Andrey Yakshin krijgt prijs voor onderzoek dunne films

personalia 17/01/2012 12:27:12

Ontwikkeling van robuuste multilaagoptieken maakt nieuwe experimentele opstellingen en bundellijnen voor vrije-elektronen lasers mogelijk

Lees hieronder verder   
Verwant

FOM ontwerpt een nieuwe laser

Kernfusiereactor JET reageert heel anders met nieuwe binnenwand

Lichtgolven bewegen oneindig snel door zilveren nanobuisje

Brandstof voor de 21ste eeuw: programma 'CO2 neutral fuels'

Natuurkundig ingenieur wint Shell Afstudeerprijs voor Natuurkunde 2012

Onderzoek vrijhangend grafeen met hoge magneetvelden

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Nieuw in EPLAN Pro Panel 2.9 & Harness ProD 2.9

EPLAN Webinar

vrijdag 21 februari 2020

Workshop Industrial Security

Kortrijk, Wondelgem, Berchem en Diepenbeek

van 25/02/2020 tot 5/03/2020

Elektrisch voertuig: mobiele batterij of extra belasting net?

UGent Campus Kortrijk

dinsdag 25 februari 2020

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Keuze van de redactie

(18/2) Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

(17/2) ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

(12/2) DEME Offshore en Herrenknecht bouwen samen onderzeese boor

(12/2) Winnaars Foreign Investment Trophy 2020 bekend gemaakt

(11/2) Air Products levert technologie voor Amerikaans waterstof tankstation

(10/2) Thor Park Genk wordt eerste Vlaamse regelluwe zone

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Tijdens de 15e conferentie over dunne-laag onderzoek (ICTF15) in Kyoto kreeg Rijnhuizen-groepsleider Andrey Yakshin een prijs voor een relatief nieuwe toepassing van multilaagoptieken.

Multilagen bestaan uit tientallen perfect gestapelde, spiegelende en transparante lagen, elk een paar miljoenste millimeter dik. Zulke optieken zijn goed in het reflecteren van energieke straling, waar normale spiegels onbruikbaar zijn.

Het nieuwe onderzoeksveld gaat over vrije-elektronen lasers in dat EUV. Een vrije elektronenlaser is een opstelling die laserlicht kan produceren in een groot golflengtegebied die makkelijk de golflengte of 'kleur' van zijn laserlicht kan aanpassen. Daardoor is zo'n vrije-elektronen laser een ideale experimentele opstelling. De ontwikkeling van robuuste multilaagoptieken maakt nieuwe experimentele opstellingen en bundellijnen voor vrije-elektronen lasers mogelijk.

De resultaten die Yakshin tijdens ICTF15 presenteerde, laten zien dat multilaagoptieken inderdaad stabiel genoeg zijn. Alle processen die de afgezette lagen laten vermengen en daardoor de prestaties van de multilaag verlagen zijn bekend.

Dat opent de weg voor nieuwe verbeteringen van multilagen en hun toepassing in vrije-elektronen lasers. << (KV)Afbeelding FOM Rijnhuizen : experiment waarbij een multilaag in een puls van 10 femtoseconde wordt belicht bij 'FLASH' (Hamburg) met een golflengte van 13,5nm en een vermogen van 1013W/cm2. Rechts: doorsnede van de multilaag, gemaakt met een transmissie elektron microscoop. Ook na blootstelling aan het intense licht van FLASH heeft de multilaag een goede periodieke ordening.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

Aquafin leverde al energie van de zonnepanelen op hun sites aan via Bolt. Nu gaan ze ook hun energie, opgewekt uit het teveel aan zuiveringsslib, lokaal aanbieden via dezelfde partner.

Daan Schalck wordt enige CEO van North Sea Port

Naar aanleiding van eerder gemaakte afspraken zal Jan Lagasse eind augustus zijn mandaat als co-CEO van North Sea Port afronden, waardoor Daan Schalck de leiding alleen op zich zal nemen.

Asset Performance 4.0: ontdek het programma

Van 10 t.e.m. 12 juni 2020 organiseert BEMAS de eerste editie van de Asset Performance 4.0 Conferentie en Beurs. 3 leerrijke dagen met workshops, boeiende presentaties en 40 bedrijven.

ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

Een van de mooiere beurzen van het voorbije jaar was ongetwijfeld de vierjaarlijkse textieltechnologiebeurs Itma, waarop Belgen met hun technologie nog steeds het verschil maken.

Nieuw kennis- en netwerkevent Materials+Eurofinish+Surface

Materials + Eurofinish + Surface biedt op 3-4 juni in het NH Koningshof te Veldhoven een overzicht van de laatste ontwikkelingen binnen de gehele keten; van grondstof tot gerealiseerd product.

Sabca onder nieuwe vleugels

Sabca, Société Anonyme Belge de Constructions Aéronautiques, stond al even in het uitstalraam. Onlangs kwam een en ander in een stroomversnelling.

Belgische textielinnovaties vallen in de prijzen (+fotoreportage)

Begin deze week heeft de Textirama Foundation, samengesteld uit Belgische textielondernemers, de allereerste innovatie-awards in de textiel uitgereikt aan textielinnovaties uit eigen land.

Nieuwe nanosensor detecteert kanker-biomarkers in druppel bloed

Universiteit Twente en Wageningen Universiteit ontwikkelden een nanosensor voor nauwkeurige detectie van biomarkers voor kanker: van 10 tot een miljoen deeltjes per microliter.

speedigus service: slijtvaste maatwerk-onderdelen

Om altijd snel de juiste glijlageroplossingen te kunnen leveren en te installeren, heeft igus meer dan 12.000 verschillende iglidur glijlagertypen gemaakt van tribo-polymeren in voorraad. Daarnaast produceert igus maatwerkcomponenten. Dit wordt bepaald door de motion plastics specialist op basis van de benodigde aantallen.

Partners