Dumpingspraktijken staal? Of toch niet?

Economie 3/01/2012 13:08:12

Eurofer en Agoria kruisen de degens omtrent mogelijke dumpingspraktijken uit China.

Lees hieronder verder   
Verwant

Dumpingspraktijken staal? Of toch niet?

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Nieuw in EPLAN Pro Panel 2.9 & Harness ProD 2.9

EPLAN Webinar

vrijdag 21 februari 2020

Workshop Industrial Security

Kortrijk, Wondelgem, Berchem en Diepenbeek

van 25/02/2020 tot 5/03/2020

Elektrisch voertuig: mobiele batterij of extra belasting net?

UGent Campus Kortrijk

dinsdag 25 februari 2020

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Keuze van de redactie

(18/2) Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

(17/2) ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

(12/2) DEME Offshore en Herrenknecht bouwen samen onderzeese boor

(12/2) Winnaars Foreign Investment Trophy 2020 bekend gemaakt

(11/2) Air Products levert technologie voor Amerikaans waterstof tankstation

(10/2) Thor Park Genk wordt eerste Vlaamse regelluwe zone

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Eurofer, een Europese Staalassociatie die meer dan 70 % van de totale productie van bepaalde organisch beklede staalproducten in de Unie voor hun rekening neemt, diende op 7 november een klacht in waarin gewag wordt gemaakt van dumping van “bepaalde organisch beklede staalproducten”.

Meer bepaald betreft het “platgewalste producten van niet-gelegeerd en gelegeerd staal (uitgezonderd roestvrij staal) die aan ten minste één kant met kunststof zijn beschilderd, gelakt of bekleed, met uitzondering van zogenaamde „sandwichpanelen” die gebruikt worden in de bouw en uit twee metalen buitenplaten bestaan met ertussen een stabiliserende kern van insolatiemateriaal, en met uitzondering van producten met een laatste bekleding van zinkstof.”

Van Eurofer maken ook enkele Belgische bedrijven deel uit: Duferco Belgium en NLMK Europe (beide uit La Louvière) en Groupement de la Sidérurgie asbl (met vestiging in Brussel). ArcelorMittal Group, met zetel in het Groot-Hertogdom Luxemburg, is eveneens lid.

Het land dat dumpingpraktijken zou toepassen, is China. Volgens het ‘bericht van inleiding van een antidumpingprocedure’ zou
“De aldus berekende dumpingmarges blijken voor het betrokken land significant te zijn.”

“(…) De klager heeft bewijsmateriaal voorgelegd waaruit blijkt dat de invoer van het onderzochte product uit het betrokken land zowel absoluut als qua marktaandeel is gestegen.”

“Uit het door de klager verstrekte voorlopige bewijsmateriaal blijkt dat de hoeveelheden waarin en de prijzen waartegen het onderzochte product werd ingevoerd onder meer een negatieve invloed hebben gehad op het marktaandeel, het verkoopvolume en de prijzen van de bedrijfstak van de EU, waardoor de bedrijfsresultaten en de financiële situatie van de bedrijfstak aanzienlijk zijn verslechterd en arbeidsplaatsen verloren zijn gegaan.”

“(…) Daar de Commissie na overleg met het Raadgevend Comité tot de conclusie is gekomen dat de klacht is ingediend door of namens de bedrijfstak van de Unie en dat er voldoende bewijsmateriaal is om een procedure in te leiden, opent zij hierbij een onderzoek overeenkomstig artikel 5 van de basisverordening.”

Agoria, de ‘Belgische Federatie van de Technologische Industrie’ is niet te spreken over het neergelegde antidumpingdossier. Ze stelt dat “de prijzen van een reeks consumentenproducten waarin gelakt staal is verwerkt, binnenkort fors dreigen te stijgen. (…) vlak gelakt staal (…) wordt vaak gebruikt in consumentenartikelen zoals keukenmateriaal of elektrotoestellen als wasmachines. Gelakt staal voor bouwproducten zoals garagepoorten vertegenwoordigt vaak meer dan de helft van de kostprijs.”

Agoria vecht het antidumpingdossier bij de Europese Commisie aan: “We willen dat Europa haar verantwoordelijkheid opneemt. Door een muur van antidumpingmaatregelen op te trekken treft men de staalverwerkende Agoriabedrijven direct. Staal in Europa wordt duurder en hierdoor vrezen we dat meer afgewerkte producten ingevoerd worden. Onze leden zullen marktaandeel verliezen en bovendien verliest ook de staalindustrie in Europa zo klanten. De staalverwerkende bedrijven in Agoria stellen ongeveer 100.000 mensen tewerk, in heel Europa gaat het om 7 miljoen mensen."

De betwiste, ingeleide antidumpingprocedure is te vinden op OJ:C:2011:373:0016:0022:NL:PDF << (KV)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Navitrans gaat verder onder Canadese vlag

Het Canadese Valsoft Corporation Inc nam het Kortrijkse Navitrans International marktleider in logistieke software voor Transport, Warehousing (WMS) en Freight Forwarding, over.

Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

Aquafin leverde al energie van de zonnepanelen op hun sites aan via Bolt. Nu gaan ze ook hun energie, opgewekt uit het teveel aan zuiveringsslib, lokaal aanbieden via dezelfde partner.

Daan Schalck wordt enige CEO van North Sea Port

Naar aanleiding van eerder gemaakte afspraken zal Jan Lagasse eind augustus zijn mandaat als co-CEO van North Sea Port afronden, waardoor Daan Schalck de leiding alleen op zich zal nemen.

Asset Performance 4.0: ontdek het programma

Van 10 t.e.m. 12 juni 2020 organiseert BEMAS de eerste editie van de Asset Performance 4.0 Conferentie en Beurs. 3 leerrijke dagen met workshops, boeiende presentaties en 40 bedrijven.

ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

Een van de mooiere beurzen van het voorbije jaar was ongetwijfeld de vierjaarlijkse textieltechnologiebeurs Itma, waarop Belgen met hun technologie nog steeds het verschil maken.

Nieuw kennis- en netwerkevent Materials+Eurofinish+Surface

Materials + Eurofinish + Surface biedt op 3-4 juni in het NH Koningshof te Veldhoven een overzicht van de laatste ontwikkelingen binnen de gehele keten; van grondstof tot gerealiseerd product.

Sabca onder nieuwe vleugels

Sabca, Société Anonyme Belge de Constructions Aéronautiques, stond al even in het uitstalraam. Onlangs kwam een en ander in een stroomversnelling.

Belgische textielinnovaties vallen in de prijzen (+fotoreportage)

Begin deze week heeft de Textirama Foundation, samengesteld uit Belgische textielondernemers, de allereerste innovatie-awards in de textiel uitgereikt aan textielinnovaties uit eigen land.

speedigus service: slijtvaste maatwerk-onderdelen

Om altijd snel de juiste glijlageroplossingen te kunnen leveren en te installeren, heeft igus meer dan 12.000 verschillende iglidur glijlagertypen gemaakt van tribo-polymeren in voorraad. Daarnaast produceert igus maatwerkcomponenten. Dit wordt bepaald door de motion plastics specialist op basis van de benodigde aantallen.

Partners