• 08/08/2012

Nieuw boek: 'CE markeren van machinerie'

Nieuw boek van Rinus Simonis boek legt stap voor stap uit hoe de machinebouwer tot het CE markeren van zijn machinerie komt.

Trefwoorden: #ce markering, #machinerichtlijn, #Rinus Simonis, #technisch boek

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET -- Met de ‘nieuwe’ Machinerichtlijn die in 2009 uitkwam ontstond de nodige verwarring bij machinebouwers. De EN 954-1:1997 werd namelijk ingetrokken en werd het noodzakelijk de nieuwe geharmoniseerde norm toe te passen. Om machinebouwers te ondersteunen bij het CE markeren van hun (onvoltooide) machinerie werd onlangs het boek ‘CE markeren van machinerie’ uitgegeven.

In 2009 werd de zogenaamde nieuwe Machinerichtlijn van kracht. Het was een verduidelijking van de bestaande richtlijn met enkele aanvullingen waarbij de aanvulling over de onvoltooide machinerie het meest spraakmakend was.

Fabrikanten van onvoltooide machines kregen hiermee ‘onverwachts’ te maken met het aanleggen van een technisch dossier, het schrijven van een handleiding, het nadenken over de levenscyclus enzovoorts. Rinus Simonis, auteur van het boek ‘CE markeren van machinerie’: “In werkelijkheid moesten de fabrikanten doen wat ze eigenlijk altijd al hadden moeten doen.”

Vervallen EN 954-1:1997
Wat (nog) meer commotie te weeg bracht was het intrekken van de EN 954-1:1997 Veiligheid van machines - Onderdelen van besturingssystemen met een veiligheidsfunctie - Deel 1: Algemene ontwerpbeginselen.

Hiervoor in de plaats kwam de EN ISO 13849-1:2008. Veiligheid van machines - Onderdelen van besturingssystemen met een veiligheidsfunctie - Deel 1: Algemene regels voor ontwerp. Gelijktijdig werd ook de EN IEC 62061:2008 Veiligheid van machines - Functionele veiligheid van elektrische, elektronische en programmeerbare systemen met een veiligheidsfunctie gepubliceerd.

Welke norm moet in welke situatie worden gebruikt? Ook bleken machinebouwers moeite te hebben met het rekenen aan veiligheid om zo de betrouwbaarheid te kunnen vaststellen.

Met veel gelobby werd de EN 954-1 nog even aangehouden maar inmiddels zijn we zover dat machinebouwers verplicht de geharmoniseerde norm moeten toepassen.

Boek: ‘CE markeren van machinerie’
Om machinebouwers die machinerie en onvoltooide machinerie ontwerpen en bouwen te helpen om van hun producten het vermoeden van overeenstemming te krijgen, schreef Rinus Simonis het boek ‘CE markeren van machinerie’.

In het boek wordt stap voor stap uitgelegd hoe de machinebouwer tot het CE markeren van zijn machinerie komt. De risicoanalyse, de documentatie, de verklaringen, het technische dossier... Alles wat te maken heeft met ‘het vermoeden van overeenstemming’, komt in overzichtelijke volgorde aan bod.

Praktische gegevens
• Titel: ‘CE markeren van machinerie’
• ISBN nummer: 9781616273057
• Beschikbaar via:
http://www.ShopMyBook.com
of http://www.shopmybook.com/nl/Rinus-Simonis/CE-markeren-van-machinerie
• In paperback uitvoering kost het boek € 15,50 exclusief 6% BTW


ACHTERGROND
De auteur, Rinus Simonis, is 25 jaar werkzaam geweest in de industriële automatisering. Van 1995 tot 2010 was hij CE verantwoordelijke en beheerder van normbladen. Daarnaast heeft hij vele vragen van interne en externe klanten beantwoord. Als trainer heeft hij bovendien diverse ‘tools’ in Excel ontwikkeld.