• 30/04/2012

Filmcoatings uit wei

Vorsers hebben een methode gevonden om weiproteïnes dusdanig te modificeren dat daardoor eiwitten ontstaan die bruikbaar zijn als grondstof om filmcoatings te maken.

Trefwoorden: #coating, #Filmcoating, #fraunhofer, #wei

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Bij het bereiden van kaas ontstaat, bij het stremmen, een restvloeistof: melkwei. Ze wordt gebruikt als ingrediënt in frisdranken, als smaakmaker in light-producten en als bestanddeel van babyvoeding, maar ook in de farmaceutische industrie (als bestanddeel in inhalers) en in diervoeders.

De kans blijkt groot dat melkwei nog een andere, veelbelovende toepassing vindt. Vorsers hebben namelijk, in het kader van het EU-onderzoeksproject ‘Wheylayer,’ een methode gevonden om weiproteïnes dusdanig te modificeren dat daardoor eiwitten ontstaan die bruikbaar zijn als grondstof om filmcoatings voor voedingsproducten te maken.

Het toevoegen van, eveneens biogebaseerde, weekmakers en andere additieven, maakt ze nog geschikter.

De nieuwe technologie zou milieuvriendelijker zijn dan de gangbare, die werkt met petrochemische grondstoffen. Vooral ethyleenvinyl alcohol (EVOH) zou goed vervangbaar zijn door het nieuwe product.

Het potentieel blijkt zo groot, dat de onderzoekers intussen reeds een productieproces op punt hebben gezet dat een multilaagfilm oplevert met vergaande barrièrefuncties, flexibel is, transparant, en (uiteraard heel belangrijk) op industriële, economisch verantwoorde wijze kan worden geproduceerd.

Daar komt nog bovenop dat de bestaande producenten van films vlot zouden kunnen overstappen op dergelijke weigebaseerde grondstof: slechts een gering aantal aanpassingen in hun fabrieken is nodig.

Een patent is intussen in aanvraag.


(KV) (Fraunhofer Institute for Process Engineering and Packaging IVV, Duitsland) (foto wikipedia)