• 05/07/2012
  • |     BB

Essent opent grootste en duurzaamste gascentrale van Nederland

Essent/RWE heeft zijn nieuwe en deels vernieuwde gasgestookte Clauscentrale officieel ingehuldigd. De centrale kan binnen- en buitenlandse schommelingen in de vraag compenseren.

Trefwoorden: #centrale, #claus, #elektriciteit, #energie, #essent, #peter terium, #rwe

Lees verder

Nieuws

( Foto: RWE/Essent )

ENGINEERINGNET.NL -- In de afgelopen vier jaar werd de verouderde eenheid Claus B compleet vernieuwd tot de hypermoderne Claus C (1.304 MW).

De bestaande eenheid Claus A (640 MW) die nog in bedrijf is, wordt mogelijk op termijn op een zelfde manier gemoderniseerd tot Claus D.

Peter Terium, sinds 1 juli 2012 CEO van RWE: "Deze centrale in het Limburgse Maasbracht is zeer flexibel en kan op elk gewenst moment ingezet worden bij gebrek aan wind- en zonne-energie. Ook wanneer dit speelt in ons omringende landen".

De ombouw heeft ruim 1 miljard euro gekost en duurde vier jaar. De centrale bestaat uit 3 gasturbines en 1 stoomturbine, wat voor een centrale van deze grootte bijzonder is.

Doordat onderdelen van eenheid B zijn hergebruikt (zoals de koeltoren), is er sprake van zogenoemde ‘repowering’. Door een sterk verhoogd brandstofrendement produceert Claus C 50 MW meer dan een gemiddelde vergelijkbare installatie met dezelfde brandstofhoeveelheid.

De centrale behoort volgens zijn eigenaar 'tot de meest efficiënte en schone centrales van Europa'. Bovendien leidde de investering tot een rendementsverbetering met 20 procent, tot een elektrisch rendement van bijna 60 procent.