• 25/01/2012

Chemiesector sluit onderwijsconvenant met minister Smet en onderwijskoepels

Nauwere samenwerking industrie-onderwijs "cruciaal voor aantrekken nieuw talent"

Trefwoorden: #convenant, #essenscia, #onderwijs

Lees verder

opleidingen

ENGINEERINGNET.BE -- Sectorfederatie essenscia vlaanderen, de vakbonden van de chemiesector, Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet en de vier onderwijskoepels hebben een onderwijsconvenant ondertekend voor de sector chemie, kunststoffen en life sciences.

Er wordt onder meer gewerkt aan een betere ‘branding’ van de sector bij jongeren en leerkrachten en worden er structureel bedrijfsstages voor leerkrachten en leerlingen aangeboden. Het gemeenschappelijke doel van alle partijen is een verhoogde instroom van jong talent in de chemiesector.

Op basis van een studie van de KU Leuven verwacht de sector het komende decennium een uitstroom van ongeveer 16.000 oudere werknemers die de pensioenleeftijd zullen hebben bereikt. Op een totale tewerkstelling van ruim 61.000 is dit een zeer aanzienlijk aantal.

Bovendien is de sector erin geslaagd om de tewerkstelling de voorbije jaren relatief stabiel te houden en is er geen sprake van een afbouwscenario in de chemische industrie en life sciences in Vlaanderen.

Frans Dieryck, gedelegeerd bestuurder van essenscia Vlaanderen: “Net als het Vlaamse onderwijs is de chemiesector in Vlaanderen een speler van wereldklasse. Het aantrekken van nieuwe én goed opgeleide werknemers wordt de uitdaging voor de komende jaren en vormt een van de kernelementen waarmee onze ondernemingen internationaal het verschil kunnen maken.”

“Om die ambitie te bereiken is het onderwijs onze belangrijkste bondgenoot. Deze hechte samenwerking verankeren we vandaag door de ondertekening van een onderwijsconvenant.”

De ondertekenaars van het onderwijsconvenant zijn: de Vlaamse minister van Onderwijs Pascal Smet; werkgeversfederatie essenscia vlaanderen; de vertegenwoordigers van de werknemers ACV, ABVV, LBC, BBTK en ACLVB; de vier onderwijskoepels, met name het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs, het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, het Onderwijssecretariaat van de Vlaamse Steden en Gemeenten en het Provinciaal Onderwijs Vlaanderen.

Het onderwijsconvenant is van toepassing op het secundair onderwijs en het volwassenenonderwijs en wordt afgesloten voor onbepaalde duur.


(KV) (foto essenscia: Frans Dieryck)