Dumpingspraktijken staal? Of toch niet?

Economie 3/01/2012 13:08:12

Eurofer en Agoria kruisen de degens omtrent mogelijke dumpingspraktijken uit China.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Haal het meeste uit uw ketelhuis

Spirax Sarco Gent en Westerlo

donderdag 5 maart 2020

INE (Indumation Network Event)

Brabanthal Leuven

donderdag 5 maart 2020

Wordt vakbekwaam persoon stoominstallatie

Spirax Sarco Westerlo

dinsdag 10 maart 2020

Keuze van de redactie

(27/2) Onbemande drone doorkruist de stratosfeer

(27/2) Plannen voor eerste industriële power-to-gas installatie in Zeebrugge

(25/2) 8,4 miljoen euro voor nieuwe immuno-therapeutische kankerbehandeling

(24/2) Scale-up Turbulent ontwikkelde revolutionaire micro-waterkrachtcentrale

(19/2) Start-ups scoren beter op gebied van jobcreatie en investeringen

(19/2) Vier nieuwe Vlaamse Fabrieken van de Toekomst bekroond

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Eurofer, een Europese Staalassociatie die meer dan 70 % van de totale productie van bepaalde organisch beklede staalproducten in de Unie voor hun rekening neemt, diende op 7 november een klacht in waarin gewag wordt gemaakt van dumping van “bepaalde organisch beklede staalproducten”.

Meer bepaald betreft het “platgewalste producten van niet-gelegeerd en gelegeerd staal (uitgezonderd roestvrij staal) die aan ten minste één kant met kunststof zijn beschilderd, gelakt of bekleed, met uitzondering van zogenaamde „sandwichpanelen” die gebruikt worden in de bouw en uit twee metalen buitenplaten bestaan met ertussen een stabiliserende kern van insolatiemateriaal, en met uitzondering van producten met een laatste bekleding van zinkstof.”

Van Eurofer maken ook enkele Belgische bedrijven deel uit: Duferco Belgium en NLMK Europe (beide uit La Louvière) en Groupement de la Sidérurgie asbl (met vestiging in Brussel). ArcelorMittal Group, met zetel in het Groot-Hertogdom Luxemburg, is eveneens lid.

Het land dat dumpingpraktijken zou toepassen, is China. Volgens het ‘bericht van inleiding van een antidumpingprocedure’ zou
“De aldus berekende dumpingmarges blijken voor het betrokken land significant te zijn.”

“(…) De klager heeft bewijsmateriaal voorgelegd waaruit blijkt dat de invoer van het onderzochte product uit het betrokken land zowel absoluut als qua marktaandeel is gestegen.”

“Uit het door de klager verstrekte voorlopige bewijsmateriaal blijkt dat de hoeveelheden waarin en de prijzen waartegen het onderzochte product werd ingevoerd onder meer een negatieve invloed hebben gehad op het marktaandeel, het verkoopvolume en de prijzen van de bedrijfstak van de EU, waardoor de bedrijfsresultaten en de financiële situatie van de bedrijfstak aanzienlijk zijn verslechterd en arbeidsplaatsen verloren zijn gegaan.”

“(…) Daar de Commissie na overleg met het Raadgevend Comité tot de conclusie is gekomen dat de klacht is ingediend door of namens de bedrijfstak van de Unie en dat er voldoende bewijsmateriaal is om een procedure in te leiden, opent zij hierbij een onderzoek overeenkomstig artikel 5 van de basisverordening.”

Agoria, de ‘Belgische Federatie van de Technologische Industrie’ is niet te spreken over het neergelegde antidumpingdossier. Ze stelt dat “de prijzen van een reeks consumentenproducten waarin gelakt staal is verwerkt, binnenkort fors dreigen te stijgen. (…) vlak gelakt staal (…) wordt vaak gebruikt in consumentenartikelen zoals keukenmateriaal of elektrotoestellen als wasmachines. Gelakt staal voor bouwproducten zoals garagepoorten vertegenwoordigt vaak meer dan de helft van de kostprijs.”

Agoria vecht het antidumpingdossier bij de Europese Commisie aan: “We willen dat Europa haar verantwoordelijkheid opneemt. Door een muur van antidumpingmaatregelen op te trekken treft men de staalverwerkende Agoriabedrijven direct. Staal in Europa wordt duurder en hierdoor vrezen we dat meer afgewerkte producten ingevoerd worden. Onze leden zullen marktaandeel verliezen en bovendien verliest ook de staalindustrie in Europa zo klanten. De staalverwerkende bedrijven in Agoria stellen ongeveer 100.000 mensen tewerk, in heel Europa gaat het om 7 miljoen mensen."

De betwiste, ingeleide antidumpingprocedure is te vinden op OJ:C:2011:373:0016:0022:NL:PDF << (KV)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Kwaliteit Belgische wegeninfrastructuur scoort niet goed

Het World Economic Forum heeft ook voor 2019 zijn ‘The Global Competitiveness Report’ gepubliceerd. In dit rapport vinden we terug hoe 141 landen scoren op verschillende domeinen.

Onze sector wordt gekenmerkt door een aantal complexe evoluties

Advies- en ingenieursbureaus komen in aanraking met uitdagingen waarvan de impact veel breder gaat dan enkel het domeinspecifieke. Zoals bijvoorbeeld klimaatuitdagingen en energietransitie.

HUGSI: Hoe groen is de stad? - artikel

Groene ruimten zijn de longen van de stad. Met de urbanisatie is het verbeteren van de luchtkwaliteit niet van de minste uitdagingen. Maar ook het beheersen van overstromingsrisico’s.

Quantumsleutel beschermt glasvezel tegen datadiefstal

UTwente heeft een beveiliging voor ‘multi-mode’ glasvezels ontwikkeld, die is gebaseerd op het quantumkarakter van licht, waarin een enkel foton een heel alfabet kan representeren.

Brussels Airport wil uitstoot ultrafijnstof verder verlagen

De luchthaven gaat onder meer het gebruik van modernere en minder belastende toestellen nog verder stimuleren via gedifferentieerde tarieven op basis van uitstoot en geluid.

Imec voorziet elektronische pil van kleine radiozender

Imec presenteert deze week op ISSCC 2020, een internationaal gerenommeerde conferentie rond elektronica, de eerste kleine radiozender voor elektronische pillen.

3D-reproducties: de juridische valkuilen (slot) - column

Dit derde en laatste deel gaat na hoe het commercialiseren van 3D-reproducties kan getoetst worden aan het tekeningen- en modellenrecht maar vooral ook hoe het zit met het auteursrecht.

Savaco neemt sectorgenoot IT-Care over

De overname van IT-Care, cloud integrator uit Poperinge, die vandaag werd aangekondig past volledig in de vooropgestelde groeiambities van Savaco, IT-dienstverlener uit Kortrijk.

Master Builders Solutions lanceert innovatieve Ucrete CS

Sinds begin 2020 wordt het Ucrete-vloersysteem van Master Builders Solutions geïntroduceerd. Dit systeem bestaat uit vloersystemen met een uitgebreid kleurenpalet, onder meer met pasteltinten, voor esthetische industriële vloeren. Het heeft een verbeterde weerstand tegen chemische verkleuring en UV-licht. >>

Partners