Verbeterde meting staalelasticiteit

Onderzoek & Wetenschap 11/01/2012 11:51:29

Nieuwe, theoretische methode zet de elasticiteitsmodulus van staalkristallen uit in verschillende richtingen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Verbeterde meting staalelasticiteit

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Nieuw in EPLAN Pro Panel 2.9 & Harness ProD 2.9

EPLAN Webinar

vrijdag 21 februari 2020

Workshop Industrial Security

Kortrijk, Wondelgem, Berchem en Diepenbeek

van 25/02/2020 tot 5/03/2020

Elektrisch voertuig: mobiele batterij of extra belasting net?

UGent Campus Kortrijk

dinsdag 25 februari 2020

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Keuze van de redactie

(18/2) Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

(17/2) ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

(12/2) DEME Offshore en Herrenknecht bouwen samen onderzeese boor

(12/2) Winnaars Foreign Investment Trophy 2020 bekend gemaakt

(11/2) Air Products levert technologie voor Amerikaans waterstof tankstation

(10/2) Thor Park Genk wordt eerste Vlaamse regelluwe zone

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Het is niet eenvoudig de elastische eigenschappen van staal vast te stellen door te experimenteren op afzonderlijke kristallen. Nu is toch verbetering in zicht.

Daarvoor zorgde het Kungliga Tekniska Högskolan KTH,dus het Koninklijk Instituut voor Technologie, uit Stockholm, Zweden.

Daar heeft een onderzoeksteam nieuwe theoretische methodes ontwikkeld om elastische eigenschappen van staal in verband te brengen met elektronenstructuur en magnetische karakteristieken van dat staal.

Onder een microscoop ziet de staalstructuur eruit als kristalkorreltjes. Gezien deze microstructuur heeft staal gewoonlijk een uniforme elasticiteit in alle richtingen, een eigenschap die wordt aangeduid als ‘isotropie’.

Maar (zie ook de grafische weergave bij dit artikel) de elastische eigenschappen van één zo’n korreltje kunnen wel zeer anisotroop zijn, wat erop neerkomt dat de korrels een verschillende elasticiteit in verschillende richtingen weergeven.

Microscopische defecten, die aanwezig zijn in elk korreltje (bijvoorbeeld door stralingsschade of plastische vervoming) vertonen interactie met mekaar via deze anisotropische elastische velden.

Dr. Pavel Korzhavyi, onderzoeker aan het Departement Materiaalwetenschappen aan KTH: “Het begrijpen van deze elastische interactie is belangrijk bij het ontwikkelen van nieuwe bouwmaterialen, inclusief staal voor kernreactoren.”

“(…) In onze laatste studies pasten we de nieuwe technologie toe om de elasticiteit van ijzer en ijzer-chroom legeringen te meten.”

De nieuwe, theoretische methode zet de berekende elasticiteitsmodulus van zuiver ijzer uit in een grafiek, als maatstaf. De uiteindelijke, volledige grafiek toont aan dat de elasticiteit in verschillende richtingen (de anisotropie) vrij laag is in ijzerkristal bij lage temperaturen (a), wanneer dus het materiaal sterk magnetisch is (ferromagnetisch).

Bij hoge temperaturen, echter, dus wanneer er sprake is van zwak magnetisme (paramagnetisme), is de anisotropie sterker (b) in de richting waarin de magnetische momenten van de ijzeratomen zijn verstoord en niet meer degelijk geordend zijn. << (KV)

(Afbeelding: Elasticiteitsmodulus van ijzer, berekend in functie van diens kristallografische oriëntatie in -a- ferromagnetische staat; -b- zwakke, paramagnetische staat )

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Netwerkevent Smart Hub Connects

Kom op donderdag 12 maart 2020 in het Provinciehuis in Leuven inspiratie tanken op hét netwerkevent waar visionaire durvers en innovatieve doeners met elkaar verbinden en kennis uitwisselen.

Mastercourse: het formuleren van een data science-taak

Deze mastercourse zal op 03/04/2020 een overzicht van data science geven en van de opportuniteiten, die deze wetenschap biedt voor innovatie vanuit een industrieel oogpunt.

Navitrans gaat verder onder Canadese vlag

Het Canadese Valsoft Corporation Inc nam het Kortrijkse Navitrans International marktleider in logistieke software voor Transport, Warehousing (WMS) en Freight Forwarding, over.

Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

Aquafin leverde al energie van de zonnepanelen op hun sites aan via Bolt. Nu gaan ze ook hun energie, opgewekt uit het teveel aan zuiveringsslib, lokaal aanbieden via dezelfde partner.

Daan Schalck wordt enige CEO van North Sea Port

Naar aanleiding van eerder gemaakte afspraken zal Jan Lagasse eind augustus zijn mandaat als co-CEO van North Sea Port afronden, waardoor Daan Schalck de leiding alleen op zich zal nemen.

Asset Performance 4.0: ontdek het programma

Van 10 t.e.m. 12 juni 2020 organiseert BEMAS de eerste editie van de Asset Performance 4.0 Conferentie en Beurs. 3 leerrijke dagen met workshops, boeiende presentaties en 40 bedrijven.

ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

Een van de mooiere beurzen van het voorbije jaar was ongetwijfeld de vierjaarlijkse textieltechnologiebeurs Itma, waarop Belgen met hun technologie nog steeds het verschil maken.

Nieuw kennis- en netwerkevent Materials+Eurofinish+Surface

Materials + Eurofinish + Surface biedt op 3-4 juni in het NH Koningshof te Veldhoven een overzicht van de laatste ontwikkelingen binnen de gehele keten; van grondstof tot gerealiseerd product.

speedigus service: slijtvaste maatwerk-onderdelen

Om altijd snel de juiste glijlageroplossingen te kunnen leveren en te installeren, heeft igus meer dan 12.000 verschillende iglidur glijlagertypen gemaakt van tribo-polymeren in voorraad. Daarnaast produceert igus maatwerkcomponenten. Dit wordt bepaald door de motion plastics specialist op basis van de benodigde aantallen.

Partners