Voedselpathogenen preciezer geïdentificeerd

Onderzoek & Wetenschap 6/01/2012 9:50:06

Nieuwe, genomische benadering leidt tot betere identificatie voedselpathogenen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Voedselpathogenen preciezer geïdentificeerd

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Nieuw in EPLAN Pro Panel 2.9 & Harness ProD 2.9

EPLAN Webinar

vrijdag 21 februari 2020

Workshop Industrial Security

Kortrijk, Wondelgem, Berchem en Diepenbeek

van 25/02/2020 tot 5/03/2020

Elektrisch voertuig: mobiele batterij of extra belasting net?

UGent Campus Kortrijk

dinsdag 25 februari 2020

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Keuze van de redactie

(18/2) Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

(17/2) ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

(12/2) DEME Offshore en Herrenknecht bouwen samen onderzeese boor

(12/2) Winnaars Foreign Investment Trophy 2020 bekend gemaakt

(11/2) Air Products levert technologie voor Amerikaans waterstof tankstation

(10/2) Thor Park Genk wordt eerste Vlaamse regelluwe zone

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Nog steeds zijn er heel wat ziekte-uitbarstingen die het gevolg zijn van besmettingen met voedselpathogenen. Het traceren van de betreffende bacteriën gebeurt door het DNA ervan in kleinere stukjes te breken om vervolgens de bandpatronen te analyseren.

Probleem is dat verschillende stammen genetisch te erg op mekaar lijken om ze via de gangbare identificatiemethode voldoende te kunnen onderscheiden.

Hierdoor is het onmogelijk om vast te stellen of een voedselpathogeen dat een persoon ziek maakte, hetzelfde is als dat die een ander heeft geïnfecteerd. Die tekortkoming bleek onder meer toen in 44 staten van de USA 272 mensen waren geïnfecteerd door het eten van salami die besmette peper bevatte.

Vorsers besloten dan ook om na te gaan of een andere, genomische benadering soelaas kon brengen. Daartoe maakten ze sequenties van het genoom van 47 Salmonella-stalen, waarvan er 20 afkomstig waren van personen die tijdens de salami-uitbraak besmet waren geraakt, en 27 van andere bronnen.

Ze bleken inderdaad in staat om zodoende een onderscheid te maken tussen de Salmonella’s die bij de infectie waren betrokken, en deze die dat niet waren. Voorts konden vier van de groep van twintig stalen aan de besmette peper worden gerelateerd.

Maar de onderzoekers stelden ook vast dat vier personen eigenlijk waren geïnfecteerd door het eten van besmette pistachenoten, hoewel slechts één ervan tijdens het ‘salamischandaal’ melding had gemaakt dit te hebben geconsumeerd.

Andere Salmonellastammen wezen uit dat er ook, weliswaar kleinschaliger, infecties waren die aan andere besmettingsbronnen dienden te worden gerelateerd, en waarvan de autoriteiten vóór het onderzoek niets wisten.

Besluit van dit onderzoek was dat het, vrij recente, gebruik van genoomsequentiemethodes voor het onderzoek van ziekteuitbarstingen door voedselpathogenen, zeer beloftevol is. De techniek wordt dan ook verder op punt gezet en gaandeweg op andere soorten bacteriën dan Salmonella toegepast. << (KV) (Bron: Cornell Food Science) (foto wikipedia)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Mastercourse: het formuleren van een data science-taak

Deze mastercourse zal op 03/04/2020 een overzicht van data science geven en van de opportuniteiten, die deze wetenschap biedt voor innovatie vanuit een industrieel oogpunt.

Navitrans gaat verder onder Canadese vlag

Het Canadese Valsoft Corporation Inc nam het Kortrijkse Navitrans International marktleider in logistieke software voor Transport, Warehousing (WMS) en Freight Forwarding, over.

Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

Aquafin leverde al energie van de zonnepanelen op hun sites aan via Bolt. Nu gaan ze ook hun energie, opgewekt uit het teveel aan zuiveringsslib, lokaal aanbieden via dezelfde partner.

Daan Schalck wordt enige CEO van North Sea Port

Naar aanleiding van eerder gemaakte afspraken zal Jan Lagasse eind augustus zijn mandaat als co-CEO van North Sea Port afronden, waardoor Daan Schalck de leiding alleen op zich zal nemen.

Asset Performance 4.0: ontdek het programma

Van 10 t.e.m. 12 juni 2020 organiseert BEMAS de eerste editie van de Asset Performance 4.0 Conferentie en Beurs. 3 leerrijke dagen met workshops, boeiende presentaties en 40 bedrijven.

ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

Een van de mooiere beurzen van het voorbije jaar was ongetwijfeld de vierjaarlijkse textieltechnologiebeurs Itma, waarop Belgen met hun technologie nog steeds het verschil maken.

Nieuw kennis- en netwerkevent Materials+Eurofinish+Surface

Materials + Eurofinish + Surface biedt op 3-4 juni in het NH Koningshof te Veldhoven een overzicht van de laatste ontwikkelingen binnen de gehele keten; van grondstof tot gerealiseerd product.

Sabca onder nieuwe vleugels

Sabca, Société Anonyme Belge de Constructions Aéronautiques, stond al even in het uitstalraam. Onlangs kwam een en ander in een stroomversnelling.

speedigus service: slijtvaste maatwerk-onderdelen

Om altijd snel de juiste glijlageroplossingen te kunnen leveren en te installeren, heeft igus meer dan 12.000 verschillende iglidur glijlagertypen gemaakt van tribo-polymeren in voorraad. Daarnaast produceert igus maatwerkcomponenten. Dit wordt bepaald door de motion plastics specialist op basis van de benodigde aantallen.

Partners