• 24/01/2012

Het zoete geheim van wonderbessen (+video)

Onderzoek wijst uit waarom zure levensmiddelen, zoals citroenen, zo zoet smaken na het eten van wonderbessen.

Trefwoorden: #miraculin, #miraculine, #wonderbes

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- ‘Wonderbessen’ zij heel bijzonder. Nadat ze zijn gegeten, is het gedurende ongeveer één uur niet meer mogelijk om zuur te proeven. Zonder problemen kunnen dan, bijvoorbeeld, citroenen worden gegeten. Ook andere voedingsproducten smaken plots heel anders…

Onderzoekers van het Department of Applied Biological Chemistry en het Agricultural Bioinformatics Research Unit, Graduate School of Agricultural and Life Sciences van de Universiteit van Tokyo, Japan samen met het Centre des Sciences du Goût et de l’Alimentation, Université de Bourgogne, Agrosup Dijon, Frankrijk hebben onlangs het geheim van de wonderbes ontrafeld.

Het werkzame bestanddeel in de bessen is een chemische stof genaamd ‘miraculine’. Deze chemische stof landt op je tong, die bedekt is met duizenden smaakpapillen. Elke smaakpapil bevat ongeveer 50-100 smaak-receptorcellen. Elk van deze smaakcellen reageren op slechts een van de vijf basissmaken: zoet, zout, zuur, bitter en umami (deze laatste smaak is deze die bvb. manifest voorkomt in parmezan-kaas).

Dus wanneer een zoet smakende stof landt op een smaakcel die specifiek reageert op zoet, dan wordt deze cel geactiveerd en stuurt een signaal naar de hersenen.

De meeste stoffen praten of communiceren met uw cellen via hun vorm. Het is een slot- en sleutelprincipe. Als de sleutel de exact juiste vorm heeft voor uw slot, dan kunt u het slot openen. Op dezelfde wijze zijn alle cellen in je lichaam, inclusief de honderdduizenden smaakcellen op je tong, bedekt met microscopische receptoren.

Nu komt de truc van het wonderfruit. Het werkzame bestanddeel, miraculine, past onder normale omstandigheden vrij slecht in de zoete receptor. Maar het heeft een superieure pasvorm onder zure omstandigheden!

In feite zullen de hersenen dus niet weten of u iets zoets eet na het wonderfruit, want het miraculine zit al in alle zoet- receptoren en geeft door de slechte pasvorm geen signaal naar de hersenen. Dan eet of drink je iets zuurs. Het miraculine verandert plotseling van vorm, zodat het nu goed past in de receptor. In feite is het zelfs beter dan alleen maar een goede pasvorm, het is een perfecte pasvorm.

Hoe perfect? Een stuk beter dan suiker. Het is 100-miljoen-keer beter dan suiker en een miljoen keer beter dan de kunstmatige zoetstof aspartaam. Dus je hersenen worden verteld dat er veel zoet op je tong ligt, ook al ben je een zeer zure citroen aan het eten.

Onder deze zure omstandigheden maakt miraculin ook de zoetheidsreceptoren extra gevoelig. Dus zij zullen extra sterk reageren op een zoetstof zoals aspartaam. De stof miraculine blijft na consumptie van de wonderbessen meer dan een uur op de tong hangen, voordat hij vertrekt.

Dit natuurlijke product kan bijvoorbeeld voor diabetici worden gebruikt om aan hun zoete behoefte te voldoen zonder de extra calorieën of kilojoules die zoetheid normaal gesproken met zich meebrengt. Het product is intussen ook al verkrijgbaar in tabletvorm.


(Bron Food Gate) (foto wikipedia)

Video: