Chloor uit zwembaden bannen: ook voor de veiligheid een goede zaak

Economie 16/01/2012 11:54:51

'Chloor niet langer verplicht in Waalse zwembaden' meldden de kranten van de groep Sud Presse. Dat zou de gezondheid en het milieu ten goede komen. Maar ook de veiligheid vaart er wel bij.

Lees hieronder verder   
Verwant

Chloor uit zwembaden bannen: ook voor de veiligheid een goede zaak

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Nieuw in EPLAN Pro Panel 2.9 & Harness ProD 2.9

EPLAN Webinar

vrijdag 21 februari 2020

Workshop Industrial Security

Kortrijk, Wondelgem, Berchem en Diepenbeek

van 25/02/2020 tot 5/03/2020

Elektrisch voertuig: mobiele batterij of extra belasting net?

UGent Campus Kortrijk

dinsdag 25 februari 2020

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Keuze van de redactie

(18/2) Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

(17/2) ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

(12/2) DEME Offshore en Herrenknecht bouwen samen onderzeese boor

(12/2) Winnaars Foreign Investment Trophy 2020 bekend gemaakt

(11/2) Air Products levert technologie voor Amerikaans waterstof tankstation

(10/2) Thor Park Genk wordt eerste Vlaamse regelluwe zone

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- In november 2011 overleed een 5 maanden oude baby nadat in een zwembad in Tilburg een luidspreker naar beneden viel. De afgelopen decennia waren er in zwembaden wereldwijd verschillende incidenten met o.a. verlaagde plafonds die naar beneden vielen.

Spanningscorrosie van roestvast stalen ophangsystemen werd daarbij geïdentificeerd als de oorzaak. De aanwezigheid van chloor speelde daarbij een belangrijke factor. Chloor staat gekend als een belangrijke veroorzaker van corrosieproblemen, zoals bv. put- en spanningscorrosie.

De chloor in het condens van zwembadwater dat zich neerzet op de ophangprofielen, gecombineerd met spanningen en temperaturen van 35 à 50°C in de zone tussen het verlaagd plafond en het dak, zijn ideale omstandigheden voor het ontstaan van spanningscorrosie van roestvast staal.

Veelal wordt als oplossing gekozen om ophangingen in zwembaden niet meer uit te voeren met roestvast stalen onderdelen en te kiezen voor andere materialen. Zoals het recente dodelijke ongeval in Tilburg aantoont, is dit echter nog niet overal een ingeburgerde gewoonte.

Al valt natuurlijk nog af te wachten hoe de materialen in zwembaden zullen reageren op de chloor vervangende ontsmettingsproducten. Door chloor te bannen uit zwembaden zou hoe dan ook niet alleen uw gezondheid en het milieu, maar ook uw veiligheid er wel bij varen.

Deze commentaar is ingezonden door Dr. ir. Frans Vos van Materials Consult. (foto: Materials Consult, voorbeeld van corrosie)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

Aquafin leverde al energie van de zonnepanelen op hun sites aan via Bolt. Nu gaan ze ook hun energie, opgewekt uit het teveel aan zuiveringsslib, lokaal aanbieden via dezelfde partner.

Daan Schalck wordt enige CEO van North Sea Port

Naar aanleiding van eerder gemaakte afspraken zal Jan Lagasse eind augustus zijn mandaat als co-CEO van North Sea Port afronden, waardoor Daan Schalck de leiding alleen op zich zal nemen.

Asset Performance 4.0: ontdek het programma

Van 10 t.e.m. 12 juni 2020 organiseert BEMAS de eerste editie van de Asset Performance 4.0 Conferentie en Beurs. 3 leerrijke dagen met workshops, boeiende presentaties en 40 bedrijven.

ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

Een van de mooiere beurzen van het voorbije jaar was ongetwijfeld de vierjaarlijkse textieltechnologiebeurs Itma, waarop Belgen met hun technologie nog steeds het verschil maken.

Nieuw kennis- en netwerkevent Materials+Eurofinish+Surface

Materials + Eurofinish + Surface biedt op 3-4 juni in het NH Koningshof te Veldhoven een overzicht van de laatste ontwikkelingen binnen de gehele keten; van grondstof tot gerealiseerd product.

Sabca onder nieuwe vleugels

Sabca, Société Anonyme Belge de Constructions Aéronautiques, stond al even in het uitstalraam. Onlangs kwam een en ander in een stroomversnelling.

Belgische textielinnovaties vallen in de prijzen (+fotoreportage)

Begin deze week heeft de Textirama Foundation, samengesteld uit Belgische textielondernemers, de allereerste innovatie-awards in de textiel uitgereikt aan textielinnovaties uit eigen land.

Nieuwe nanosensor detecteert kanker-biomarkers in druppel bloed

Universiteit Twente en Wageningen Universiteit ontwikkelden een nanosensor voor nauwkeurige detectie van biomarkers voor kanker: van 10 tot een miljoen deeltjes per microliter.

speedigus service: slijtvaste maatwerk-onderdelen

Om altijd snel de juiste glijlageroplossingen te kunnen leveren en te installeren, heeft igus meer dan 12.000 verschillende iglidur glijlagertypen gemaakt van tribo-polymeren in voorraad. Daarnaast produceert igus maatwerkcomponenten. Dit wordt bepaald door de motion plastics specialist op basis van de benodigde aantallen.

Partners