Medicatie tegen longproblemen veroorzaakt door coronavirus getest

UZ Gent en VIB evalueren een geneesmiddel voor de behandeling van longproblemen ten gevolge van COVID-19. Medische centra in o.a. Duitsland en Italië overwegen mee in de studie te stappen.

Trefwoorden: #coronavirus, #COVID-19, #Leukine, #longen, #Partner Therapeutics, #UZ Gent, #VIB

Lees verder

Nieuws

( Foto: phonlamaiphoto - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Een bepaal type longcel, de alveolaire macrofagen, kan enkel optimaal groeien en functioneren als er een zogenaamde groeifactor aanwezig is. Deze groeifactor (gekend als GM-CSF) speelt een cruciale rol in de verdediging tegen virussen en een goed functionerend immuunsysteem.

GM-CSF kan in diermodellen de sterfte door virale longontsteking reduceren. Hieruit blijkt dat de activatie van het immuunsysteem erg belangrijk is om virussen te bestrijden en secundaire infecties te vermijden.

Leukine, het geneesmiddel dat getest zal worden, werd ontwikkeld door Partner Therapeutics en is een vorm van GM-CSF verkregen uit gist. Het werd oorspronkelijk goedgekeurd in de VS in 1991. De veiligheid van het middel in menselijke patiënten is dus al uitvoerig getest.

Bart Lambrecht, hoofdonderzoeker van de klinische test aan het UZ Gent en het VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek: “Patiënten met COVID-19 die acute ademhalingsproblemen ontwikkelen hebben niet veel behandelingsopties en een verhoogde kans op overlijden. We hebben deze studie snel opgestart omdat GM-CSF belangrijke effecten heeft op de bescherming tegen virussen. De groeifactor ondersteunt ook het immuunsysteem en kan herstelmechanismen in de longen promoten.”

Dr. Debasish Roychowdhury, Chief Medical Officer bij Partner Therapeutics: “Wij willen wil de werking ons geneesmiddel in patiënten met COVID-19 onderzoeken en werken hiervoor samen met academische en regeringspartners in Europa en de VS.”

Voor de behandeling van acute ademhalingsproblemen als gevolg van COVID-19 zal het geneesmiddel gebruikt worden in vernevelde vorm voor directe opname via de ademhaling bij patiënten die reeds aan een respirator zijn aangesloten.

Deze vernevelde vorm werd al bestudeerd in fase 2 en fase 3 klinische testen bij aandoeningen die de alveolaire macrofagen, de eerder genoemde longcellen, aantasten. Intraveneuze toedieningen werden eerder al getest bij verschillende andere ziekten.