Holst Centre en Imec voeren onderzoek naar flexibele OLED-displays

Onderzoek & Wetenschap 17/01/2012 14:45:50

Holst Centre en Imec lanceren een nieuw onderzoeksprogramma voor volgende generatie flexibele OLED displays.

Lees hieronder verder   
Verwant

Belgisch-Amerikaanse publicatie over koolstofnanobuisjes in Science

Imec en Kuwait University onderzoeken goedkopere zonneceltechnologie

imec gaat voedsel- en afvalsorteermachines van Best Sorting innoveren

Imec en ON Semiconductor gaan samenwerken

Bezoek imec tijdens de Open Bedrijvendag 2012

Organische zonnecel haalt recordrendement

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Nieuw in EPLAN Pro Panel 2.9 & Harness ProD 2.9

EPLAN Webinar

vrijdag 21 februari 2020

Workshop Industrial Security

Kortrijk, Wondelgem, Berchem en Diepenbeek

van 25/02/2020 tot 5/03/2020

Elektrisch voertuig: mobiele batterij of extra belasting net?

UGent Campus Kortrijk

dinsdag 25 februari 2020

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Keuze van de redactie

(18/2) Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

(17/2) ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

(12/2) DEME Offshore en Herrenknecht bouwen samen onderzeese boor

(12/2) Winnaars Foreign Investment Trophy 2020 bekend gemaakt

(11/2) Air Products levert technologie voor Amerikaans waterstof tankstation

(10/2) Thor Park Genk wordt eerste Vlaamse regelluwe zone

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- OLED (organic light emitting diode) wordt gezien als dé opvolger voor de huidige LCD en plasma beeldschermtechniek. Vooral het uitzonderlijke contrast en zwartniveau van OLED-schermen wordt als een grote voordeel gezien ten opzichte van andere technologieën.

Het hoofddoel van het nieuwe programma is om een economisch schaalbare weg te vinden naar flexibele active-matrix OLED-schermen die in massa te produceren zijn.

Aandachtspunten zijn: hoge resolutie, laag stroomverbruik, grote oppervlakten, leesbaarheid in zonlicht, flexibiliteit en licht gewicht.

Vandaag de dag worden OLED-schermen vooral gebruikt in toepassingen zoals smartphones en tablet pc's. Het hoge contrast en goede zwartniveau van OLED is te danken aan het feit dat OLED pixels enkel licht geven wanneer ze geactiveerd zijn, waardoor een intenser zwart wordt verkregen.

Ook kennen OLED's een snellere responstijd, waardoor problemen met lag tot het verleden behoren en ze nog beter geschikt zijn voor 3D-toepassingen, zonder hinderlijke crosstalk tussen het beeld voor het linker en het rechter oog.

Ook zijn OLED's zuinig, hebben een grote kijkhoek, zijn simpeler in ontwerp en bevatten minder componenten dan LCD-schermen, wat een reductie kan opleveren van proceskosten.

De ambitie van het programma is het ontwikkelen van flexibele OLED-schermen met een hoge resolutie. Hiervoor zullen hindernissen overwonnen moeten worden.

Gebruikte materialen moeten buigzaam zijn en er moet een manier gevonden worden om OLED's te printen met een hoog rendement.

Dit zal leiden tot ontwikkeling van betere materialen en processen, die zorgen voor goedkopere productie, betere kwaliteit, lager stroomverbruik, hogere duurzaamheid en meer flexibiliteit.

Het ontwerp van de drivers, pixel circuits en TFT backplane matrixen moet opnieuw overwogen worden wanneer een steeds groter wordend schermoppervlak invloed gaat hebben op het aantal pixels per inch of de verversingsfrequentie. En er zal een slag geslagen moeten worden om nieuwe productie-apparatuur te ontwikkelen.

De eerste prototypes op basis van de nieuwe technologie worden normaag gezien nog dit jaar gedemonstreerd. << (GL) (foto: Imec)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Navitrans gaat verder onder Canadese vlag

Het Canadese Valsoft Corporation Inc nam het Kortrijkse Navitrans International marktleider in logistieke software voor Transport, Warehousing (WMS) en Freight Forwarding, over.

Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

Aquafin leverde al energie van de zonnepanelen op hun sites aan via Bolt. Nu gaan ze ook hun energie, opgewekt uit het teveel aan zuiveringsslib, lokaal aanbieden via dezelfde partner.

Daan Schalck wordt enige CEO van North Sea Port

Naar aanleiding van eerder gemaakte afspraken zal Jan Lagasse eind augustus zijn mandaat als co-CEO van North Sea Port afronden, waardoor Daan Schalck de leiding alleen op zich zal nemen.

Asset Performance 4.0: ontdek het programma

Van 10 t.e.m. 12 juni 2020 organiseert BEMAS de eerste editie van de Asset Performance 4.0 Conferentie en Beurs. 3 leerrijke dagen met workshops, boeiende presentaties en 40 bedrijven.

ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

Een van de mooiere beurzen van het voorbije jaar was ongetwijfeld de vierjaarlijkse textieltechnologiebeurs Itma, waarop Belgen met hun technologie nog steeds het verschil maken.

Nieuw kennis- en netwerkevent Materials+Eurofinish+Surface

Materials + Eurofinish + Surface biedt op 3-4 juni in het NH Koningshof te Veldhoven een overzicht van de laatste ontwikkelingen binnen de gehele keten; van grondstof tot gerealiseerd product.

Sabca onder nieuwe vleugels

Sabca, Société Anonyme Belge de Constructions Aéronautiques, stond al even in het uitstalraam. Onlangs kwam een en ander in een stroomversnelling.

Belgische textielinnovaties vallen in de prijzen (+fotoreportage)

Begin deze week heeft de Textirama Foundation, samengesteld uit Belgische textielondernemers, de allereerste innovatie-awards in de textiel uitgereikt aan textielinnovaties uit eigen land.

speedigus service: slijtvaste maatwerk-onderdelen

Om altijd snel de juiste glijlageroplossingen te kunnen leveren en te installeren, heeft igus meer dan 12.000 verschillende iglidur glijlagertypen gemaakt van tribo-polymeren in voorraad. Daarnaast produceert igus maatwerkcomponenten. Dit wordt bepaald door de motion plastics specialist op basis van de benodigde aantallen.

Partners