Filmcoatings uit wei

Onderzoek & Wetenschap 30/04/2012 13:17:26

Vorsers hebben een methode gevonden om weiproteïnes dusdanig te modificeren dat daardoor eiwitten ontstaan die bruikbaar zijn als grondstof om filmcoatings te maken.

Lees hieronder verder   
Verwant

Binnenkort einde touch-screens door tekort grondstoffen?

Nieuwe machine faciliteert composietenproductie

Optische communicatie maakt datacentra efficiënter

Einde in zicht voor waterdamp in gesloten verpakking

Warmteopslag in Zeoliet-bolletjes

Superveelzijdige minicamera (+video)

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Vragenuurtje EPLAN Pro Panel

EPLAN Webinar

woensdag 15 april 2020

Warehouse Management Systemen (WMS)

digital learning

donderdag 16 april 2020

Business Process Management - schriftelijk

digital learning

donderdag 16 april 2020

Migratie van EPLAN 5 naar EPLAN Electric P8

EPLAN Webinar

vrijdag 17 april 2020

Global Manufacturing and Industrialisation Summit

Messegelände - Hannover

van 20/04/2020 tot 21/04/2020

PNOZmulti programming

Pilz Academy - Gent

woensdag 22 april 2020

Keuze van de redactie

(2/4) Golfslagenergie heeft wind niet in de wieken

(30/3) VUB ontwikkelt noodmasker voor verplegend personeel

(25/3) Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

(24/3) DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

(17/3) Vorig jaar werd recordaantal octrooien aangevraagd

(16/3) VIB boekt vooruitgang in onderzoek naar geneesmiddel tegen coronavirus

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Bij het bereiden van kaas ontstaat, bij het stremmen, een restvloeistof: melkwei. Ze wordt gebruikt als ingrediënt in frisdranken, als smaakmaker in light-producten en als bestanddeel van babyvoeding, maar ook in de farmaceutische industrie (als bestanddeel in inhalers) en in diervoeders.

De kans blijkt groot dat melkwei nog een andere, veelbelovende toepassing vindt. Vorsers hebben namelijk, in het kader van het EU-onderzoeksproject ‘Wheylayer,’ een methode gevonden om weiproteïnes dusdanig te modificeren dat daardoor eiwitten ontstaan die bruikbaar zijn als grondstof om filmcoatings voor voedingsproducten te maken.

Het toevoegen van, eveneens biogebaseerde, weekmakers en andere additieven, maakt ze nog geschikter.

De nieuwe technologie zou milieuvriendelijker zijn dan de gangbare, die werkt met petrochemische grondstoffen. Vooral ethyleenvinyl alcohol (EVOH) zou goed vervangbaar zijn door het nieuwe product.

Het potentieel blijkt zo groot, dat de onderzoekers intussen reeds een productieproces op punt hebben gezet dat een multilaagfilm oplevert met vergaande barrièrefuncties, flexibel is, transparant, en (uiteraard heel belangrijk) op industriële, economisch verantwoorde wijze kan worden geproduceerd.

Daar komt nog bovenop dat de bestaande producenten van films vlot zouden kunnen overstappen op dergelijke weigebaseerde grondstof: slechts een gering aantal aanpassingen in hun fabrieken is nodig.

Een patent is intussen in aanvraag. << (KV) (Fraunhofer Institute for Process Engineering and Packaging IVV, Duitsland) (foto wikipedia)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Corona: recycleer geen binnenlucht

De Federation of European Heating, Ventilation and Airconditioning Associations, REHVA, bracht een richtlijn uit over hoe met ventilatie in gebouwen om te gaan in Coronatijden.

Oprichting logistieke taskforce in strijd tegen Corona

De Vlaamse overheid richt de Logistics Resilience Task Force op, die door VIL gecoördineerd zal worden. Er zal overleg gepleegd worden over logistieke ketens, die nu onder druk staan.

Golfslagenergie heeft wind niet in de wieken

De Noordzee wordt niet aanzien als gebied voor de ontwikkeling van golfenergie, vanwege de relatief lage intensiteit van de golven in vergelijking met Ierland, Portugal, Spanje en het VK.

Titaandioxide (nano) spray ontsmet spoorwegwagon

Het Poolse regionale spoorwegbedrijf Koleje Slaskie (‘Silesian Railways’) vernevelde bij wijze van test TiO2-nanochemie in zijn passagierswagon en ... lijkt tevreden met het resultaat.

Digital Transformation met Dell Technologies

Er beweegt ontzettend veel in onze IT-branche. De digitale transformatie zet hele industrieën op hun kop. Denk aan retail, banking, mobiliteit, ... Overal zijn de uitdagingen enorm.

Miljoenen contactloze autosleutels eenvoudig te hacken

Wetenschappers van de COSIC-onderzoeksgroep (KUL) en van de universiteit van Birmingham hebben ontdekt dat auto's van Toyota, Kia en Hyundai gebruikmaken van zwakke cryptografische codes.

Nieuwe urinetest voor vroege opsporing prostaatkanker

UGent onderzoekers zetten grote stap in het opsporen van biomerkers voor urologische kankers, zodat deze kankers op tijd ontdekt en behandeld kunnen worden.

Kris Sterkens is nieuwe CEO van Janssen Pharmaceutica

Johnson & Johnson meldt dat Kris Sterkens vanaf vandaag de leiding over Janssen Pharmaceutica overneemt van Stef Heylen, die met pensioen gaat.

Kontron pITX-APL V2.0 levert hoge prestaties

Kontron breidt zijn productlijn in de Pico-ITX-vormfactor uit met het pITX-APL V2.0 embedded moederbord, dat is uitgerust met Intel AtomR E39xx en IntelR CeleronR N3350 / J3455 twee- en quad-core CPU's en biedt verbeterde prestaties met een uitgebreid scala aan functies. Het is ideaal voor industriële clienttoepassingen. >>

Partners