onderhoud kunnen zich rampen voordoen, waarbij doden of zwaargewonden vallen.

Ook kleine onderdelen kunnen ernstige problemen veroorzaken als zij niet worden onderhouden. Van deze problemen kunnen niet alleen de direct betrokkenen de dupe worden, maar ook andere werknemers en zelfs het publiek. Goed onderhoud is dus essentieel voor de beheersing van gevaren en risico’s op de werkplek. Maar onderhoud gaat zelf ook met risico’s gepaard. Naar schatting 10 à 15 % van de dodelijke arbeidsongevallen en 15 à 20 % van alle ongevallen houden verband met onderhoudswerkzaamheden. In sommige sectoren is de helft van de ongevallen met onderhoud gerelateerd!

Op de werkplek in Europa is onderhoud in de eerste plaats een wettelijke verplichting. Sinds 1989 werden verscheidene Europese richtlijnen ingevoerd, waarin een algemeen kader van minimumeisen voor de bescherming van werknemers is neergelegd. Deze richtlijnen zijn tevens van toepassing op onderhoudswerkzaamheden.

De belangrijkste is de kaderrichtlijn, die werkgevers verplicht een risicobeoordeling op de werkplek uit te voeren. Bovendien hebben werkgevers de morele plicht om de veiligheid en gezondheid van hun personeel in alle aspecten van het werk te beschermen. Zij moeten meer doen dan alleen de wettelijke verplichtingen nakomen.

Werkgevers dienen het goede voorbeeld te geven en de bereidheid aan de dag leggen zich voor gezondheid en veiligheid in te zetten. In financiële termen kan verkeerd onderhoud hun bovendien duur komen te staan: het kan inkomstenderving, boetes, juridische kosten, een daling van de productiviteit en reputatieschade met zich meebrengen.

Hoewel er per industrietak verschillen bestaan, zijn er toch algemene onderhoudsbeginselen die overal in Europa gelden. Tot deze algemene beginselen behoort ondermeer de noodzaak om te beginnen met een goede planning, waarbij rekening wordt gehouden met veiligheids- en gezondheidsaspecten en om een systematische aanpak te volgen, met duidelijke rollen en verantwoordelijkheden voor onderhoudspersoneel, duidelijke richtsnoeren, adequate opleiding en uitrusting en regelmatige controles, zodat gewaarborgd is dat het werk naar behoren wordt uitgevoerd en geen nieuwe risico’s ontstaan.

Het is essentieel dat onderhoud niet als een éénmalige taak wordt beschouwd, maar als een proces dat systematisch moet worden beheerd. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

UZ Brussel breidt expertise in robot-geassisteerde ingrepen uit

In het Centrum voor Hart- en Vaatziekten werd onlangs voor het eerst een patiënt geopereerd met behulp van een robot. Zo kunnen de chirurgen nauwkeuriger werken en herstelt de patiënt sneller.

Plannen voor grootste Europese Li-Ion batterijenproducent

JT Energy Systems, de in april opgerichte joint venture van Jungheinrich en batterijproducent Triathlon Holding, heeft de voormalige Solarworld-fabriek overgenomen.

Rockwell Automation helpt bij integratie van veiligheid in machines - techniek

Machine-ontwerpers moeten steeds meer veiligheidsaspecten in het ontwerp van industriёle systemen integreren. Rockwell Automation ontwikkelde 7 nieuwe safety modules voor drie I/O platforms.

Oracle wordt partner van Start it @KBC

Op Start it @KBSea heeft technologiebedrijf Oracle aangekondigd dat het zich aansluit als partner van Start it @KBC, waardoor deze nog meer technologische expertise aan boord haalt.

Follow-upinspectie Doel 3 geeft groen licht voor heropstart

De waterstofvlokken in de wanden van de reactorkuip van Doel 3 zijn niet geëvolueerd en er zijn ook geen nieuwe indicaties bij gekomen. Dat blijkt uit een follow-upinspectie.

DHL test elektrische bestelwagen StreetScooter

DHL Express gaat een maand de StreetScooter uittesten in België. Dit past in hun ‘GoGreen’ programma en moet uitwijzen of de inzet van elektrische bestelwagens buiten steden haalbaar is.

VUB en ULB starten proefproject met zelfrijdende shuttlebus

Onderzoekers van de VUB en de ULB starten vrijdag op Brussels Health Campus met dit innoverende proefproject om relatie tussen mens en machine te bestuderen.

Pilz introduceert veilig radarsysteem voor zonebewaking - techniek

Het LBK-systeem van Pilz voor de beveiliging van gevarenzones is gebaseerd op radartechnologie. Het LBK-systeem is ongevoelig voor externe invloeden, zoals stof, regen, licht, vonken, ... .

Kontron lanceert COM Express Compact Type 6 met nieuwste Intel processoren

Kontron heeft nieuwe COM Express Compact Type 6 modules, die de 8ste generatie Intel-processoren bevatten, toegevoegd aan zijn gamma. De processoren verbruiken slechts 15 Watt. De nieuwe modules laten tot 24 GB DDR4-geheugen toe en zijn optioneel voor het eerst beschikbaar in Compact-formaat met snelle NVMe SSD. >>

Partners