De Dag van de Ingenieur 2012 - advertorial

Technisch nieuws 7/03/2012 9:16:04

Een vraag- en antwoordgesprek met Saskia Kinds, algemeen directeur bij USG Innotiv.

Lees hieronder verder   
Verwant

Dag van Ingenieur bevestigt: soft skills worden belangrijker

Stuur jouw ingenieus studentproject in! - bedrijfsblog

Neem deel aan de ingenieursbarometer! - actie

Ingenieursbarometer: 10.000 openstaande jobs voor ingenieurs

10.000 openstaande vacatures voor ingenieurs in België

De Dag van de Ingenieur 2012 - advertorial

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Cursus: stoom in theorie en praktijk

Zebrastraat - Gent

dinsdag 31 maart 2020

Cursus Spoortechnieken - bijzondere projecten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/04/2020 tot 11/06/2020

Global Manufacturing and Industrialisation Summit

Messegelände - Hannover

van 20/04/2020 tot 21/04/2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Herentals

dinsdag 21 april 2020

PNOZmulti programming

Pilz Academy - Gent

woensdag 22 april 2020

Cursus: stoom in theorie en praktijk

Armstrong - Herstal

vrijdag 24 april 2020

Keuze van de redactie

(25/3) Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

(24/3) DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

(17/3) Vorig jaar werd recordaantal octrooien aangevraagd

(16/3) VIB boekt vooruitgang in onderzoek naar geneesmiddel tegen coronavirus

(12/3) UAntwerpen leidt Europees onderzoek naar Corona

(11/3) Microgenerator van nanodraden vervangt batterij

>> Meer blikvangers

De ‘dag van de Ingenieur’ gaat dit jaar door op 21 maart. Een dag voor alle ingenieurs: Masters, Bachelors en ervaringsdeskundigen. Het geschikte moment voor een gesprek met USG Innotiv.

Waarom organiseert USG Innotiv de dag van de Ingenieur?
Saskia Kinds, algemeen directeur USG Innotiv: Er is een tekort. Dat is al geen nieuws meer. Het probleem raakt natuurlijk niet opgelost zonder de nodige inspanningen van alle betrokken partijen. Dit event is alvast onze structurele bijdrage.

Er zijn twee hoofddoelen: het belang van technologie met de bijhorende beroepen in de kij-ker zetten en het imago positief vertalen naar de aanstormende generatie. We willen meer jongeren warm maken voor de mogelijkheden van de sector. Het is een boeiend domein met een enorm maatschappelijk belang. Dat is blijk-baar niet altijd even duidelijk, terwijl het veel jongeren wel over de streep trekt in hun uiteindelijke studiekeuze.

Waarom zoveel aandacht voor technologie en engineering?
Saskia: Het staat als een paal boven water dat technologie een cruciale plaats in onze samenleving inneemt. Het aantal inschrijvingen voor ingenieursstudies is de afgelopen 10 jaar gedaald terwijl de technologische evolutie amper te volgen is.

De resultaten van onze grote bevraging in de sector (meer dan 2000 ingevulde enquêtes) bevestigen deze tendens ook jaar na jaar. We publiceren de recentste bevindingen van dit onderzoek op 21 maart in de Ingenieursbarometer. Een naslagwerk én stof tot nadenken.

Willen wij als land, als Europa, nog meespelen in de wereld van morgen, dan moeten we meer jongeren warm maken voor technologie. Dat is absoluut de opdracht. Technologie zal een antwoord moeten bieden op heel wat uitdagingen van de toekomst: milieu, grondstoffen, voedsel, transport, … De lijst is eigenlijk eindeloos.

Om ons huidige levenscomfort te behouden moeten we op zoek naar alternatieve en duurzame energiebronnen. Een efficiënte elektrische auto ontwikkelen zonder ingenieurs? Onmogelijk!

Wat staat er op het programma?
Saskia: Om het imago van het beroep te versterken, zetten we onze ingenieurs op 21 maart op een sokkel. We stimuleren ook onze partners en andere bedrijven om hun technische werknemers extra in de bloemetjes te zetten. Zo maken we duidelijk hoe groot hun maatschappelijke rol eigenlijk is.

Ingenieursstudenten krijgen al enkele maanden de kans om hun projecten zichtbaar te maken op onze website. Een vakjury kiest de winnaar op basis van de creativiteit van het idee. Zo tonen we andere jongeren met welke innoverende en vaak boeiende projecten ze bezig te zijn.

Door verschillende acties maken we aan een breed publiek duidelijk wat een ingenieur in ons land precies doet. We bewegen ons dagelijks letterlijk doorheen hun creaties. Dat moeten we niet zomaar vanzelfsprekend nemen. Want dat is het niet.

Waarom organiseert USG Innotiv dit?
Saskia: Onbekend is onbemind. Als arbeidsmarktspecialist binnen de technologische sector, spelen wij graag een voortrekkersrol in de bewustwording en motivatie van jongeren. Wij investeren nu al in de ingenieur van morgen, door de ingenieur van vandaag de plaats te geven die hij verdient.

Als organisatie houden wij van actie. In plaats het tekort aan ingenieurs te scanderen, verkiezen we een project als dag van de Ingenieur vorm te geven. Dan beweegt er iets wezenlijks.

Er is ook een avondevent? Wat gebeurt er dan?
Saskia: Dat is de kers op de taart. Dit jaar nodigen we onze gasten uit in het Atomium, een locatie die sowieso al tot de verbeelding spreekt. Op het programma staan hier: Een presentatie over kunst en engineering door Dirk Denoyelle, de officiële voorstelling van de Ingenieursbarometer met de enquêteresultaten, de bekendmaking van de winnaar van de studentenprojecten en uiteraard een leuk networkingmoment.

Zo’n belangrijke dag sluiten we graag af met een feestje. Net dat ietsje meer.

Alle details over de ‘dag van de Ingenieur’ zijn te vinden op:
www.dagvandeingenieur.be

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
USG Innotiv
www.usginnotiv.be

<< Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant. >>

Wenst u ook een nieuw product in de markt te zetten, uit te pakken met een succesverhaal bij een klant, te inviteren voor een cursus, seminarie of event?
Klik hier.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

Sectorfederatie essenscia vlaanderen reageert positief op de beslissing van Vlaams minister van Omgeving Demir om de procedures rond de aanleg van dit nieuw pijpleidingraject op te starten.

DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

Penta-Ocean Construction en DEME Offshore hebben een memorandum van overeenstemming (MoU) gesloten met betrekking tot uitgebreide samenwerking voor de bouw van offshore windparken in Japan.

Vlaamse supercomputer ingezet in strijd tegen COVID-19

Om onderzoek rond dit virus nog beter te ondersteunen, gaat het VSC, als high-performance computing-centrum, gedurende 8 weken extra rekencapaciteit beschikbaar stellen van onderzoekers.

Nieuw PIC-fabricageproces pakt tekortkomingen aan

De huidige PIC-fabricagemethoden leiden tot grote variabiliteit, wat resulteert in een beperkte opbrengst, lange vertragingen tussen het conceptuele idee en het werkende apparaat, ...

Yvon Guérin wordt nieuwe CEO van Vandemoortele

De Raad van Bestuur van Vandemoortele meldt dat Yvon Guérin, huidige Managing Director Bakery Products, vanaf 1 juli 2020 Jules Noten zal opvolgen als CEO van het bedrijf.

Hoeveel elektrische auto’s kan het elektriciteitsnet aan?

Er rijden meer dan een miljard voertuigen rond op onze planeet, goed voor 1/5 van alle CO2-uitstoot. De switch naar elektrisch rijden kan onze ecologische voetafdruk gevoelig verminderen.

VUB-ingenieurs hebben nu ook een prototype beademings­toestel klaar

In de strijd tegen COVID-19 is een team ingenieurs aan het FabLab Brussels van de Vrije Universiteit Brussel begonnen aan het bouwen en testen van een eenvoudig beademings­toestel.

Sensoren geïnspireerd op bijzondere eigenschappen van dieren

De Nederlandse Rijksuniversiteit Groningen maakt nieuwe sensoren van zachte polymeren, geïnspireerd door de natuur, die onder meer geschikt zijn voor medische toepassingen.

Watson-Marlow is verhuisd

Niet alleen werd de firmanaam Watson-Marlow ook gewijzigd naar Watson-Marlow Fluid Technology Group (WMFTG), maar Watson-Marlow Benelux is verhuisd naar Oslo 9, NL-2993 LD Barendrecht van waaruit de hele Benelux bediend wordt. Door de verhuis werd ook het telefoonnummer gewijzigd. Dit is het nieuwe +31 (0)85 536 00 10. >>

Partners