Robot-auto’s: meer tijd, minder file (+video)

Onderzoek & Wetenschap 11/01/2012 8:42:58

Als het traag gaat op de baan, waarom dan niet kijken naar de TV-show die je vorige nacht heb gemist, of een boek lezen, of een e-mail sturen?

Lees hieronder verder   
Verwant

Robot-auto’s: meer tijd, minder file (+video)

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Haal het meeste uit uw ketelhuis

Spirax Sarco Gent en Westerlo

donderdag 5 maart 2020

INE (Indumation Network Event)

Brabanthal Leuven

donderdag 5 maart 2020

Wordt vakbekwaam persoon stoominstallatie

Spirax Sarco Westerlo

dinsdag 10 maart 2020

Keuze van de redactie

(27/2) Onbemande drone doorkruist de stratosfeer

(27/2) Plannen voor eerste industriële power-to-gas installatie in Zeebrugge

(25/2) 8,4 miljoen euro voor nieuwe immuno-therapeutische kankerbehandeling

(24/2) Scale-up Turbulent ontwikkelde revolutionaire micro-waterkrachtcentrale

(19/2) Start-ups scoren beter op gebied van jobcreatie en investeringen

(19/2) Vier nieuwe Vlaamse Fabrieken van de Toekomst bekroond

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Aan Oxford University, UK, wordt robotauto-technologie ontwikkeld die haar omgeving interpreteert en beslissingen maakt omtrent waar de auto zal rijden, om zo het wrevelige tandengeknars en de kosten verbonden aan files, te vermijden.

De technologie is geen GPS: deze kan een robotauto namelijk niet informeren wat zich daarrond bevindt; informeren omtrent de nabijheid van obstakels, andere auto’s, voetgangers,…

Onderzoekers van Oxford hebben de nieuwe technologie geïnstalleerd op een ‘Wildcat’, om zo de afhankelijkheid van GPS te verminderen, de navigatieprecisie te verbeteren, te komen tot minder emissies, plaatselijke verkeersomstandigheden te interpreteren, risico’s te traceren, en, vooral, de chauffeur de mogelijkheid te beiden handenvrij te rijden.

Daartoe verwerkt het systeem een grote hoeveelheid data afkomstig van sensoren zoals camera’s, radars en lasers, die aan de auto zelf zijn bevestigd.

Professor Paul Newman, Departement Ingenieurswetenschappen, Oxford University: “Alleen door zijn omgeving te begrijpen kan een autonome auto zélf rijden, veilig, zonder dat een mens moet tussenkomen. Ons doel op lange termijn is het creëren van een nieuwe generatie robotvoertuigen die de straten veiliger maakt, schoner, met minder congestie en meert toegankelijk privévervoer.”

“We hebben auto’s nodig die in jouw plaats denken en zich concentreren; wagens die het niet noodzakelijk achten dat jij het bent die steeds rijdt. Als het traag gaat op de baan, waarom zou ik dan niet kunnen kijken naar de TV-show die ik vorige nacht heb gemist, een boek lezen, of een e-mail sturen en ervoor kiezen de auto het gezwoeg in de straten voor zich te nemen?” << (KV) (Foto Oxford University: Wildcat+ Oxford-technologie)

Video: Wildcat met de Oxorfd-technologie aan boord


Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Kwaliteit Belgische wegeninfrastructuur scoort niet goed

Het World Economic Forum heeft ook voor 2019 zijn ‘The Global Competitiveness Report’ gepubliceerd. In dit rapport vinden we terug hoe 141 landen scoren op verschillende domeinen.

Onze sector wordt gekenmerkt door een aantal complexe evoluties

Advies- en ingenieursbureaus komen in aanraking met uitdagingen waarvan de impact veel breder gaat dan enkel het domeinspecifieke. Zoals bijvoorbeeld klimaatuitdagingen en energietransitie.

HUGSI: Hoe groen is de stad? - artikel

Groene ruimten zijn de longen van de stad. Met de urbanisatie is het verbeteren van de luchtkwaliteit niet van de minste uitdagingen. Maar ook het beheersen van overstromingsrisico’s.

Quantumsleutel beschermt glasvezel tegen datadiefstal

UTwente heeft een beveiliging voor ‘multi-mode’ glasvezels ontwikkeld, die is gebaseerd op het quantumkarakter van licht, waarin een enkel foton een heel alfabet kan representeren.

Brussels Airport wil uitstoot ultrafijnstof verder verlagen

De luchthaven gaat onder meer het gebruik van modernere en minder belastende toestellen nog verder stimuleren via gedifferentieerde tarieven op basis van uitstoot en geluid.

Imec voorziet elektronische pil van kleine radiozender

Imec presenteert deze week op ISSCC 2020, een internationaal gerenommeerde conferentie rond elektronica, de eerste kleine radiozender voor elektronische pillen.

3D-reproducties: de juridische valkuilen (slot) - column

Dit derde en laatste deel gaat na hoe het commercialiseren van 3D-reproducties kan getoetst worden aan het tekeningen- en modellenrecht maar vooral ook hoe het zit met het auteursrecht.

Savaco neemt sectorgenoot IT-Care over

De overname van IT-Care, cloud integrator uit Poperinge, die vandaag werd aangekondig past volledig in de vooropgestelde groeiambities van Savaco, IT-dienstverlener uit Kortrijk.

Master Builders Solutions lanceert innovatieve Ucrete CS

Sinds begin 2020 wordt het Ucrete-vloersysteem van Master Builders Solutions geïntroduceerd. Dit systeem bestaat uit vloersystemen met een uitgebreid kleurenpalet, onder meer met pasteltinten, voor esthetische industriële vloeren. Het heeft een verbeterde weerstand tegen chemische verkleuring en UV-licht. >>

Partners