• 27/02/2012

ICT en privacy gaan wel of niet samen?

Project PRACTIS tracht te doorgronden hoe ICT het fundamenteel recht op privacy aantast, en hoe burgers daartegen kunnen worden beschermd.

Trefwoorden: #crids, #facebook, #practis, #privacy, #social media

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE -- Aan de Universiteit van Namen kwamen wetenschappers bijeen die deelnemen aan het project PRACTIS, dat als doel heeft de impact van de opkomende technologieën op de privacy onder de loep te nemen. Op dat moment waren ook andere, niet-PRACTIS experts uitgenodigd: uit België, Frankrijk en Canada.

Caroline Colin, hoofd van de Eenheid "Intellectuele Eigendom" van het Naamse CRIDS (Centre de Recherche en Information, Droit et Société), en PRACTIS-deelneemster : "We trachten in te zien hoe ICT ons fundamenteel recht op privacy aantast.”

"De technologie evolueert steeds maar verder. Ze maken steeds meer mogelijk, maar verwachten vaak ook steeds meer van hun gebruikers…

Bovendien aanvaarden gebruikers alsmaar makkelijker het geven van persoonlijke informatie, vaak zonder zich bewust te zijn van de impact daarvan. Er vindt een soort commercialisering plaats van gegevens, ook deze van persoonlijke aard, et dat heeft natuurlijk een weerslag op ons privéleven.”

“Meer nog: het ‘privéleven’ wordt een steeds vager begrip voor de ‘digital natives’, die er geen enkel probleem mee lijken te hebben hun privéleven openbaar te maken, tot het moment dat er een probleem is, en ze zich ervan bewust worden dat ze geen eigenaar meer zijn van dergelijke gegevens… het ‘recht te worden vergeten’ bestaat niet meer met sommige technologieën.”

Het project PRACTIS moet uitmonden in raadgevingen aan de Europese Commissie. Dat zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat de technieken van de toekomst verplicht worden elementen te bevatten die de privacy van de burgers beschermen.

PRACTIS (‘Privacy - Appraising Challenges to Technologies and Ethics’) gaat nog door tot 2013.


(KV) (Foto Practis: het Practis-consortium)