• 06/01/2012

Flamac en imec slaan handen in mekaar

Flamac en imec combineren expertise voor het ontwikkelen van nieuwe materialen voor zonnecellen

Trefwoorden: #flamac, #imec, #pe-cvd, #pvd

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Imec gaat samenwerken met Flamac, een afdeling van SIM vzw (Strategisch Initiatief Materialen in Vlaanderen), om een nieuwe generatie van halfgeleiders te ontwikkelen voor zonnecellen.

In het kader van deze samenwerking worden nieuwe materialen onderzocht als alternatief voor de standaard zonnecellen bestaande uit koper indium, gallium en selenium (CIGS).

Johan Paul, manager van Flamac: “Onderzoekscentra zoals imec bijstaan door hun materiaalontwikkeling te versnellen is precies wat Flamac wil beogen. We zijn erg opgetogen dat Flamac en imec een samenwerking aangaan in dit toepassingsdomein."

Jef Poortmans, Program Director Energie in imec: “De samenwerking met Flamac maakt deel uit van de uitbreiding van ons zonnecelportfolio. Door Flamac’s expertise in high-throughput materiaalonderzoek te combineren met onze expertise in dunne-film zonnecellen, zijn we ervan overtuigd dat we versneld tot goede resultaten kunnen komen.

Deze verruiming laat ons toe om de valorisatie in Vlaanderen te maximaliseren en is een nieuwe belangrijke stap in het versterken van de ELAT-regio in het domein van dunne-film zonneceltechnologie wat we samen met Solliance naar streven.”


(KV)

(foto Flamac: In Flamac werd enkele maanden geleden een geautomatiseerd dunne film depositie systeem geïnstalleerd. Dit platform bestaat uit 8 proceskamers welke toelaten om zowel PVD -Physical Vapour Deposition-, als PE-CVD -Plasma Enhanced Chemical Vapour Deposition- coating processen te bestuderen. Alle kamers zijn geïnstalleerd op een centrale caroussel. Daarnaast is elke kamer uitgerust met een IR verwarmingseenheid. Met het platform kunnen dunne filmen op een brede waaier aan substraten worden afgezet zoals glas, metalen of kunststof.)