De Dag van de Ingenieur 2012 - advertorial

Technisch nieuws 7/03/2012 9:16:04

Een vraag- en antwoordgesprek met Saskia Kinds, algemeen directeur bij USG Innotiv.

Lees hieronder verder   
Verwant

Dag van Ingenieur bevestigt: soft skills worden belangrijker

Stuur jouw ingenieus studentproject in! - bedrijfsblog

Neem deel aan de ingenieursbarometer! - actie

Ingenieursbarometer: 10.000 openstaande jobs voor ingenieurs

10.000 openstaande vacatures voor ingenieurs in België

De Dag van de Ingenieur 2012 - advertorial

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Workshop Industrial Security

Kortrijk, Wondelgem, Berchem en Diepenbeek

van 25/02/2020 tot 5/03/2020

Elektrisch voertuig: mobiele batterij of extra belasting net?

UGent Campus Kortrijk

dinsdag 25 februari 2020

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Haal het meeste uit uw ketelhuis

Spirax Sarco Gent en Westerlo

donderdag 5 maart 2020

Keuze van de redactie

(19/2) Start-ups scoren beter op gebied van jobcreatie en investeringen

(19/2) Vier nieuwe Vlaamse Fabrieken van de Toekomst bekroond

(18/2) Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

(17/2) ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

(12/2) DEME Offshore en Herrenknecht bouwen samen onderzeese boor

(12/2) Winnaars Foreign Investment Trophy 2020 bekend gemaakt

>> Meer blikvangers

De ‘dag van de Ingenieur’ gaat dit jaar door op 21 maart. Een dag voor alle ingenieurs: Masters, Bachelors en ervaringsdeskundigen. Het geschikte moment voor een gesprek met USG Innotiv.

Waarom organiseert USG Innotiv de dag van de Ingenieur?
Saskia Kinds, algemeen directeur USG Innotiv: Er is een tekort. Dat is al geen nieuws meer. Het probleem raakt natuurlijk niet opgelost zonder de nodige inspanningen van alle betrokken partijen. Dit event is alvast onze structurele bijdrage.

Er zijn twee hoofddoelen: het belang van technologie met de bijhorende beroepen in de kij-ker zetten en het imago positief vertalen naar de aanstormende generatie. We willen meer jongeren warm maken voor de mogelijkheden van de sector. Het is een boeiend domein met een enorm maatschappelijk belang. Dat is blijk-baar niet altijd even duidelijk, terwijl het veel jongeren wel over de streep trekt in hun uiteindelijke studiekeuze.

Waarom zoveel aandacht voor technologie en engineering?
Saskia: Het staat als een paal boven water dat technologie een cruciale plaats in onze samenleving inneemt. Het aantal inschrijvingen voor ingenieursstudies is de afgelopen 10 jaar gedaald terwijl de technologische evolutie amper te volgen is.

De resultaten van onze grote bevraging in de sector (meer dan 2000 ingevulde enquêtes) bevestigen deze tendens ook jaar na jaar. We publiceren de recentste bevindingen van dit onderzoek op 21 maart in de Ingenieursbarometer. Een naslagwerk én stof tot nadenken.

Willen wij als land, als Europa, nog meespelen in de wereld van morgen, dan moeten we meer jongeren warm maken voor technologie. Dat is absoluut de opdracht. Technologie zal een antwoord moeten bieden op heel wat uitdagingen van de toekomst: milieu, grondstoffen, voedsel, transport, … De lijst is eigenlijk eindeloos.

Om ons huidige levenscomfort te behouden moeten we op zoek naar alternatieve en duurzame energiebronnen. Een efficiënte elektrische auto ontwikkelen zonder ingenieurs? Onmogelijk!

Wat staat er op het programma?
Saskia: Om het imago van het beroep te versterken, zetten we onze ingenieurs op 21 maart op een sokkel. We stimuleren ook onze partners en andere bedrijven om hun technische werknemers extra in de bloemetjes te zetten. Zo maken we duidelijk hoe groot hun maatschappelijke rol eigenlijk is.

Ingenieursstudenten krijgen al enkele maanden de kans om hun projecten zichtbaar te maken op onze website. Een vakjury kiest de winnaar op basis van de creativiteit van het idee. Zo tonen we andere jongeren met welke innoverende en vaak boeiende projecten ze bezig te zijn.

Door verschillende acties maken we aan een breed publiek duidelijk wat een ingenieur in ons land precies doet. We bewegen ons dagelijks letterlijk doorheen hun creaties. Dat moeten we niet zomaar vanzelfsprekend nemen. Want dat is het niet.

Waarom organiseert USG Innotiv dit?
Saskia: Onbekend is onbemind. Als arbeidsmarktspecialist binnen de technologische sector, spelen wij graag een voortrekkersrol in de bewustwording en motivatie van jongeren. Wij investeren nu al in de ingenieur van morgen, door de ingenieur van vandaag de plaats te geven die hij verdient.

Als organisatie houden wij van actie. In plaats het tekort aan ingenieurs te scanderen, verkiezen we een project als dag van de Ingenieur vorm te geven. Dan beweegt er iets wezenlijks.

Er is ook een avondevent? Wat gebeurt er dan?
Saskia: Dat is de kers op de taart. Dit jaar nodigen we onze gasten uit in het Atomium, een locatie die sowieso al tot de verbeelding spreekt. Op het programma staan hier: Een presentatie over kunst en engineering door Dirk Denoyelle, de officiële voorstelling van de Ingenieursbarometer met de enquêteresultaten, de bekendmaking van de winnaar van de studentenprojecten en uiteraard een leuk networkingmoment.

Zo’n belangrijke dag sluiten we graag af met een feestje. Net dat ietsje meer.

Alle details over de ‘dag van de Ingenieur’ zijn te vinden op:
www.dagvandeingenieur.be

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
USG Innotiv
www.usginnotiv.be

<< Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant. >>

Wenst u ook een nieuw product in de markt te zetten, uit te pakken met een succesverhaal bij een klant, te inviteren voor een cursus, seminarie of event?
Klik hier.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Start-ups scoren beter op gebied van jobcreatie en investeringen

Uit een bevraging van Start it @KBC blijkt dat de werkgelegenheid, de verkoop en de investeringen bij start-ups sterk in de lift zitten. Gemiddeld scoren ze beter dan KMO's.

Vier nieuwe Vlaamse Fabrieken van de Toekomst bekroond

Audi Brussels, Kautex Textron Benelux, Total en Vandemoortele zijn de nieuwe Fabrieken van de Toekomst, maakbedrijven die dankzij strategische transformaties de grootste doorbraak boekten.

Belgian Offshore Days 2020 focust op geavanceerd data-gebruik

De Belgian Offshore Days 2020 conferentie in Oostende zal dit jaar in het teken staan van geavanceerd gebruik van ‘data’ doorheen de levenscyclus van offshore wind parken.

Omschakeling van aardolie naar hout in chemische industrie haalbaar?

Een interdisciplinair team van onder andere bio-ingenieurs en economen van de KU Leuven heeft in kaart gebracht hoe hout aardolie kan vervangen in de chemische industrie.

Fluvius realiseert technisch hoogstandje bij Katoen Natie

Fluvius heeft eind 2019 twee windturbines gekoppeld aan de elektriciteitscabine van de logistieke site. Gecombineerd met zonnepanelen gebruikt Katoen Natie nu voor 70% aan duurzame energie.

Chemische bouwsteen uit hernieuwbare grondstof ontwikkeld

De universiteiten van Antwerpen, Gent en Leuven zijn er in geslaagd om op een duurzamere manier catechol te maken, vertrekkende van een hernieuwbare grondstof.

Antwerp Space versnelt communicatie met ISS

Een onlangs gelanceerde Antares-raket vervoerde niet enkel benodigdheden voor de bemanning, maar ook een geavanceerde ARGO-modem van het Belgische Antwerp Space.

Vlaamse kennisinstellingen ontwikkelen staprobot voor kinderen

Het project MOTION wil kinderen met een neurologische aandoening helpen met een gepersonaliseerd en meegroeiend exoskelet: een combinatie van 3D-techniek, lichte materialen en slim textiel.

speedigus service: slijtvaste maatwerk-onderdelen

Om altijd snel de juiste glijlageroplossingen te kunnen leveren en te installeren, heeft igus meer dan 12.000 verschillende iglidur glijlagertypen gemaakt van tribo-polymeren in voorraad. Daarnaast produceert igus maatwerkcomponenten. Dit wordt bepaald door de motion plastics specialist op basis van de benodigde aantallen.

Partners