Vanheede Environment en Volvo Trucks lanceren 1ste hybride-vuilniswagen

Economie 15/06/2012 9:13:44

Onlangs lanceerde het Belgische milieubedrijf Vanheede Environment Group in samenwerking met Volvo Trucks, Nebim en Geesinknorba de eerste hybride-vuilniswagen in België.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Energy Efficiency in Industry

Building 904, Technologiepark, Zwijnaarde

van 9/05/2017 tot 12/12/2017

Club continu verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

maandag 23 oktober 2017

Studiedag "Verbinden van ongelijksoortige materialen"

BluePoint Brussels

dinsdag 24 oktober 2017

Haal geld uit uw industrieel afval

Berchem

dinsdag 24 oktober 2017

Expert in lean en productiemanagement

Tramstraat 63 - 9052 Gent

woensdag 25 oktober 2017

EP&C: Gratis workshop patent aanvragen

Turnhout

woensdag 25 oktober 2017

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Nieuw innovatief bedrijfsnetwerk Offshore Energie opgericht

Keuze van de redactie

(18/10) imec en de UGent openen testruimte voor smart home toepassingen

(16/10) Financieringsronde Arkite levert 1,6 miljoen euro op

(12/10) Onderzoekers leggen ontstaan van huidmelanoom bloot

(10/10) Plak voor diepe geothermiecentrale van VITO in Mol

(5/10) Materialise groeit met reuzenstap in metaal printen

(2/10) Dual fuel baggerschip ‘Scheldt River’ gedoopt bij DEME

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- In aanwezigheid van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege werd deze unieke wagen voorgesteld aan de pers.

Reeds jaren heeft Vanheede Environment Group ruime aandacht voor de ecologische impact van zijn activiteiten en proberen ze deze tot een minimum te beperken.

Investeren in systemen en installaties om van afval grondstoffen te maken ( de keten sluiten ) en het streven naar een minimale CO2-uitstoot zijn daarbij doelstellingen van primordiaal belang.

De groep beschikt dan ook over een ruim en divers (vracht-)wagenpark om zijn activiteiten in de afvalsector op een optimale manier te organiseren.

Duurzaam materialenbeheer waarmee Vlaams minister Joke Schauvliege de omslag wil maken van een afval- naar een materialenbeleid, is een speerpunt in het Vlaams leefmilieubeleid. Grondstoffen worden immers steeds schaarser en duurder.

Onder het motto, samen sterk, sloegen Volvo Trucks, de opbouwspecialist Geesinknorba en Vanheede Environment Group de handen in elkaar en creëerden ze de eerste hybride-perswagen (26 Ton) in België.

Geen kleine versie van een vrachtwagen met een beperkte actieradius, maar een volwaardige vuilniswagen (26 Ton) die de industriële klanten van deze groep perfect kan bedienen.

Volvo Trucks heeft na jaren onderzoek, besloten de parallelle hybride aandrijving productierijp te maken. Hierbij wordt tijdens het afremmen van het voertuig de remenergie opgeslagen in Lithium-Ion batterijen.

Daarna gebruikt de elektrische motor deze energie om bij vertrek en bij acceleratie de dieselmotor te vervangen of te assisteren. Gecombineerd met een start & stop functie resulteert dit in een transportoplossing met een gevoelig lagere uitstoot.

Daarenboven gebeurt het persen van afval op een volledige elektrische manier dankzij de plug-in opbouw ontwikkeld door Geesinknorba.

De energie voor deze plug-in opbouw is afkomstig van de energie opgewekt uit stortgas uit de stortplaats te Roeselare. Iedere nacht zal het voertuig in zijn thuisbasis Roeselare opgeladen worden met groene energie.

De doelstelling van de hybride vuilniswagen is om een CO2 uitstoot vermindering te realiseren van 30%. Dit sluit volledig aan bij het voorstel van minister Schauvliege om op Europees vlak tegen 2020 de uitstoot van broeikasgassen te verminderen met 30%.

Daarnaast kan de eigen groene energie (afkomstig van het stortgas of biomassa) ingezet worden voor het opladen van de batterijen die zorgen voor het functioneren van de vuilniswagenopbouw. Bovendien zorgt dit uniek geheel voor een veel stillere wagen.

Deze vuilniswagen zal ingezet worden voor industriële klanten in de regio van Zuid-West-Vlaanderen. Per dag zal bij een 50-tal klanten papier en karton afhalen. << (GL) (foto: Volvo Trucks)

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Biomedische starter ontwikkelt biomarkers voor alzheimerdiagnose

De biomedische starter Epilog (een spin-off van de UGent, imec) gaat samenwerken met de UAntwerpen en wil op korte termijn biomarkers voor de ziekte van Alzheimer ontwikkelen.

Innovatie: we zijn goed, maar niet top - column

Vlaanderen is één van de tien meest innovatieve regio's in Europa. Dat blijkt uit een vergelijkende studie door Agoria. We moeten onze ambities opschroeven en tegen 2025 mikken op de top 5.

Goedkeuring uitbreiding ontmantelingsvergunning Belgoprocess

Belgoprocess, het bedrijf dat instaat voor het beheer van radioactief afval, diende de aanvraag voor deze uitbreiding van de vergunning in de zomer van 2016 in. Deze werd nu goedgekeurd.

Netbeheerders lanceren gratis lespakket over energie en energiebesparing

Netbeheerders Elia, Eandis en Infrax hebben ElectriCITY, een lespakket en speldoos over energie en energiebesparing voor leerlingen tussen 10 en 14 jaar, gelanceerd.

Help, de voorraad technici is opgebruikt - invitatie

Gemotiveerde techniekers, met de juiste kennis en gepaste vaardigheden, zijn cruciaal voor de operationele slagkracht van uw onderneming. Maar helaas zijn ze bijzonder dun gezaaid.

UHasselt en Qatar University gaan samenwerken

Het Instituut voor Mobiliteit van de UHasselt gaat samenwerken met Qatar University. Rector Luc De Schepper en een Qatarese delegatie ondertekenden hiervoor een Memorandum of Understanding.

Sonaca gaat voor computergestuurd onderhoud - artikel

Vier jaar geleden won Claude Schuler bij Sonaca de maintenance award voor zijn doortastende en innovatieve aanpak. Ondertussen is het luchtvaartbedrijf alleen maar gegroeid.

Financieringsronde Arkite levert 1,6 miljoen euro op

Arkite, een snelgroeiend Industrie 4.0 bedrijf, heeft in een tweede financieringsronde meer dan 1,6 miljoen euro extra kapitaal opgehaald onder leiding van Capricorn Venture Partners.

Miniatuur Neptune
servobesturing

De Neptune servobesturing behoort tot het standaard pakket van Ingenia, maar is met een afmeting van 40 x 40 mm alles behalve standaard te noemen. Met dit zeer compacte formaat behoort deze besturing tot de kleinste van de wereld. Lees snel meer over deze besturingen!

Moderne look & feel met TwinCAT HMI

UCLL en Pukkelpop gaan samen voor duurzaamheid: de gloednieuwe TwinCAT HMI van Beckhoff Automation wordt gebruikt voor de visualisatie van de prestaties van de zonnepannelen en batterijen. Hiermee realiseerde UCLL een energieneutrale stand op Pukkelpop. >>

Partners

Partners