Vanheede Environment en Volvo Trucks lanceren 1ste hybride-vuilniswagen

Economie 15/06/2012 9:13:44

Onlangs lanceerde het Belgische milieubedrijf Vanheede Environment Group in samenwerking met Volvo Trucks, Nebim en Geesinknorba de eerste hybride-vuilniswagen in België.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

ie-net ingenieursvereniging-opleiding 'van ingenieur tot manager'

Ingenieurshuis, Antwerpen

van 27/11/2017 tot 26/03/2018

Expert in lean en productiemanangement module 4: Leidinggeven en teamcoaching

SBM Gent

van 31/01/2018 tot 21/02/2018

Expert in onderhoudsmanagement: Technische documentatie en wisselstukkenbeheer

SBM Gent

van 1/02/2018 tot 22/02/2018

METAV 2018

Messe Düsseldorf

van 20/02/2018 tot 24/02/2018

INE - Indumation Network Event

Brabanthal Leuven

donderdag 22 februari 2018

Expert in lean en productiemanagement: productieplanning

SBM Gent

van 28/02/2018 tot 5/09/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(20/2) Bouw UGent-VIB onderzoeksgebouw FSVM II van start gegaan

(19/2) VIL project onderzoekt de meerwaarde van blockchain in supply chains

(15/2) IBM/Sagemcom gekozen voor productie digitale meters

(14/2) Onderzoek: voorkomen dat 3D-geprinte muren inzakken of omvallen

(12/2) Privacycommissie geeft positief advies voor digitale meters

(12/2) Philippe Bertrand ontvangt prestigieuze cardiologieprijs

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- In aanwezigheid van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege werd deze unieke wagen voorgesteld aan de pers.

Reeds jaren heeft Vanheede Environment Group ruime aandacht voor de ecologische impact van zijn activiteiten en proberen ze deze tot een minimum te beperken.

Investeren in systemen en installaties om van afval grondstoffen te maken ( de keten sluiten ) en het streven naar een minimale CO2-uitstoot zijn daarbij doelstellingen van primordiaal belang.

De groep beschikt dan ook over een ruim en divers (vracht-)wagenpark om zijn activiteiten in de afvalsector op een optimale manier te organiseren.

Duurzaam materialenbeheer waarmee Vlaams minister Joke Schauvliege de omslag wil maken van een afval- naar een materialenbeleid, is een speerpunt in het Vlaams leefmilieubeleid. Grondstoffen worden immers steeds schaarser en duurder.

Onder het motto, samen sterk, sloegen Volvo Trucks, de opbouwspecialist Geesinknorba en Vanheede Environment Group de handen in elkaar en creëerden ze de eerste hybride-perswagen (26 Ton) in België.

Geen kleine versie van een vrachtwagen met een beperkte actieradius, maar een volwaardige vuilniswagen (26 Ton) die de industriële klanten van deze groep perfect kan bedienen.

Volvo Trucks heeft na jaren onderzoek, besloten de parallelle hybride aandrijving productierijp te maken. Hierbij wordt tijdens het afremmen van het voertuig de remenergie opgeslagen in Lithium-Ion batterijen.

Daarna gebruikt de elektrische motor deze energie om bij vertrek en bij acceleratie de dieselmotor te vervangen of te assisteren. Gecombineerd met een start & stop functie resulteert dit in een transportoplossing met een gevoelig lagere uitstoot.

Daarenboven gebeurt het persen van afval op een volledige elektrische manier dankzij de plug-in opbouw ontwikkeld door Geesinknorba.

De energie voor deze plug-in opbouw is afkomstig van de energie opgewekt uit stortgas uit de stortplaats te Roeselare. Iedere nacht zal het voertuig in zijn thuisbasis Roeselare opgeladen worden met groene energie.

De doelstelling van de hybride vuilniswagen is om een CO2 uitstoot vermindering te realiseren van 30%. Dit sluit volledig aan bij het voorstel van minister Schauvliege om op Europees vlak tegen 2020 de uitstoot van broeikasgassen te verminderen met 30%.

Daarnaast kan de eigen groene energie (afkomstig van het stortgas of biomassa) ingezet worden voor het opladen van de batterijen die zorgen voor het functioneren van de vuilniswagenopbouw. Bovendien zorgt dit uniek geheel voor een veel stillere wagen.

Deze vuilniswagen zal ingezet worden voor industriële klanten in de regio van Zuid-West-Vlaanderen. Per dag zal bij een 50-tal klanten papier en karton afhalen. << (GL) (foto: Volvo Trucks)

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Kaspersky Lab Europa kiest Ilijana Vavan als Managing Director

Ilijana Vavan heeft onlangs de functie van Managing Director voor Kaspersky Lab Europa opgenomen. Zij heeft bijna 25 jaar ervaring in de IT-sector en stapt over van Oracle.

VIL project onderzoekt de meerwaarde van blockchain in supply chains

In het nieuwe project 'Blockchain in supply chains' gaat VIL op zoek naar de meerwaarde van deze technologie ten opzichte van bestaande state-of-the-art track & trace oplossingen.

Bezoek StocExpo Europe 2018 in Rotterdam - invitatie

StocExpo Europe, de toonaagevende vakbeurs en conferentie voor de tank terminal industrie, keert terug naar Rotterdam op 20-22 maart en sterker dan ooit met nieuwe features voor 2018.

Trends in automatisering: IT palmt productieruimte in - artikel

Na SPS IPC in Frankfurt trekt de mist rond Industry 4.X stilaan op zodat we de automatiseringstrends kunnen benoemen die de volgende jaren een meerwaarde kunnen betekenen.

3D printen van microdruppels met levende cellen (+video)

Dankzij de nieuwe techniek ‘in-air microfluidics’ slagen onderzoekers van de Nederlandse Universiteit Twente erin, structuren te printen met levende cellen voor weefselreparatie.

Offshore wind ruim vertegenwoordigd op MOCE

Offshore wind gaat een belangrijke rol spelen tijdens de twaalfde editie van het Maritime & Offshore Career Event (MOCE) op 28 maart in het WTC Rotterdam.

MNE 2018 lokte 2.944 bezoekers naar Kortrijk Xpo

MNE 2018, het netwerkevent voor metaal- en kunststoffenbewerking en machinebouw, klokte af op 2.944 bezoekers. De vorige editie in 2016 lokte 2.848 bezoekers.

Air Products heeft Europees CO2-bedrijf ACP overgenomen

Air Products heeft onlangs een definitieve overeenkomst voor de overname van ACP Europe (ACP) aangekondigd, het grootste onafhankelijke kooldioxidebedrijf (CO2) in Europa.

Partners