Suiker smelt dan toch niet

Onderzoek & Wetenschap 9/01/2012 11:52:37

Inzicht dat suiker niet smelt, zou voedingstechnologen helpen om suikers te manipuleren, zodat ze de gewenste eigenschappen krijgen inzake smaak, consistentie,…

Lees hieronder verder   
Verwant

Cruciaal nieuw ingrediënt in babyvoeding op komst?

Suiker smelt dan toch niet

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Mastercourse: ’Data Innovation beyond the Hype’

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

maandag 27 januari 2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 28 januari 2020

Seminarie Lifecycle Management & Digitalisering

Edegem

woensdag 29 januari 2020

Postgraduaat in de Vastgoedkunde

Leuven - Kortrijk

van 30/01/2020 tot 1/12/2020

CMSE hercertificering

Pilz Academy - Gent

donderdag 30 januari 2020

Roadshow Siemens, Rittal & EPLAN

Lokeren / Oevel

van 4/02/2020 tot 6/02/2020

Keuze van de redactie

(16/1) Nieuwe piste in strijd tegen antibioticaresistentie (+ video)

(15/1) Presentatie visie op duurzaam en betaalbaar Belgisch energieplan

(13/1) ECA Group plant nieuwe fabriek in Haven Oostende

(13/1) Schneider Electric monitort energieverbruik wagenpark VITO

(8/1) Solid state LiDAR-expert Xenomatics definitief gelanceerd

(8/1) Mogelijk zwart gat gevormd door neutronensterren

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Tot voor kort stond vast dat suiker smeltbaar was. Dat blijkt nu echter niet het geval. Want uit onderzoek blijkt dat suiker bij het opvoeren van de temperatuur niet smelt, maar ontleedt, waardoor nieuwe verbindingen in het mengsel ontstaan.

Dit inzicht zou voedingstechnologen kunnen helpen om suikers te manipuleren, zodat ze de gewenste eigenschappen krijgen inzake smaak, consistentie,… Bij de productie van karamel, bijvoorbeeld, ontstaan niet alleen componenten die een aangename karamelsmaak geven, maar ook componenten die een verbrandde of bittere smaak opleveren.

Het zou dan ook nuttig kunnen blijken om karamel niet te verhitten tot een bepaalde ‘smelt’-temperatuur, maar in plaats daarvan een lagere temperatuur te gebruiken en deze langer aan te houden. Zo zouden snoepfabrikanten tot een ideale tijd-temperatuurrelatie komen, enigszins te vergelijken met wat er bij het pasteurisatieproces van melk gebeurt.

Overigens blijkt de ontdekking dat suiker niet smelt, maar ontleedt, zo vernieuwend dat het fenomeen tot een nieuw wetenschappelijk begrip leidde: ‘schijnbaar smelten’. Intussen werd ook ontdekt dat glucose en fructose schijnbaar smeltende stoffen zijn. << (KV) (Bron: University of Illinois) (foto Wikipedia)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Prominente fysici: “Bouw een versneller van 100 kilometer bij CERN”

Een grote nieuwe deeltjesversneller bij CERN, met een omtrek van 100 kilometer, is de verstandigste keus om de deeltjesfysica de komende decennia echt vooruit te helpen.

5 goede redenen om Prototyping MNE 2020 te bezoeken

Met de 4e industriële revolutie en industry 4.0 zijn er twee bruggen die dringend moeten gebouwd worden. Er is de digitale brug tussen IT en OT en de time-to-market brug.

Agfa-Gevaert benoemt Pascal Juéry als nieuwe CEO

Op 1 februari 2020 zal Fransman Pascal Juéry (54) Christian Reinaudo opvolgen als nieuwe CEO van Agfa-Gevaert. Die laatste blijft wel lid van de raad van bestuur.

VIL wil magazijnen toekomstgericht maken

Met het project ‘Future Proof Warehousing’ biedt VIL bedrijven inzicht in de mogelijkheden van digitalisatie en automatisatie voor een efficiënt, veilig en futureproof magazijn.

Schaaf je kennis over stoom bij tijdens de stoomcursus 2020

In tal van industriële sectoren wordt stoom als warmtedrager voor diverse productieprocessen gebruikt. We denken daarbij aan de chemische sector, maar o aan de voedings- en textielindustrie.

Evonetix schaalt samen met imec productie microchips op

Evonetix, dat een desktoptoestel voor DNA-synthese ontwikkelt op basis van een vernieuwende microchip, gaat samenwerken met onderzoeks- en innovatiehub imec.

ECA Group plant nieuwe fabriek in Haven Oostende

Haven Oostende verleent een concessie op de ex-Beliard site in het havengebied aan ECA Robotics Belgium, waar het zijn nieuwe fabriek zal vestigen en dronesystemen zullen bouwen.

Sensirion introduceert volgende generatie multi-gas mass flow sensoren - techniek

Sensirion introduceert Q2 2020 een nieuwe multi mass flow sensor die uitermate geschikt is voor het zeer nauwkeurig meten van onder andere zuurstof (O2), lucht en lach gas (N2O), ...

Partners