• 12/01/2012

Handleiding voor actieve en intelligente voedingsverpakkingen

Europese Commissie publiceert handleiding met betrekking het gebruik van actieve en intelligente verpakkingen voor levensmiddelen.

Trefwoorden: #actieve verpakkingen, #handleiding, #intelligente

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET -- De Europese Commissie publiceerde een handleiding met betrekking het gebruik van actieve en intelligente verpakkingen voor levensmiddelen.

Het boekje telt 26 bladzijden. De Commissie wil er hulp mee bieden aan de industrie, de professionele organismen en nationale overheden om Verordening 450/2009 van 29 mei 2009 beter te begrijpen en toe te passen.

Downloaden kan op: guidance active and intelligent scofcah 231111_en.pdf


(KV) (foto wikipedia: hoofdkwartier EC te Brussel)

ACHTERGROND
De term ‘intelligente verpakking’ wordt algemeen gebruikt voor verpakkingen die de
verbruiker informeren wanneer het product een verandering heeft ondergaan in de verpakkingsketen, vanaf de productielijn tot op het ogenblik van de aankoop of van de consumptie.

Zo zijn bijvoorbeeld “Kindveilige verpakkingen”, “Verpakkingen die aangeven dat zij geopend werden” en “TTI”-systemen (Tijd-Temperatuur Indicators) intelligente verpakkingen.

“Actieve verpakkingen” worden speciaal ontworpen om rechtstreeks invloed te hebben op het verpakte product met het oog op een verlenging van de conserveringsduur, een betere voedselveiligheid of om de organoleptische eigenschappen te beïnvloeden (t.t.z. uiterlijk, smaak en geur).

Bepaalde kunststoffilms kunnen bijvoorbeeld een laag bevatten die zuurstof absorbeert en die met ultraviolet licht kan worden
“geactiveerd.”