Solange Tastenoye: 'Wie is aansprakelijk bij het onderhoud van elektriciteitsinstallaties?'
Columns & Blogs 2/05/2012 10:45:10
U doet beroep op een buitenfirma voor het onderhoud van de electriciteitsinstallatie in uw bedrijf. Er doet zich echter een ongeval voor. Wie is hier aansprakelijk?
S. Tastenoye: 'wie betaalt schade door omgevallen hoogspanningsmast?' - column
Solange Tastenoye: «Bescherming van werknemersuitvindingen»
Solange Tastenoye: «Bedrijfsongevallen: Verzekeraar betaalt niet!»
Christian Toon: «Sociale media: angst is een slechte raadgever»
Solange Tastenoye: «De ‘wettelijke’ en de ‘commerciële’ garantieplichten'»
Solange Tastenoye: 'Verkeerd machineonderdeel geleverd!'
>> Meer verwant nieuwsClub Logistiek & Supply Chain Managers
Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth
van 19/09/2018 tot 30/04/2019
Facility manager: 10 aparte modules
Zwijnaarde (Gent)
van 1/10/2018 tot 27/06/2019
Kwaliteitscoördinator
SBM Kortrijk
van 9/10/2018 tot 28/05/2019
Expert in onderhoudsmanagement
Zwijnaarde (Gent)
van 11/10/2018 tot 25/04/2019
Club Productiemanagers
Mercure Hotel Roeselare
van 17/10/2018 tot 4/09/2019
Club Continu Verbeteren
Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth
van 22/10/2018 tot 11/09/2019
Scan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.
(14/2) AB InBev investeert 42 miljoen euro in uitbreiding brouwerij Hoegaarden
(13/2) Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones
(12/2) Agristo bouwt nieuw automatisch hoogbouwmagazijn
(11/2) Brits verpakkingsbedrijf investeert 15 miljoen euro in België
(6/2) 10 nieuwe Fabrieken van de Toekomst in Vlaanderen
(6/2) P&V Elektrotechniek neemt Bekaert Electric over
>> Meer blikvangersDe elektricien van deze buitenfirma? Iemand van uw bedrijf die met de elektricien samenwerkte? Of heeft de elektricien een beroepsfout gemaakt?
In de praktijk kunnen zich heel wat situaties voordoen waarbij men zich steeds zal afvragen wie de fout heeft gemaakt waardoor er schade ontstond.
Onze aansprakelijkheidswetgeving stelt dat elke daad van de mens waardoor aan een ander schade wordt veroorzaakt, verplicht diegene door wiens schuld de schade is ontstaan, deze te vergoeden. Bovendien is ieder persoon aansprakelijk niet alleen voor de schade welke hij door zijn daad, maar ook voor die welke hij door zijn nalatigheid of door zijn onvoorzichtigheid, heeft veroorzaakt.
Concreet houdt dit alles in dat er in de eerste plaats een daad moet verricht worden door de elektricien die door zijn schuld schade meebrengt. Er moet sprake kunnen zijn van een oorzakelijk verband tussen deze daad en de schade die erdoor ontstaat.
Laten we hier toch opmerken dat deze ‘daad’ niet alleen een bepaalde handeling kan betekenen, maar eveneens betrekking kan hebben op een nalatigheid of een onvoorzichtigheid waardoor de schade tot stand komt.
Bij het beoordelen van deze daad, wordt steeds uitgegaan van het ‘algemene zorgvuldigheidsprincipe’. Dit betekent datgene wat een andere normale, vooruitziende en voorzichtige elektricien zou doen indien hij in dezelfde omstandigheden zou geplaatst worden. Wat dus de ‘goede huisvader’ zou doen!
Door het plegen van deze daad, moet er schade toegebracht worden. In de praktijk is het niet altijd gemakkelijk om deze schade te bepalen. Vandaar ook dat er vaak beroep wordt gedaan op een deskundige. Deze gaat dan na welke de oorzaak van de schade was en hoe groot deze schade effectief is. Tussen de fout en de schade die eruit voortvloeit, moet er een oorzakelijk verband bestaan. Is dit verband niet bewezen, dan kan er ook geen sprake zijn van enige aansprakelijkheid.
Ook hier zal naar het verslag van de deskundige gegrepen worden om te kijken of dit oorzakelijk verband wel aanwezig is en zal de rechter uiteindelijk de knoop moeten doorhakken.
Heeft de elektricien een beroepsfout gemaakt?
Een elektricien stelt zijn vaardigheden, kennis en ervaringen beroepsmatig ter beschikking van zijn klanten. Indien hij tijdens de uitoefening van zijn beroep als elektricien een fout maakt, dan begaat hij een ‘beroepsfout’.
Een ‘beroepsbeoefenaar’ (hier een elektricien) dient zich te gedragen naar de ‘algemene zorgvuldigheidsnormen’. Er moet aldus steeds beoordeeld worden hoe een normaal, voorzichtig en redelijke elektricien van eenzelfde categorie zich in dezelfde feitelijke omstandigheden zou gedragen. Tot deze algemene zorgvuldigheidsnormen waarnaar de elektricien zich moet gedragen behoren bijvoorbeeld de voorwaarden om het beroep uit te oefenen, of de verplichting om de nieuwe ontwikkelingen in zijn vakgebied bij te houden.
Is de elektricien aansprakelijk voor zijn werknemers?
Artikel 1384 lid 3 van ons Burgerlijk Wetboek is hierover duidelijk: het stelt dat ‘de meesters en zij die anderen aanstellen aansprakelijk zijn voor de schade die door hun aangestelden veroorzaakt zijn in de bediening waartoe zij hen gebezigd hebben’.
Dit betekent concreet dat indien een werknemer van de elektricien een fout maakt bij het uitvoeren van werkzaamheden, dan zal de elektricien in zijn hoedanigheid van werkgever aansprakelijk gesteld worden voor deze daden. Veroorzaakt deze werknemer schade door bedrog, een zware fout (bijvoorbeeld elektriciteitswerken uitvoeren in dronken toestand), of een lichte fout die eerder gewoonlijk dan toevallig voorkomt (bijvoorbeeld een geregeld voorkomende vergissing of onoplettendheid), dan blijft deze werknemer hiervoor aansprakelijk.
Besluit
Indien er zich in uw bedrijf een schadegeval voordoet waarvan u meent dat de elektricien aansprakelijk is, dan is het best een expert onder de arm te nemen en deze te laten onderzoeken wat er precies is misgegaan en door wiens fout. Aan de hand van dit deskundigenverslag zal de rechter zich ten tijde van een rechtszaak uitspreken, tenzij de partijen onderling tot een akkoord komen. <<