• 09/01/2012

Volgens Agoria wordt 2012 een moeilijk jaar

Belgische autofabrieken bouwen dit jaar opnieuw meer dan 500.000 auto’s.

Trefwoorden: #agoria, #autofabrieken, #autoproductie

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- De autoproductie in ons land heeft een goed jaar achter de rug, zegt technologiefederatie Agoria.

De 3 automobielproducenten produceerden in 2011 563.290 auto’s, een stijging met 18 procent tegenover 2010. Audi en Volvo kunnen productierecords voorleggen, Bij Ford blijft de productie nagenoeg stabiel. Alle constructeurs hebben bovendien uitzicht op productie van nieuwe modellen. Agoria waarschuwt wel voor de gevolgen van de economische groeivertraging. Die zal zo goed als zeker een impact hebben op de export- en productiecijfers van 2012.

• Het wereldwijde verkoopsucces van het merk Volvo, zorgt ervoor dat in Gent het productierecord van 2005 sneuvelt. Toen werden er 258.000 auto's gebouwd. Volgend jaar wordt nog de nieuwe Volvo V40 geïntroduceerd en die wordt in Gent gebouwd. Voor het aanpassen van het productieapparaat voor de productie van de nieuwe V40 wordt er 55 miljoen euro geïnvesteerd.

• Bij Ford Genk bleef de productie in 2011 nagenoeg stabiel. 2012 is het laatste volledige productiejaar van het huidige gamma wagens. In 2013 wordt het nieuwe model van de Mondeo voorgesteld en in 2014 worden de nieuwe S-Max en Galaxy gelanceerd.

• Bij Audi in Brussel draait de productie van het model A1 nu op kruissnelheid. Vanaf maart 2012 zal het vijfdeursmodel van de A1, de sportback, dat ook in Brussel wordt gebouwd, op onze wegen te zien zijn.

Agoria wijst er wel op dat de voertuigbedrijven in ons land niet immuun zijn voor de gevolgen van de internationale groeivertraging en maatregelen zoals de afschaffing van ecopremies en lastenverhogingen op bedrijfswagens in ons land.

Nog volgens de technologiefederatie is de voertuigsector een van de belangrijkste exportsectoren van ons land: ze zou goed zijn voor 10 procent van de totale uitvoer van ons land.


(KV)(foto lightimagehosting)