• 08/06/2012

Genetische code van de tomaat gekraakt

Gentse bioinformatici in het Tomaat Genoom Consortium helderen DNA-code op.

Trefwoorden: #dna, #tomaat, #Tomaat Genoom Consortium, #vib

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Een internationaal team van wetenschappers – waaronder Gentse VIB-wetenschappers – heeft de genetische code van de tomaat gekraakt. Dit werk maakt het mogelijk om sneller te selecteren op tomatenvariëteiten die beter bestand zijn tegen ziektes en droogte.

VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) maakte deel uit van het Tomaat Genoom Consortium bestaande uit meer 300 wetenschappers afkomstig uit 13 verschillende landen. VIB-vorsers Stephane Rombauts, Jeffrey Fawcett en Yves Van de Peer waren voornamelijk verantwoordelijk voor het vertalen van de ruwe genetische data in de ~35,000 genen die aan de basis liggen voor de biologische kennis.

De opheldering van de DNA-code zal wetenschappers toelaten om de relatie tussen genen en kenmerken beter te bestuderen en om te achterhalen hoe genen en omgevingsfactoren met elkaar interageren. Verder hoopt men dat dit onderzoek zal bijdragen tot de identificatie van belangrijke genen bij andere planten van de nachtschade-familie, waartoe o.a. de aardappel, paprika, eierplant (aubergine) of sierplant Petunia behoren.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het “Bioinformatica & Systeem Biologie” onderzoeksteam onder leiding van Yves Van de Peer in het VIB Departement Planten Systeembiologie, UGent.


(KV) (Stephane Rombauts en Yves Van de Peer-niet op de foto: Jeffrey Fawcett)