• 11/01/2012

Robot-auto’s: meer tijd, minder file (+video)

Als het traag gaat op de baan, waarom dan niet kijken naar de TV-show die je vorige nacht heb gemist, of een boek lezen, of een e-mail sturen?

Trefwoorden: #robot-auto, #robotauto, #wildcat

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Aan Oxford University, UK, wordt robotauto-technologie ontwikkeld die haar omgeving interpreteert en beslissingen maakt omtrent waar de auto zal rijden, om zo het wrevelige tandengeknars en de kosten verbonden aan files, te vermijden.

De technologie is geen GPS: deze kan een robotauto namelijk niet informeren wat zich daarrond bevindt; informeren omtrent de nabijheid van obstakels, andere auto’s, voetgangers,…

Onderzoekers van Oxford hebben de nieuwe technologie geïnstalleerd op een ‘Wildcat’, om zo de afhankelijkheid van GPS te verminderen, de navigatieprecisie te verbeteren, te komen tot minder emissies, plaatselijke verkeersomstandigheden te interpreteren, risico’s te traceren, en, vooral, de chauffeur de mogelijkheid te beiden handenvrij te rijden.

Daartoe verwerkt het systeem een grote hoeveelheid data afkomstig van sensoren zoals camera’s, radars en lasers, die aan de auto zelf zijn bevestigd.

Professor Paul Newman, Departement Ingenieurswetenschappen, Oxford University: “Alleen door zijn omgeving te begrijpen kan een autonome auto zélf rijden, veilig, zonder dat een mens moet tussenkomen. Ons doel op lange termijn is het creëren van een nieuwe generatie robotvoertuigen die de straten veiliger maakt, schoner, met minder congestie en meert toegankelijk privévervoer.”

“We hebben auto’s nodig die in jouw plaats denken en zich concentreren; wagens die het niet noodzakelijk achten dat jij het bent die steeds rijdt. Als het traag gaat op de baan, waarom zou ik dan niet kunnen kijken naar de TV-show die ik vorige nacht heb gemist, een boek lezen, of een e-mail sturen en ervoor kiezen de auto het gezwoeg in de straten voor zich te nemen?”


(KV) (Foto Oxford University: Wildcat+ Oxford-technologie)

Video: Wildcat met de Oxorfd-technologie aan boord