• 05/07/2012
  • |     BB

Flanders’ Care presenteert 9 nieuwe demonstratieprojecten (+video)

Vlaamse regering keurt 9 demonstratieprojecten rond medische technologie goed, die op termijn internationale mogelijkheden moeten scheppen.

Trefwoorden: #demonstratieprojecten, #Flanders' Care

Lees verder

Nieuws

( Foto: Flanders' Care, Reskin-project )

ENGINEERINGNET.BE -- Begin juli 2012 werden negen nieuwe goedgekeurde Flanders’ Care demonstratieprojecten voorgesteld. Dit gebeurde in aanwezigheid van minister-president Kris Peeters, viceminister-president Ingrid Lieten, coördinerend minister van Welzijn Jo Vandeurzen en minister van Werk Philippe Muyters.

De Vlaamse regering heeft 1,5 miljoen euro uitgetrokken om deze geselecteerde projecten de komende 2 jaren de kans te bieden om de meerwaarde van hun product of dienst aan te tonen door 'real life testing' in de thuisomgeving van zijn gebruiker.

Met de demonstratieprojecten –allemaal op technologische leest geschoeid - wil de Vlaamse regering 'innovatieve oplossingen voor reële zorgnoden sneller bij de gebruiker brengen en dit door zorgactoren, ondernemingen en kennisinstellingen samen te brengen in één project'.

De verbetering van de zorg moet internationale mogelijkheden scheppen, aldus het officiële persbericht: 'Flanders’ Care, dat is Vlaanderen in Actie bij uitstek. Na de eerste call in oktober 2011 bewijzen deze tweede en derde call dat Flanders’ Care stevig op de rails staat en er zo volop werk wordt gemaakt van innoveren en ondernemen in de zorg".


ACHTERGROND & VIDEO'S
De negen goedgekeurde demonstratieprojecten zijn:

- Proeftuin ALS-digitalk: Assistieve communicatietechnologie via een hoofdgestuurde laserpointer of via de oogbol voor personen met ALS

- Care4Safety: Preventieve intelligente alarmering voor veiligheidsbedreigende gebeurtenissen in de thuisomgeving als bovenbouw op het personenalarmsysteem op maat van de gebruiker.

- Tele-Rehab III: Telemonitoringsysteem met stimuleringsboodschappen voor chronische hartpatiënten met een laag complicatierisico tijdens een cardiaal revalidatieprogramma in de thuisomgeving.

- Interactief eZorg-Communicatie-Platform: Een Platform met eZorg-logboek voor wettelijke prestatieregistratie en gegevensdeling voor een vlottere inspraak van de thuiszorgcliënt, eenvoudigere opvolging van het zorgdossier, snellere gegevensuitwisseling tussen de geautoriseerde zorgactoren.

- Beeldcommunicatie in de thuiszorg: Een tablet waarbij de gebruiker tegelijkertijd kan communiceren met verscheidene familieleden, vrienden en thuisverzorgers. Dit voor hulpbehoeftige ouderen, personen met een handicap en personen die ernstig chronisch ziek zijn en dreigen in een sociaal isolement te raken.

- e-Diamant: Een elektronisch zorgplatform voor diabetes management met geïntegreerde tele-monitoringtoepassing voor kinderen en adolescenten met type 1 diabetes. De meetwaarden van de bloedsuikerspiegel worden door de jongeren met diabetes vanuit hun thuis- en schoolomgeving doorgestuurd.

- Serious Gaming for ADHD: Een serious game voor kinderen met ADHD tussen 8 tot 12 jaar met als doel deze kinderen spelenderwijs vaardigheden te leren die belangrijk zijn in het dagelijks functioneren zoals organiseren, inschatten van tijd en sociale interactie.

- Optimale opvolging van chronische zieken in de thuisverpleging via een mobiele applicatie: Elektronisch verpleegdossier met integratie van pijnmeting, opvolging van doorligwonden en monitoring van complicaties bij diabetes zodat risico’s sneller kunnen worden opgespoord via gerichte vraagstelling.

- One Heart To Care For: Gegevensdeling in het volledige zorgpad (1ste en 2de lijn) integreren voor oudere patiënten met hartfalen. Met behulp van telemonitoring worden verschillende parameters (bloeddruk, polsslag en gewicht) opgevolgd door de oudere patiënt thuis.