Dumpingspraktijken staal? Of toch niet?

Economie 3/01/2012 13:08:12

Eurofer en Agoria kruisen de degens omtrent mogelijke dumpingspraktijken uit China.

Lees hieronder verder   
Verwant

Dumpingspraktijken staal? Of toch niet?

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Cursus: stoom in theorie en praktijk

Zebrastraat - Gent

dinsdag 31 maart 2020

Cursus Spoortechnieken - bijzondere projecten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/04/2020 tot 11/06/2020

Global Manufacturing and Industrialisation Summit

Messegelände - Hannover

van 20/04/2020 tot 21/04/2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Herentals

dinsdag 21 april 2020

PNOZmulti programming

Pilz Academy - Gent

woensdag 22 april 2020

Cursus: stoom in theorie en praktijk

Armstrong - Herstal

vrijdag 24 april 2020

Keuze van de redactie

(25/3) Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

(24/3) DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

(17/3) Vorig jaar werd recordaantal octrooien aangevraagd

(16/3) VIB boekt vooruitgang in onderzoek naar geneesmiddel tegen coronavirus

(12/3) UAntwerpen leidt Europees onderzoek naar Corona

(11/3) Microgenerator van nanodraden vervangt batterij

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Eurofer, een Europese Staalassociatie die meer dan 70 % van de totale productie van bepaalde organisch beklede staalproducten in de Unie voor hun rekening neemt, diende op 7 november een klacht in waarin gewag wordt gemaakt van dumping van “bepaalde organisch beklede staalproducten”.

Meer bepaald betreft het “platgewalste producten van niet-gelegeerd en gelegeerd staal (uitgezonderd roestvrij staal) die aan ten minste één kant met kunststof zijn beschilderd, gelakt of bekleed, met uitzondering van zogenaamde „sandwichpanelen” die gebruikt worden in de bouw en uit twee metalen buitenplaten bestaan met ertussen een stabiliserende kern van insolatiemateriaal, en met uitzondering van producten met een laatste bekleding van zinkstof.”

Van Eurofer maken ook enkele Belgische bedrijven deel uit: Duferco Belgium en NLMK Europe (beide uit La Louvière) en Groupement de la Sidérurgie asbl (met vestiging in Brussel). ArcelorMittal Group, met zetel in het Groot-Hertogdom Luxemburg, is eveneens lid.

Het land dat dumpingpraktijken zou toepassen, is China. Volgens het ‘bericht van inleiding van een antidumpingprocedure’ zou
“De aldus berekende dumpingmarges blijken voor het betrokken land significant te zijn.”

“(…) De klager heeft bewijsmateriaal voorgelegd waaruit blijkt dat de invoer van het onderzochte product uit het betrokken land zowel absoluut als qua marktaandeel is gestegen.”

“Uit het door de klager verstrekte voorlopige bewijsmateriaal blijkt dat de hoeveelheden waarin en de prijzen waartegen het onderzochte product werd ingevoerd onder meer een negatieve invloed hebben gehad op het marktaandeel, het verkoopvolume en de prijzen van de bedrijfstak van de EU, waardoor de bedrijfsresultaten en de financiële situatie van de bedrijfstak aanzienlijk zijn verslechterd en arbeidsplaatsen verloren zijn gegaan.”

“(…) Daar de Commissie na overleg met het Raadgevend Comité tot de conclusie is gekomen dat de klacht is ingediend door of namens de bedrijfstak van de Unie en dat er voldoende bewijsmateriaal is om een procedure in te leiden, opent zij hierbij een onderzoek overeenkomstig artikel 5 van de basisverordening.”

Agoria, de ‘Belgische Federatie van de Technologische Industrie’ is niet te spreken over het neergelegde antidumpingdossier. Ze stelt dat “de prijzen van een reeks consumentenproducten waarin gelakt staal is verwerkt, binnenkort fors dreigen te stijgen. (…) vlak gelakt staal (…) wordt vaak gebruikt in consumentenartikelen zoals keukenmateriaal of elektrotoestellen als wasmachines. Gelakt staal voor bouwproducten zoals garagepoorten vertegenwoordigt vaak meer dan de helft van de kostprijs.”

Agoria vecht het antidumpingdossier bij de Europese Commisie aan: “We willen dat Europa haar verantwoordelijkheid opneemt. Door een muur van antidumpingmaatregelen op te trekken treft men de staalverwerkende Agoriabedrijven direct. Staal in Europa wordt duurder en hierdoor vrezen we dat meer afgewerkte producten ingevoerd worden. Onze leden zullen marktaandeel verliezen en bovendien verliest ook de staalindustrie in Europa zo klanten. De staalverwerkende bedrijven in Agoria stellen ongeveer 100.000 mensen tewerk, in heel Europa gaat het om 7 miljoen mensen."

De betwiste, ingeleide antidumpingprocedure is te vinden op OJ:C:2011:373:0016:0022:NL:PDF << (KV)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

Sectorfederatie essenscia vlaanderen reageert positief op de beslissing van Vlaams minister van Omgeving Demir om de procedures rond de aanleg van dit nieuw pijpleidingraject op te starten.

DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

Penta-Ocean Construction en DEME Offshore hebben een memorandum van overeenstemming (MoU) gesloten met betrekking tot uitgebreide samenwerking voor de bouw van offshore windparken in Japan.

Vlaamse supercomputer ingezet in strijd tegen COVID-19

Om onderzoek rond dit virus nog beter te ondersteunen, gaat het VSC, als high-performance computing-centrum, gedurende 8 weken extra rekencapaciteit beschikbaar stellen van onderzoekers.

Nieuw PIC-fabricageproces pakt tekortkomingen aan

De huidige PIC-fabricagemethoden leiden tot grote variabiliteit, wat resulteert in een beperkte opbrengst, lange vertragingen tussen het conceptuele idee en het werkende apparaat, ...

Yvon Guérin wordt nieuwe CEO van Vandemoortele

De Raad van Bestuur van Vandemoortele meldt dat Yvon Guérin, huidige Managing Director Bakery Products, vanaf 1 juli 2020 Jules Noten zal opvolgen als CEO van het bedrijf.

Hoeveel elektrische auto’s kan het elektriciteitsnet aan?

Er rijden meer dan een miljard voertuigen rond op onze planeet, goed voor 1/5 van alle CO2-uitstoot. De switch naar elektrisch rijden kan onze ecologische voetafdruk gevoelig verminderen.

VUB-ingenieurs hebben nu ook een prototype beademings­toestel klaar

In de strijd tegen COVID-19 is een team ingenieurs aan het FabLab Brussels van de Vrije Universiteit Brussel begonnen aan het bouwen en testen van een eenvoudig beademings­toestel.

Sensoren geïnspireerd op bijzondere eigenschappen van dieren

De Nederlandse Rijksuniversiteit Groningen maakt nieuwe sensoren van zachte polymeren, geïnspireerd door de natuur, die onder meer geschikt zijn voor medische toepassingen.

Watson-Marlow is verhuisd

Niet alleen werd de firmanaam Watson-Marlow ook gewijzigd naar Watson-Marlow Fluid Technology Group (WMFTG), maar Watson-Marlow Benelux is verhuisd naar Oslo 9, NL-2993 LD Barendrecht van waaruit de hele Benelux bediend wordt. Door de verhuis werd ook het telefoonnummer gewijzigd. Dit is het nieuwe +31 (0)85 536 00 10. >>

Partners