ICT en privacy gaan wel of niet samen?

Onderzoek & Wetenschap 27/02/2012 9:48:54

Project PRACTIS tracht te doorgronden hoe ICT het fundamenteel recht op privacy aantast, en hoe burgers daartegen kunnen worden beschermd.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(19/8) VUB en ULB starten proefproject met zelfrijdende shuttlebus

(19/8) Primeur: Nederlandse waterstofwagen verslaat benzine racewagens

(12/8) Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

(6/8) Masterproeffilmpje bezorgt ingenieur job bij Amazon

(15/7) Onderzoekers verhogen energiecapaciteit uit zonnepanelen

(3/7) Onthulling eerste hyperloopsysteem in Europa (+video)

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Aan de Universiteit van Namen kwamen wetenschappers bijeen die deelnemen aan het project PRACTIS, dat als doel heeft de impact van de opkomende technologieën op de privacy onder de loep te nemen. Op dat moment waren ook andere, niet-PRACTIS experts uitgenodigd: uit België, Frankrijk en Canada.

Caroline Colin, hoofd van de Eenheid "Intellectuele Eigendom" van het Naamse CRIDS (Centre de Recherche en Information, Droit et Société), en PRACTIS-deelneemster : "We trachten in te zien hoe ICT ons fundamenteel recht op privacy aantast.”

"De technologie evolueert steeds maar verder. Ze maken steeds meer mogelijk, maar verwachten vaak ook steeds meer van hun gebruikers…

Bovendien aanvaarden gebruikers alsmaar makkelijker het geven van persoonlijke informatie, vaak zonder zich bewust te zijn van de impact daarvan. Er vindt een soort commercialisering plaats van gegevens, ook deze van persoonlijke aard, et dat heeft natuurlijk een weerslag op ons privéleven.”

“Meer nog: het ‘privéleven’ wordt een steeds vager begrip voor de ‘digital natives’, die er geen enkel probleem mee lijken te hebben hun privéleven openbaar te maken, tot het moment dat er een probleem is, en ze zich ervan bewust worden dat ze geen eigenaar meer zijn van dergelijke gegevens… het ‘recht te worden vergeten’ bestaat niet meer met sommige technologieën.”

Het project PRACTIS moet uitmonden in raadgevingen aan de Europese Commissie. Dat zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat de technieken van de toekomst verplicht worden elementen te bevatten die de privacy van de burgers beschermen.

PRACTIS (‘Privacy - Appraising Challenges to Technologies and Ethics’) gaat nog door tot 2013. << (KV) (Foto Practis: het Practis-consortium)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Rockwell Automation helpt bij integratie van veiligheid in machines - techniek

Machine-ontwerpers moeten steeds meer veiligheidsaspecten in het ontwerp van industriёle systemen integreren. Rockwell Automation ontwikkelde 7 nieuwe safety modules voor drie I/O platforms.

Oracle wordt partner van Start it @KBC

Op Start it @KBSea heeft technologiebedrijf Oracle aangekondigd dat het zich aansluit als partner van Start it @KBC, waardoor deze nog meer technologische expertise aan boord haalt.

Follow-upinspectie Doel 3 geeft groen licht voor heropstart

De waterstofvlokken in de wanden van de reactorkuip van Doel 3 zijn niet geëvolueerd en er zijn ook geen nieuwe indicaties bij gekomen. Dat blijkt uit een follow-upinspectie.

DHL test elektrische bestelwagen StreetScooter

DHL Express gaat een maand de StreetScooter uittesten in België. Dit past in hun ‘GoGreen’ programma en moet uitwijzen of de inzet van elektrische bestelwagens buiten steden haalbaar is.

VUB en ULB starten proefproject met zelfrijdende shuttlebus

Onderzoekers van de VUB en de ULB starten vrijdag op Brussels Health Campus met dit innoverende proefproject om relatie tussen mens en machine te bestuderen.

Pilz introduceert veilig radarsysteem voor zonebewaking - techniek

Het LBK-systeem van Pilz voor de beveiliging van gevarenzones is gebaseerd op radartechnologie. Het LBK-systeem is ongevoelig voor externe invloeden, zoals stof, regen, licht, vonken, ... .

Jan De Nul haalt opnieuw Deens contract binnen

Jan De Nul Group heeft een contract getekend met Vattenfall Vindkraft Kriegers Flak voor het vervoer en de installatie van windturbines voor het Deense Kriegers Flak Offshore windmolenpark.

Primeur: Nederlandse waterstofwagen verslaat benzine racewagens

Het Nederlandse studententeam Forze kwam tijdens de Supercar Challenge op het TT Circuit in Assen als tweede over de finish en versloegen verschillende conventionele benzine racewagens.

Kontron lanceert COM Express Compact Type 6 met nieuwste Intel processoren

Kontron heeft nieuwe COM Express Compact Type 6 modules, die de 8ste generatie Intel-processoren bevatten, toegevoegd aan zijn gamma. De processoren verbruiken slechts 15 Watt. De nieuwe modules laten tot 24 GB DDR4-geheugen toe en zijn optioneel voor het eerst beschikbaar in Compact-formaat met snelle NVMe SSD. >>

Partners