Voedselpathogenen preciezer geïdentificeerd

Onderzoek & Wetenschap 6/01/2012 9:50:06

Nieuwe, genomische benadering leidt tot betere identificatie voedselpathogenen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Voedselpathogenen preciezer geïdentificeerd

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Mastercourse: ’Data Innovation beyond the Hype’

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

maandag 27 januari 2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 28 januari 2020

Seminarie Lifecycle Management & Digitalisering

Edegem

woensdag 29 januari 2020

Postgraduaat in de Vastgoedkunde

Leuven - Kortrijk

van 30/01/2020 tot 1/12/2020

CMSE hercertificering

Pilz Academy - Gent

donderdag 30 januari 2020

Roadshow Siemens, Rittal & EPLAN

Lokeren / Oevel

van 4/02/2020 tot 6/02/2020

Keuze van de redactie

(16/1) Nieuwe piste in strijd tegen antibioticaresistentie (+ video)

(15/1) Presentatie visie op duurzaam en betaalbaar Belgisch energieplan

(13/1) ECA Group plant nieuwe fabriek in Haven Oostende

(13/1) Schneider Electric monitort energieverbruik wagenpark VITO

(8/1) Solid state LiDAR-expert Xenomatics definitief gelanceerd

(8/1) Mogelijk zwart gat gevormd door neutronensterren

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Nog steeds zijn er heel wat ziekte-uitbarstingen die het gevolg zijn van besmettingen met voedselpathogenen. Het traceren van de betreffende bacteriën gebeurt door het DNA ervan in kleinere stukjes te breken om vervolgens de bandpatronen te analyseren.

Probleem is dat verschillende stammen genetisch te erg op mekaar lijken om ze via de gangbare identificatiemethode voldoende te kunnen onderscheiden.

Hierdoor is het onmogelijk om vast te stellen of een voedselpathogeen dat een persoon ziek maakte, hetzelfde is als dat die een ander heeft geïnfecteerd. Die tekortkoming bleek onder meer toen in 44 staten van de USA 272 mensen waren geïnfecteerd door het eten van salami die besmette peper bevatte.

Vorsers besloten dan ook om na te gaan of een andere, genomische benadering soelaas kon brengen. Daartoe maakten ze sequenties van het genoom van 47 Salmonella-stalen, waarvan er 20 afkomstig waren van personen die tijdens de salami-uitbraak besmet waren geraakt, en 27 van andere bronnen.

Ze bleken inderdaad in staat om zodoende een onderscheid te maken tussen de Salmonella’s die bij de infectie waren betrokken, en deze die dat niet waren. Voorts konden vier van de groep van twintig stalen aan de besmette peper worden gerelateerd.

Maar de onderzoekers stelden ook vast dat vier personen eigenlijk waren geïnfecteerd door het eten van besmette pistachenoten, hoewel slechts één ervan tijdens het ‘salamischandaal’ melding had gemaakt dit te hebben geconsumeerd.

Andere Salmonellastammen wezen uit dat er ook, weliswaar kleinschaliger, infecties waren die aan andere besmettingsbronnen dienden te worden gerelateerd, en waarvan de autoriteiten vóór het onderzoek niets wisten.

Besluit van dit onderzoek was dat het, vrij recente, gebruik van genoomsequentiemethodes voor het onderzoek van ziekteuitbarstingen door voedselpathogenen, zeer beloftevol is. De techniek wordt dan ook verder op punt gezet en gaandeweg op andere soorten bacteriën dan Salmonella toegepast. << (KV) (Bron: Cornell Food Science) (foto wikipedia)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Prominente fysici: “Bouw een versneller van 100 kilometer bij CERN”

Een grote nieuwe deeltjesversneller bij CERN, met een omtrek van 100 kilometer, is de verstandigste keus om de deeltjesfysica de komende decennia echt vooruit te helpen.

5 goede redenen om Prototyping MNE 2020 te bezoeken

Met de 4e industriële revolutie en industry 4.0 zijn er twee bruggen die dringend moeten gebouwd worden. Er is de digitale brug tussen IT en OT en de time-to-market brug.

Agfa-Gevaert benoemt Pascal Juéry als nieuwe CEO

Op 1 februari 2020 zal Fransman Pascal Juéry (54) Christian Reinaudo opvolgen als nieuwe CEO van Agfa-Gevaert. Die laatste blijft wel lid van de raad van bestuur.

VIL wil magazijnen toekomstgericht maken

Met het project ‘Future Proof Warehousing’ biedt VIL bedrijven inzicht in de mogelijkheden van digitalisatie en automatisatie voor een efficiënt, veilig en futureproof magazijn.

Schaaf je kennis over stoom bij tijdens de stoomcursus 2020

In tal van industriële sectoren wordt stoom als warmtedrager voor diverse productieprocessen gebruikt. We denken daarbij aan de chemische sector, maar o aan de voedings- en textielindustrie.

Evonetix schaalt samen met imec productie microchips op

Evonetix, dat een desktoptoestel voor DNA-synthese ontwikkelt op basis van een vernieuwende microchip, gaat samenwerken met onderzoeks- en innovatiehub imec.

ECA Group plant nieuwe fabriek in Haven Oostende

Haven Oostende verleent een concessie op de ex-Beliard site in het havengebied aan ECA Robotics Belgium, waar het zijn nieuwe fabriek zal vestigen en dronesystemen zullen bouwen.

Sensirion introduceert volgende generatie multi-gas mass flow sensoren - techniek

Sensirion introduceert Q2 2020 een nieuwe multi mass flow sensor die uitermate geschikt is voor het zeer nauwkeurig meten van onder andere zuurstof (O2), lucht en lach gas (N2O), ...

Partners