Suiker smelt dan toch niet

Onderzoek & Wetenschap 9/01/2012 11:52:37

Inzicht dat suiker niet smelt, zou voedingstechnologen helpen om suikers te manipuleren, zodat ze de gewenste eigenschappen krijgen inzake smaak, consistentie,…

Lees hieronder verder   
Verwant

Cruciaal nieuw ingrediënt in babyvoeding op komst?

Suiker smelt dan toch niet

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Haal het meeste uit uw ketelhuis

Spirax Sarco Gent en Westerlo

donderdag 5 maart 2020

INE (Indumation Network Event)

Brabanthal Leuven

donderdag 5 maart 2020

Wordt vakbekwaam persoon stoominstallatie

Spirax Sarco Westerlo

dinsdag 10 maart 2020

Keuze van de redactie

(27/2) Onbemande drone doorkruist de stratosfeer

(27/2) Plannen voor eerste industriële power-to-gas installatie in Zeebrugge

(25/2) 8,4 miljoen euro voor nieuwe immuno-therapeutische kankerbehandeling

(24/2) Scale-up Turbulent ontwikkelde revolutionaire micro-waterkrachtcentrale

(19/2) Start-ups scoren beter op gebied van jobcreatie en investeringen

(19/2) Vier nieuwe Vlaamse Fabrieken van de Toekomst bekroond

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Tot voor kort stond vast dat suiker smeltbaar was. Dat blijkt nu echter niet het geval. Want uit onderzoek blijkt dat suiker bij het opvoeren van de temperatuur niet smelt, maar ontleedt, waardoor nieuwe verbindingen in het mengsel ontstaan.

Dit inzicht zou voedingstechnologen kunnen helpen om suikers te manipuleren, zodat ze de gewenste eigenschappen krijgen inzake smaak, consistentie,… Bij de productie van karamel, bijvoorbeeld, ontstaan niet alleen componenten die een aangename karamelsmaak geven, maar ook componenten die een verbrandde of bittere smaak opleveren.

Het zou dan ook nuttig kunnen blijken om karamel niet te verhitten tot een bepaalde ‘smelt’-temperatuur, maar in plaats daarvan een lagere temperatuur te gebruiken en deze langer aan te houden. Zo zouden snoepfabrikanten tot een ideale tijd-temperatuurrelatie komen, enigszins te vergelijken met wat er bij het pasteurisatieproces van melk gebeurt.

Overigens blijkt de ontdekking dat suiker niet smelt, maar ontleedt, zo vernieuwend dat het fenomeen tot een nieuw wetenschappelijk begrip leidde: ‘schijnbaar smelten’. Intussen werd ook ontdekt dat glucose en fructose schijnbaar smeltende stoffen zijn. << (KV) (Bron: University of Illinois) (foto Wikipedia)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Kwaliteit Belgische wegeninfrastructuur scoort niet goed

Het World Economic Forum heeft ook voor 2019 zijn ‘The Global Competitiveness Report’ gepubliceerd. In dit rapport vinden we terug hoe 141 landen scoren op verschillende domeinen.

Onze sector wordt gekenmerkt door een aantal complexe evoluties

Advies- en ingenieursbureaus komen in aanraking met uitdagingen waarvan de impact veel breder gaat dan enkel het domeinspecifieke. Zoals bijvoorbeeld klimaatuitdagingen en energietransitie.

HUGSI: Hoe groen is de stad? - artikel

Groene ruimten zijn de longen van de stad. Met de urbanisatie is het verbeteren van de luchtkwaliteit niet van de minste uitdagingen. Maar ook het beheersen van overstromingsrisico’s.

Quantumsleutel beschermt glasvezel tegen datadiefstal

UTwente heeft een beveiliging voor ‘multi-mode’ glasvezels ontwikkeld, die is gebaseerd op het quantumkarakter van licht, waarin een enkel foton een heel alfabet kan representeren.

Brussels Airport wil uitstoot ultrafijnstof verder verlagen

De luchthaven gaat onder meer het gebruik van modernere en minder belastende toestellen nog verder stimuleren via gedifferentieerde tarieven op basis van uitstoot en geluid.

Imec voorziet elektronische pil van kleine radiozender

Imec presenteert deze week op ISSCC 2020, een internationaal gerenommeerde conferentie rond elektronica, de eerste kleine radiozender voor elektronische pillen.

3D-reproducties: de juridische valkuilen (slot) - column

Dit derde en laatste deel gaat na hoe het commercialiseren van 3D-reproducties kan getoetst worden aan het tekeningen- en modellenrecht maar vooral ook hoe het zit met het auteursrecht.

Savaco neemt sectorgenoot IT-Care over

De overname van IT-Care, cloud integrator uit Poperinge, die vandaag werd aangekondig past volledig in de vooropgestelde groeiambities van Savaco, IT-dienstverlener uit Kortrijk.

Master Builders Solutions lanceert innovatieve Ucrete CS

Sinds begin 2020 wordt het Ucrete-vloersysteem van Master Builders Solutions geïntroduceerd. Dit systeem bestaat uit vloersystemen met een uitgebreid kleurenpalet, onder meer met pasteltinten, voor esthetische industriële vloeren. Het heeft een verbeterde weerstand tegen chemische verkleuring en UV-licht. >>

Partners