• 03/01/2012

Dumpingspraktijken staal? Of toch niet?

Eurofer en Agoria kruisen de degens omtrent mogelijke dumpingspraktijken uit China.

Trefwoorden: #antidumpingdossier, #dumping, #eurofer, #staal, #vlakstaal

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Eurofer, een Europese Staalassociatie die meer dan 70 % van de totale productie van bepaalde organisch beklede staalproducten in de Unie voor hun rekening neemt, diende op 7 november een klacht in waarin gewag wordt gemaakt van dumping van “bepaalde organisch beklede staalproducten”.

Meer bepaald betreft het “platgewalste producten van niet-gelegeerd en gelegeerd staal (uitgezonderd roestvrij staal) die aan ten minste één kant met kunststof zijn beschilderd, gelakt of bekleed, met uitzondering van zogenaamde „sandwichpanelen” die gebruikt worden in de bouw en uit twee metalen buitenplaten bestaan met ertussen een stabiliserende kern van insolatiemateriaal, en met uitzondering van producten met een laatste bekleding van zinkstof.”

Van Eurofer maken ook enkele Belgische bedrijven deel uit: Duferco Belgium en NLMK Europe (beide uit La Louvière) en Groupement de la Sidérurgie asbl (met vestiging in Brussel). ArcelorMittal Group, met zetel in het Groot-Hertogdom Luxemburg, is eveneens lid.

Het land dat dumpingpraktijken zou toepassen, is China. Volgens het ‘bericht van inleiding van een antidumpingprocedure’ zou
“De aldus berekende dumpingmarges blijken voor het betrokken land significant te zijn.”

“(…) De klager heeft bewijsmateriaal voorgelegd waaruit blijkt dat de invoer van het onderzochte product uit het betrokken land zowel absoluut als qua marktaandeel is gestegen.”

“Uit het door de klager verstrekte voorlopige bewijsmateriaal blijkt dat de hoeveelheden waarin en de prijzen waartegen het onderzochte product werd ingevoerd onder meer een negatieve invloed hebben gehad op het marktaandeel, het verkoopvolume en de prijzen van de bedrijfstak van de EU, waardoor de bedrijfsresultaten en de financiële situatie van de bedrijfstak aanzienlijk zijn verslechterd en arbeidsplaatsen verloren zijn gegaan.”

“(…) Daar de Commissie na overleg met het Raadgevend Comité tot de conclusie is gekomen dat de klacht is ingediend door of namens de bedrijfstak van de Unie en dat er voldoende bewijsmateriaal is om een procedure in te leiden, opent zij hierbij een onderzoek overeenkomstig artikel 5 van de basisverordening.”

Agoria, de ‘Belgische Federatie van de Technologische Industrie’ is niet te spreken over het neergelegde antidumpingdossier. Ze stelt dat “de prijzen van een reeks consumentenproducten waarin gelakt staal is verwerkt, binnenkort fors dreigen te stijgen. (…) vlak gelakt staal (…) wordt vaak gebruikt in consumentenartikelen zoals keukenmateriaal of elektrotoestellen als wasmachines. Gelakt staal voor bouwproducten zoals garagepoorten vertegenwoordigt vaak meer dan de helft van de kostprijs.”

Agoria vecht het antidumpingdossier bij de Europese Commisie aan: “We willen dat Europa haar verantwoordelijkheid opneemt. Door een muur van antidumpingmaatregelen op te trekken treft men de staalverwerkende Agoriabedrijven direct. Staal in Europa wordt duurder en hierdoor vrezen we dat meer afgewerkte producten ingevoerd worden. Onze leden zullen marktaandeel verliezen en bovendien verliest ook de staalindustrie in Europa zo klanten. De staalverwerkende bedrijven in Agoria stellen ongeveer 100.000 mensen tewerk, in heel Europa gaat het om 7 miljoen mensen."

De betwiste, ingeleide antidumpingprocedure is te vinden op OJ:C:2011:373:0016:0022:NL:PDF


(KV)