ICT en privacy gaan wel of niet samen?

Onderzoek & Wetenschap 27/02/2012 9:48:54

Project PRACTIS tracht te doorgronden hoe ICT het fundamenteel recht op privacy aantast, en hoe burgers daartegen kunnen worden beschermd.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Mastercourse: ’Data Innovation beyond the Hype’

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

maandag 27 januari 2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 28 januari 2020

Seminarie Lifecycle Management & Digitalisering

Edegem

woensdag 29 januari 2020

Postgraduaat in de Vastgoedkunde

Leuven - Kortrijk

van 30/01/2020 tot 1/12/2020

CMSE hercertificering

Pilz Academy - Gent

donderdag 30 januari 2020

Roadshow Siemens, Rittal & EPLAN

Lokeren / Oevel

van 4/02/2020 tot 6/02/2020

Keuze van de redactie

(16/1) Nieuwe piste in strijd tegen antibioticaresistentie (+ video)

(15/1) Presentatie visie op duurzaam en betaalbaar Belgisch energieplan

(13/1) ECA Group plant nieuwe fabriek in Haven Oostende

(13/1) Schneider Electric monitort energieverbruik wagenpark VITO

(8/1) Solid state LiDAR-expert Xenomatics definitief gelanceerd

(8/1) Mogelijk zwart gat gevormd door neutronensterren

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Aan de Universiteit van Namen kwamen wetenschappers bijeen die deelnemen aan het project PRACTIS, dat als doel heeft de impact van de opkomende technologieën op de privacy onder de loep te nemen. Op dat moment waren ook andere, niet-PRACTIS experts uitgenodigd: uit België, Frankrijk en Canada.

Caroline Colin, hoofd van de Eenheid "Intellectuele Eigendom" van het Naamse CRIDS (Centre de Recherche en Information, Droit et Société), en PRACTIS-deelneemster : "We trachten in te zien hoe ICT ons fundamenteel recht op privacy aantast.”

"De technologie evolueert steeds maar verder. Ze maken steeds meer mogelijk, maar verwachten vaak ook steeds meer van hun gebruikers…

Bovendien aanvaarden gebruikers alsmaar makkelijker het geven van persoonlijke informatie, vaak zonder zich bewust te zijn van de impact daarvan. Er vindt een soort commercialisering plaats van gegevens, ook deze van persoonlijke aard, et dat heeft natuurlijk een weerslag op ons privéleven.”

“Meer nog: het ‘privéleven’ wordt een steeds vager begrip voor de ‘digital natives’, die er geen enkel probleem mee lijken te hebben hun privéleven openbaar te maken, tot het moment dat er een probleem is, en ze zich ervan bewust worden dat ze geen eigenaar meer zijn van dergelijke gegevens… het ‘recht te worden vergeten’ bestaat niet meer met sommige technologieën.”

Het project PRACTIS moet uitmonden in raadgevingen aan de Europese Commissie. Dat zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat de technieken van de toekomst verplicht worden elementen te bevatten die de privacy van de burgers beschermen.

PRACTIS (‘Privacy - Appraising Challenges to Technologies and Ethics’) gaat nog door tot 2013. << (KV) (Foto Practis: het Practis-consortium)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Prominente fysici: “Bouw een versneller van 100 kilometer bij CERN”

Een grote nieuwe deeltjesversneller bij CERN, met een omtrek van 100 kilometer, is de verstandigste keus om de deeltjesfysica de komende decennia echt vooruit te helpen.

5 goede redenen om Prototyping MNE 2020 te bezoeken

Met de 4e industriële revolutie en industry 4.0 zijn er twee bruggen die dringend moeten gebouwd worden. Er is de digitale brug tussen IT en OT en de time-to-market brug.

Agfa-Gevaert benoemt Pascal Juéry als nieuwe CEO

Op 1 februari 2020 zal Fransman Pascal Juéry (54) Christian Reinaudo opvolgen als nieuwe CEO van Agfa-Gevaert. Die laatste blijft wel lid van de raad van bestuur.

VIL wil magazijnen toekomstgericht maken

Met het project ‘Future Proof Warehousing’ biedt VIL bedrijven inzicht in de mogelijkheden van digitalisatie en automatisatie voor een efficiënt, veilig en futureproof magazijn.

Schaaf je kennis over stoom bij tijdens de stoomcursus 2020

In tal van industriële sectoren wordt stoom als warmtedrager voor diverse productieprocessen gebruikt. We denken daarbij aan de chemische sector, maar o aan de voedings- en textielindustrie.

Evonetix schaalt samen met imec productie microchips op

Evonetix, dat een desktoptoestel voor DNA-synthese ontwikkelt op basis van een vernieuwende microchip, gaat samenwerken met onderzoeks- en innovatiehub imec.

ECA Group plant nieuwe fabriek in Haven Oostende

Haven Oostende verleent een concessie op de ex-Beliard site in het havengebied aan ECA Robotics Belgium, waar het zijn nieuwe fabriek zal vestigen en dronesystemen zullen bouwen.

Sensirion introduceert volgende generatie multi-gas mass flow sensoren - techniek

Sensirion introduceert Q2 2020 een nieuwe multi mass flow sensor die uitermate geschikt is voor het zeer nauwkeurig meten van onder andere zuurstof (O2), lucht en lach gas (N2O), ...

Partners