• 07/06/2012

EnergyVille reageert op commotie zonnepanelen en overbelasting net

Vooral evolutie naar slimmere energienetten of ‘smart grids’ zal veel problemen inzake alternatieve energie oplossen.

Trefwoorden: #energyville, #linear, #slimme netten, #smart grids

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- De laatste weken is er veel commotie ontstaan rond hernieuwbare energie in haar totaliteit en zonnepanelen specifiek. De discussie over zowel de injectiekost alsook de overbelasting van het net lijken hernieuwbare energie in een moeilijk daglicht te stellen. Het probleem ligt nochtans niet bij een overaanbod aan hernieuwbare energie, meldt het grootste onafhankelijk onderzoekscentrum rond duurzame energie in België, EnergyVille, in een persbericht.

“We hebben er immers nog veel meer nodig in de toekomst. Het is de evolutie naar slimmere energienetten of 'smart grids’ die nog op kruissnelheid moet komen. (…) Op dat moment wordt het immers mogelijk om vanuit technisch en economisch oogpunt optimaal om te gaan met massale integratie van hernieuwbare energiebronnen,” klinkt het.

“De hernieuwbare energiebronnen die we vandaag goed kennen - zoals zon en wind - zijn erg variabel en moeilijk voorspelbaar. Door ze te combineren met een lokale buffer, bvb. een batterij, of met flexibele verbruikers en met behulp van de nodige elektronica, wordt het systeem veel meer beheersbaar,” gaat het consortium verder.

“Naast de bronnen, moeten ook de nétten evolueren, en zogenaamde ‘smart grids’ worden. Die zijn uitgerust met voldoende sensoren en intelligentie om zelf te bepalen hoe groot de energiestromen op elk moment moeten/mogen zijn om vraag en aanbod in evenwicht te houden. In functie hiervan kan ook de vraag naar ener¬gie beïnvloed worden. Zo kan men bv. een wasmachine pas laten starten als de piek in elektriciteitsverbruik voorbij is.”

“Tot slot is het ontwikkelen van een goed en fair marktmodel voor het energiesysteem, minstens zo belangrijk als de technologie op punt stellen. Het concept van ’smart grids’ en alles wat erbij hoort - zoals slimme toestellen, geconnecteerde woningen, elektrische mobiliteit - zal alleen dan werken als alle betrokkenen ook voordeel hebben bij het meedraaien in het systeem.”

“Belangrijke vragen, zoals welke stimuli een consument nodig heeft om zijn verbruik tijdelijk aan te passen om te reageren op een piek, worden bestudeerd en in modellen gegoten. Hieruit is een aanpak ontstaan om zogenaamde virtual powerplants -VPP’s- op te zetten,” stellen de mensen van EnergyVille.


(KV)

(foto Energyville: genomen eind maart tijdens infosessie Linear, een grootschalig pilootproject over smart grids).