• 11/01/2012

Textuur leidt meer dan smaak tot verzadigingsgevoel

Gevoel van verzadiging bij het consumeren van zuivel treedt op onder invloed van de textuur ervan, niet door de smaak.

Trefwoorden: #smaak, #textuur, #verzadiging, #zuivel

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Een gevoel van verzadiging bij het consumeren van zuivel treedt op onder invloed van de textuur ervan, en niet door de smaak.

Onderzoekers kwamen tot die conclusie door drie experimenten, waarbij ze gebruik maakten van commercieel beschikbare yoghurts en vla’s, vervolgens vla’s met een limoen- en meringuesmaakje en diverse texturen, en tenslotte chocolademelk en -vla.

De consumptie gebeurde in sommige gevallen met een rietje, en in andere met een lepel.

De vorsers stelden vast dat een toename van viscositeit resulteert in een verhoogde verwachte verzadiging. Smaakeigenschappen en de wijze van inname hadden echter geen invloed.


(KV) (Bron: Wageningen University, TNO, University of Bristol) (foto wikipedia)