• 16/01/2012

Chloor uit zwembaden bannen: ook voor de veiligheid een goede zaak

'Chloor niet langer verplicht in Waalse zwembaden' meldden de kranten van de groep Sud Presse. Dat zou de gezondheid en het milieu ten goede komen. Maar ook de veiligheid vaart er wel bij.

Trefwoorden: #chloor, #corrosie, #Materials concult, #ongeval, #tilburg, #zwembad

Lees verder

Nieuws

( Foto: Materials Consult, voorbeeld van corrosie )

ENGINEERINGNET.BE -- In november 2011 overleed een 5 maanden oude baby nadat in een zwembad in Tilburg een luidspreker naar beneden viel. De afgelopen decennia waren er in zwembaden wereldwijd verschillende incidenten met o.a. verlaagde plafonds die naar beneden vielen.

Spanningscorrosie van roestvast stalen ophangsystemen werd daarbij geïdentificeerd als de oorzaak. De aanwezigheid van chloor speelde daarbij een belangrijke factor. Chloor staat gekend als een belangrijke veroorzaker van corrosieproblemen, zoals bv. put- en spanningscorrosie.

De chloor in het condens van zwembadwater dat zich neerzet op de ophangprofielen, gecombineerd met spanningen en temperaturen van 35 à 50°C in de zone tussen het verlaagd plafond en het dak, zijn ideale omstandigheden voor het ontstaan van spanningscorrosie van roestvast staal.

Veelal wordt als oplossing gekozen om ophangingen in zwembaden niet meer uit te voeren met roestvast stalen onderdelen en te kiezen voor andere materialen. Zoals het recente dodelijke ongeval in Tilburg aantoont, is dit echter nog niet overal een ingeburgerde gewoonte.

Al valt natuurlijk nog af te wachten hoe de materialen in zwembaden zullen reageren op de chloor vervangende ontsmettingsproducten. Door chloor te bannen uit zwembaden zou hoe dan ook niet alleen uw gezondheid en het milieu, maar ook uw veiligheid er wel bij varen.

Deze commentaar is ingezonden door Dr. ir. Frans Vos van Materials Consult.