Eerste doctoraatsverdediging op KAHO Sint-Lieven

Onderzoek & Wetenschap 4/01/2012 16:42:38

Kevin Smet trekt in doctoraatsverdediging op Technologiecampus Gent klassieke CIE kleurweergave-index in twijfel.

Lees hieronder verder   
Verwant

Risico-analyse, niet zonder risico - column

Prof. L. Pintelon: «De commerciële opleidingsrollercoaster» - column

Nieuw project streeft naar meer automatisatie in voedingsindustrie

Eredoctoraat biomedische signaalbewerking voor professor KULeuven

Nieuwe methode om poreuze materialen te ontwikkelen

België zet stap richting materialen voor vernietiging van stikstofoxiden

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Haal het meeste uit uw ketelhuis

Spirax Sarco Gent en Westerlo

donderdag 5 maart 2020

INE (Indumation Network Event)

Brabanthal Leuven

donderdag 5 maart 2020

Wordt vakbekwaam persoon stoominstallatie

Spirax Sarco Westerlo

dinsdag 10 maart 2020

Keuze van de redactie

(27/2) Onbemande drone doorkruist de stratosfeer

(27/2) Plannen voor eerste industriële power-to-gas installatie in Zeebrugge

(25/2) 8,4 miljoen euro voor nieuwe immuno-therapeutische kankerbehandeling

(24/2) Scale-up Turbulent ontwikkelde revolutionaire micro-waterkrachtcentrale

(19/2) Start-ups scoren beter op gebied van jobcreatie en investeringen

(19/2) Vier nieuwe Vlaamse Fabrieken van de Toekomst bekroond

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Voor het eerst in de geschiedenis van KAHO Sint-Lieven heeft er een doctoraatsverdediging plaats gevonden op de hogeschool.

De primeur is een gevolg van de doorgedreven samenwerking tussen de school en de K.U.Leuven, in dit geval met het departement ESAT. De hogeschool spreekt in dat verband overigens over ‘een erkenning van het universitair karakter van de opleiding industrieel ingenieur’.

Op 20 december 2011 verdedigde Kevin Smet, onderzoeker bij de onderzoeksgroep Lichttechnologie van KAHO Sint-Lieven, er namelijk zijn doctoraat ‘A new metric for evaluating the colour quality of white light sources with reference to memory colours’.

Smet trekt in zijn doctoraat de klassieke CIE kleurweergave-index in twijfel. Die bepaalt sinds de jaren ’70 hoe kleuren onder een lamp worden waargenomen. De index werkt met een referentielamp, die wordt verondersteld de ‘ideale’ lamp te zijn.

En daar knelt nu net het schoentje: sommige nieuwe lampen op de markt, zoals bijv. LED’s, scoren namelijk visueel hoger dan door de index voorspeld wordt.

Smet wil naar eigen zeggen via zijn doctoraat ‘deelnemen aan de internationale discussie rond kleurweergave, door het ontwikkelen van een eigen metriek, nl. een correcte beoordeling van één of meerdere subjectieve aspecten van de kleurkwaliteit van een witte lichtbron’.

De nieuwe index, ontwikkeld op basis van voorgaande resultaten, werd gestaafd aan de hand van onderzoeken die terug te vinden zijn in recente literatuur en een eigen visueel experiment, waarin proefpersonen de kleur van een aantal objecten onder verschillende lampen moesten beoordelen.

Op basis van dit onderzoek heeft Kevin ook een lamp ontwikkeld die zo goed mogelijk scoort op de nieuwe index en die tevens is getest in visuele experimenten. << (BB) (foto: KAHO Sint-Lieven, Kevin Smet)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Kwaliteit Belgische wegeninfrastructuur scoort niet goed

Het World Economic Forum heeft ook voor 2019 zijn ‘The Global Competitiveness Report’ gepubliceerd. In dit rapport vinden we terug hoe 141 landen scoren op verschillende domeinen.

Onze sector wordt gekenmerkt door een aantal complexe evoluties

Advies- en ingenieursbureaus komen in aanraking met uitdagingen waarvan de impact veel breder gaat dan enkel het domeinspecifieke. Zoals bijvoorbeeld klimaatuitdagingen en energietransitie.

HUGSI: Hoe groen is de stad? - artikel

Groene ruimten zijn de longen van de stad. Met de urbanisatie is het verbeteren van de luchtkwaliteit niet van de minste uitdagingen. Maar ook het beheersen van overstromingsrisico’s.

Quantumsleutel beschermt glasvezel tegen datadiefstal

UTwente heeft een beveiliging voor ‘multi-mode’ glasvezels ontwikkeld, die is gebaseerd op het quantumkarakter van licht, waarin een enkel foton een heel alfabet kan representeren.

Brussels Airport wil uitstoot ultrafijnstof verder verlagen

De luchthaven gaat onder meer het gebruik van modernere en minder belastende toestellen nog verder stimuleren via gedifferentieerde tarieven op basis van uitstoot en geluid.

Imec voorziet elektronische pil van kleine radiozender

Imec presenteert deze week op ISSCC 2020, een internationaal gerenommeerde conferentie rond elektronica, de eerste kleine radiozender voor elektronische pillen.

3D-reproducties: de juridische valkuilen (slot) - column

Dit derde en laatste deel gaat na hoe het commercialiseren van 3D-reproducties kan getoetst worden aan het tekeningen- en modellenrecht maar vooral ook hoe het zit met het auteursrecht.

Savaco neemt sectorgenoot IT-Care over

De overname van IT-Care, cloud integrator uit Poperinge, die vandaag werd aangekondig past volledig in de vooropgestelde groeiambities van Savaco, IT-dienstverlener uit Kortrijk.

Master Builders Solutions lanceert innovatieve Ucrete CS

Sinds begin 2020 wordt het Ucrete-vloersysteem van Master Builders Solutions geïntroduceerd. Dit systeem bestaat uit vloersystemen met een uitgebreid kleurenpalet, onder meer met pasteltinten, voor esthetische industriële vloeren. Het heeft een verbeterde weerstand tegen chemische verkleuring en UV-licht. >>

Partners