Infectieziekten bestrijden met behulp van aardobservatie

Het STEREO III-project REACT, met onder meer Vrije Universiteit Brussel en KU Leuven, zet aardobservatie in voor het aanpakken van stedelijke gezondheids­problemen, zoals malaria.

Trefwoorden: #aardobservatie, #Anopheles-muggen, #corona, #infectieziekte, #knokkelkoorts, #KU Leuven, #malaria, #Plasmodium-parasiet, #REACT, #University of Maine, #Université de Namur, #vectorgedragen, #VUB

Lees verder

research

( Foto: Belspo )

ENGINEERINGNET.BE - Een van de meest verwoestende infectieziektes is malaria. Jaarlijks sterven zo'n 400.000 mensen aan malaria. Ter vergelijking: het coronavirus heeft tot nog toe 67.840 slachtoffers gemaakt, per 7 april 2020.

Malaria is een vectorgedragen ziekte die op mensen wordt overgedragen door Anopheles-muggen die de Plasmodium-parasiet dragen. Deze mug komt voor in grote delen van de tropen en subtropen, met name in Afrika. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie komt ruim 90% van alle aan malaria gerelateerde slachtoffers uit Sub-Sahara Afrika.

De afgelopen decennia is de verstedelijking in de regio ten zuiden van de Sahara dramatisch gestegen: tegen 2050 woont naar schatting 50% van de bevolking in steden. Malaria kan overleven in deze nieuwe omgevingen.

De heterogeniteit van intra-stedelijke risico's wordt niet weerspiegeld in karteringsinitiatieven van continentale malaria-risico's, en is ook niet opgenomen in nationale controlestrategieën gericht op de bescherming van minder dichtbevolkte plattelandsgemeenschappen.

Het STEREO III-project REACT staat voor Remote Sensing for Epidemiology in African Cities. Partners zijn: Vrije Universiteit Brussel, KU Leuven, University of Maine en Université de Namur.

In het project worden satellietbeelden met verschillende ruimtelijke resoluties aangewend om variabelen af te leiden en de voorspelbaarheid van intra- en interstedelijke variaties van het risico op malaria-infectie en vectorgeschiktheid in detail te onderzoeken.

De ruimtelijke epidemiologie van malaria wordt op subcontinentale schaal onderzocht in een set van 24 grote steden. Het project is gebaseerd op casestudy's over malaria.

Het doel is om generieke methoden te ontwikkelen die kunnen worden aangepast aan andere door vectoren overgedragen ziekten, zoals knokkelkoorts.