• 18/06/2012

Software onderzoekt verpakking versus vitamine C

Dankzij Belgische vinding kunnen voedings- en verpakkingsindustrie nagaan hoeveel vitamine C verloren gaat bij verpakt sinaasappelsap.

Trefwoorden: #oxidatie, #software, #zuurstofgevoelige

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE -- Pack4Food vzw, verbonden aan UGent, ontwikkelde nieuwe software die helpt bij de ontwikkeling van nieuwe verpakkingsconcepten voor zuurstofgevoelige producten. De software zou dus ondersteuning bieden bij het inschatten van de houdbaarheid. Een voorbeeld is dat van verpakt sinaasappelsap.

In de praktijk stelt men vast dat een begíngehalte van 400 mg vit C per 1000 ml sap wordt nagestreefd: dit is de concentratie die aanwezig is vlak na het afvullen en verpakken. Het gaat om vit C die van nature aanwezig is in het fruitsap. Of nog: in sommige gevallen (afhankelijk van vulproces) wordt vit C toegevoegd om de verliezen tijdens verwerken en afvullen te compenseren; een deel van de vit C zal namelijk verloren gaan door reactie met zuurstof.

Het uiteindelijke doel is om op het einde van de houdbaarheid (vb. na 8 maanden), dus als eíndgehalte, nog voldoende vit C over te houden om een gehalte te hebben dat overeenstemt met wat op het etiket wordt vermeld (bvb. 240 mg/l).

Naast de verschillende vulprocessen (standaard, clean, ultraclean, hot fill en aseptisch) zijn er verschillende mogelijke verpakkingsmaterialen. Verder dient ook rekening gehouden te worden met de dop, die vaak uit een ander materiaal bestaat dan de rest van de verpakking. Daarenboven kan er vlak na verpakken een bepaalde hoeveelheid residuele zuurstof achterblijven, afhankelijk van het type afvulling alsook de beschikbare kopruimte.

De nieuwe software, ProdOxyPack, maakt dus mogelijk de totale vit C verliezen tijdens bewaring na te gaan. Via enkele muisklikken kan men een verpakking, in dit geval vb. een fles, pak of pouch voor sinaasappelsap, ontwerpen, waarna de software zal aangeven hoe snel zuurstof tijdens bewaring in de kopruimte terecht komt.

Deze binnengetreden zuurstof zal reageren met vit C van het sinaasappelsap en kan als dusdanig gebruikt worden als een indicatie voor de hoeveelheid vit C die uiteindelijk op het einde van de bewaring nog aanwezig zal zijn in het sinaasappelsap.

Volgende vuistregels worden gebruikt: 1ml zuurstof komt overeen met 1,43 mg zuurstof en per mg zuurstof reageert er een hoeveelheid van 11 mg vit C weg.


(KV) (foto wikipedia) (Bron FoodGate)