Het zoete geheim van wonderbessen (+video)

Onderzoek & Wetenschap 24/01/2012 8:48:35

Onderzoek wijst uit waarom zure levensmiddelen, zoals citroenen, zo zoet smaken na het eten van wonderbessen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Het zoete geheim van wonderbessen (+video)

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Nieuw in EPLAN Pro Panel 2.9 & Harness ProD 2.9

EPLAN Webinar

vrijdag 21 februari 2020

Workshop Industrial Security

Kortrijk, Wondelgem, Berchem en Diepenbeek

van 25/02/2020 tot 5/03/2020

Elektrisch voertuig: mobiele batterij of extra belasting net?

UGent Campus Kortrijk

dinsdag 25 februari 2020

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Keuze van de redactie

(18/2) Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

(17/2) ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

(12/2) DEME Offshore en Herrenknecht bouwen samen onderzeese boor

(12/2) Winnaars Foreign Investment Trophy 2020 bekend gemaakt

(11/2) Air Products levert technologie voor Amerikaans waterstof tankstation

(10/2) Thor Park Genk wordt eerste Vlaamse regelluwe zone

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- ‘Wonderbessen’ zij heel bijzonder. Nadat ze zijn gegeten, is het gedurende ongeveer één uur niet meer mogelijk om zuur te proeven. Zonder problemen kunnen dan, bijvoorbeeld, citroenen worden gegeten. Ook andere voedingsproducten smaken plots heel anders…

Onderzoekers van het Department of Applied Biological Chemistry en het Agricultural Bioinformatics Research Unit, Graduate School of Agricultural and Life Sciences van de Universiteit van Tokyo, Japan samen met het Centre des Sciences du Goût et de l’Alimentation, Université de Bourgogne, Agrosup Dijon, Frankrijk hebben onlangs het geheim van de wonderbes ontrafeld.

Het werkzame bestanddeel in de bessen is een chemische stof genaamd ‘miraculine’. Deze chemische stof landt op je tong, die bedekt is met duizenden smaakpapillen. Elke smaakpapil bevat ongeveer 50-100 smaak-receptorcellen. Elk van deze smaakcellen reageren op slechts een van de vijf basissmaken: zoet, zout, zuur, bitter en umami (deze laatste smaak is deze die bvb. manifest voorkomt in parmezan-kaas).

Dus wanneer een zoet smakende stof landt op een smaakcel die specifiek reageert op zoet, dan wordt deze cel geactiveerd en stuurt een signaal naar de hersenen.

De meeste stoffen praten of communiceren met uw cellen via hun vorm. Het is een slot- en sleutelprincipe. Als de sleutel de exact juiste vorm heeft voor uw slot, dan kunt u het slot openen. Op dezelfde wijze zijn alle cellen in je lichaam, inclusief de honderdduizenden smaakcellen op je tong, bedekt met microscopische receptoren.

Nu komt de truc van het wonderfruit. Het werkzame bestanddeel, miraculine, past onder normale omstandigheden vrij slecht in de zoete receptor. Maar het heeft een superieure pasvorm onder zure omstandigheden!

In feite zullen de hersenen dus niet weten of u iets zoets eet na het wonderfruit, want het miraculine zit al in alle zoet- receptoren en geeft door de slechte pasvorm geen signaal naar de hersenen. Dan eet of drink je iets zuurs. Het miraculine verandert plotseling van vorm, zodat het nu goed past in de receptor. In feite is het zelfs beter dan alleen maar een goede pasvorm, het is een perfecte pasvorm.

Hoe perfect? Een stuk beter dan suiker. Het is 100-miljoen-keer beter dan suiker en een miljoen keer beter dan de kunstmatige zoetstof aspartaam. Dus je hersenen worden verteld dat er veel zoet op je tong ligt, ook al ben je een zeer zure citroen aan het eten.

Onder deze zure omstandigheden maakt miraculin ook de zoetheidsreceptoren extra gevoelig. Dus zij zullen extra sterk reageren op een zoetstof zoals aspartaam. De stof miraculine blijft na consumptie van de wonderbessen meer dan een uur op de tong hangen, voordat hij vertrekt.

Dit natuurlijke product kan bijvoorbeeld voor diabetici worden gebruikt om aan hun zoete behoefte te voldoen zonder de extra calorieën of kilojoules die zoetheid normaal gesproken met zich meebrengt. Het product is intussen ook al verkrijgbaar in tabletvorm. << (Bron Food Gate) (foto wikipedia)

Video:


Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

Aquafin leverde al energie van de zonnepanelen op hun sites aan via Bolt. Nu gaan ze ook hun energie, opgewekt uit het teveel aan zuiveringsslib, lokaal aanbieden via dezelfde partner.

Daan Schalck wordt enige CEO van North Sea Port

Naar aanleiding van eerder gemaakte afspraken zal Jan Lagasse eind augustus zijn mandaat als co-CEO van North Sea Port afronden, waardoor Daan Schalck de leiding alleen op zich zal nemen.

Asset Performance 4.0: ontdek het programma

Van 10 t.e.m. 12 juni 2020 organiseert BEMAS de eerste editie van de Asset Performance 4.0 Conferentie en Beurs. 3 leerrijke dagen met workshops, boeiende presentaties en 40 bedrijven.

ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

Een van de mooiere beurzen van het voorbije jaar was ongetwijfeld de vierjaarlijkse textieltechnologiebeurs Itma, waarop Belgen met hun technologie nog steeds het verschil maken.

Nieuw kennis- en netwerkevent Materials+Eurofinish+Surface

Materials + Eurofinish + Surface biedt op 3-4 juni in het NH Koningshof te Veldhoven een overzicht van de laatste ontwikkelingen binnen de gehele keten; van grondstof tot gerealiseerd product.

Sabca onder nieuwe vleugels

Sabca, Société Anonyme Belge de Constructions Aéronautiques, stond al even in het uitstalraam. Onlangs kwam een en ander in een stroomversnelling.

Belgische textielinnovaties vallen in de prijzen (+fotoreportage)

Begin deze week heeft de Textirama Foundation, samengesteld uit Belgische textielondernemers, de allereerste innovatie-awards in de textiel uitgereikt aan textielinnovaties uit eigen land.

Nieuwe nanosensor detecteert kanker-biomarkers in druppel bloed

Universiteit Twente en Wageningen Universiteit ontwikkelden een nanosensor voor nauwkeurige detectie van biomarkers voor kanker: van 10 tot een miljoen deeltjes per microliter.

speedigus service: slijtvaste maatwerk-onderdelen

Om altijd snel de juiste glijlageroplossingen te kunnen leveren en te installeren, heeft igus meer dan 12.000 verschillende iglidur glijlagertypen gemaakt van tribo-polymeren in voorraad. Daarnaast produceert igus maatwerkcomponenten. Dit wordt bepaald door de motion plastics specialist op basis van de benodigde aantallen.

Partners