Voedselpathogenen preciezer geïdentificeerd

Onderzoek & Wetenschap 6/01/2012 9:50:06

Nieuwe, genomische benadering leidt tot betere identificatie voedselpathogenen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Voedselpathogenen preciezer geïdentificeerd

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Cursus: stoom in theorie en praktijk

Zebrastraat - Gent

dinsdag 31 maart 2020

Cursus Spoortechnieken - bijzondere projecten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/04/2020 tot 11/06/2020

Global Manufacturing and Industrialisation Summit

Messegelände - Hannover

van 20/04/2020 tot 21/04/2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Herentals

dinsdag 21 april 2020

PNOZmulti programming

Pilz Academy - Gent

woensdag 22 april 2020

Cursus: stoom in theorie en praktijk

Armstrong - Herstal

vrijdag 24 april 2020

Keuze van de redactie

(25/3) Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

(24/3) DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

(17/3) Vorig jaar werd recordaantal octrooien aangevraagd

(16/3) VIB boekt vooruitgang in onderzoek naar geneesmiddel tegen coronavirus

(12/3) UAntwerpen leidt Europees onderzoek naar Corona

(11/3) Microgenerator van nanodraden vervangt batterij

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Nog steeds zijn er heel wat ziekte-uitbarstingen die het gevolg zijn van besmettingen met voedselpathogenen. Het traceren van de betreffende bacteriën gebeurt door het DNA ervan in kleinere stukjes te breken om vervolgens de bandpatronen te analyseren.

Probleem is dat verschillende stammen genetisch te erg op mekaar lijken om ze via de gangbare identificatiemethode voldoende te kunnen onderscheiden.

Hierdoor is het onmogelijk om vast te stellen of een voedselpathogeen dat een persoon ziek maakte, hetzelfde is als dat die een ander heeft geïnfecteerd. Die tekortkoming bleek onder meer toen in 44 staten van de USA 272 mensen waren geïnfecteerd door het eten van salami die besmette peper bevatte.

Vorsers besloten dan ook om na te gaan of een andere, genomische benadering soelaas kon brengen. Daartoe maakten ze sequenties van het genoom van 47 Salmonella-stalen, waarvan er 20 afkomstig waren van personen die tijdens de salami-uitbraak besmet waren geraakt, en 27 van andere bronnen.

Ze bleken inderdaad in staat om zodoende een onderscheid te maken tussen de Salmonella’s die bij de infectie waren betrokken, en deze die dat niet waren. Voorts konden vier van de groep van twintig stalen aan de besmette peper worden gerelateerd.

Maar de onderzoekers stelden ook vast dat vier personen eigenlijk waren geïnfecteerd door het eten van besmette pistachenoten, hoewel slechts één ervan tijdens het ‘salamischandaal’ melding had gemaakt dit te hebben geconsumeerd.

Andere Salmonellastammen wezen uit dat er ook, weliswaar kleinschaliger, infecties waren die aan andere besmettingsbronnen dienden te worden gerelateerd, en waarvan de autoriteiten vóór het onderzoek niets wisten.

Besluit van dit onderzoek was dat het, vrij recente, gebruik van genoomsequentiemethodes voor het onderzoek van ziekteuitbarstingen door voedselpathogenen, zeer beloftevol is. De techniek wordt dan ook verder op punt gezet en gaandeweg op andere soorten bacteriën dan Salmonella toegepast. << (KV) (Bron: Cornell Food Science) (foto wikipedia)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

Sectorfederatie essenscia vlaanderen reageert positief op de beslissing van Vlaams minister van Omgeving Demir om de procedures rond de aanleg van dit nieuw pijpleidingraject op te starten.

DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

Penta-Ocean Construction en DEME Offshore hebben een memorandum van overeenstemming (MoU) gesloten met betrekking tot uitgebreide samenwerking voor de bouw van offshore windparken in Japan.

Vlaamse supercomputer ingezet in strijd tegen COVID-19

Om onderzoek rond dit virus nog beter te ondersteunen, gaat het VSC, als high-performance computing-centrum, gedurende 8 weken extra rekencapaciteit beschikbaar stellen van onderzoekers.

Nieuw PIC-fabricageproces pakt tekortkomingen aan

De huidige PIC-fabricagemethoden leiden tot grote variabiliteit, wat resulteert in een beperkte opbrengst, lange vertragingen tussen het conceptuele idee en het werkende apparaat, ...

Yvon Guérin wordt nieuwe CEO van Vandemoortele

De Raad van Bestuur van Vandemoortele meldt dat Yvon Guérin, huidige Managing Director Bakery Products, vanaf 1 juli 2020 Jules Noten zal opvolgen als CEO van het bedrijf.

Hoeveel elektrische auto’s kan het elektriciteitsnet aan?

Er rijden meer dan een miljard voertuigen rond op onze planeet, goed voor 1/5 van alle CO2-uitstoot. De switch naar elektrisch rijden kan onze ecologische voetafdruk gevoelig verminderen.

VUB-ingenieurs hebben nu ook een prototype beademings­toestel klaar

In de strijd tegen COVID-19 is een team ingenieurs aan het FabLab Brussels van de Vrije Universiteit Brussel begonnen aan het bouwen en testen van een eenvoudig beademings­toestel.

Sensoren geïnspireerd op bijzondere eigenschappen van dieren

De Nederlandse Rijksuniversiteit Groningen maakt nieuwe sensoren van zachte polymeren, geïnspireerd door de natuur, die onder meer geschikt zijn voor medische toepassingen.

Watson-Marlow is verhuisd

Niet alleen werd de firmanaam Watson-Marlow ook gewijzigd naar Watson-Marlow Fluid Technology Group (WMFTG), maar Watson-Marlow Benelux is verhuisd naar Oslo 9, NL-2993 LD Barendrecht van waaruit de hele Benelux bediend wordt. Door de verhuis werd ook het telefoonnummer gewijzigd. Dit is het nieuwe +31 (0)85 536 00 10. >>

Partners