Lockdown, ook in de ruimte

De picosatellieten Picasso en Simba zouden gisteren de ruimte ingaan op een Vega-raket. Maar als gevolg van de Franse maatregelen tegen Covid-19 werden alle lanceercampagnes opgeschort.

Trefwoorden: #CubeSats, #ESA, #KMI, #KULeuven, #Picasso, #Simba, #Vega

Lees verder

research

( Foto: ESA - © Roger Walker )

ENGINEERINGNET.BE - Picasso, kort voor PICo-Satellite for Atmospheric and Space Science Observations, is de eerste CubeSat-missie van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie.

Hij bestaat uit drie kubussen van 10 cm x 10 cm x 10 cm die samen 3,5 kg wegen en twee wetenschappelijke instrumenten bevatten om de ozonverdeling in de stratosfeer te meten, het temperatuurprofiel tot in de mesosfeer te bepalen en het plasma in de ionosfeer te karakteriseren.

De satelliet moet uiteindelijk in een quasi-polaire baan rond de aarde draaien op een hoogte van 522 tot 538 km, met een inclinatie van 98°, om één à twee jaar operationeel te zijn voordat hij in de atmosfeer duikt om de samenstelling ervan op te meten vooraleer op te branden.

Simba (Sun-earth IMBAlance) is een project van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) en de KU Leuven. Aan boord heeft deze cubesat een radiometer waarmee men zowel de inkomende straling van de zon als de uitgaande straling van de aarde wil meten.

Tegelijk met Picasso en Simba zou deze VV16-missie ook veertig andere kleine satellieten aan boord hebben. Toch een wat ‘sensitieve’ missie nadat de vorige Arianespace Vega-raket -VV15- op 11 juli 2019 enkele minuten na de lancering ontplofte.

Arianespace, het Franse ruimtevaartagentschap CNES en alle bij Guiana Space Center (CSG - Kourou, Frans Guyana) betrokken bedrijven houden ondertussen de draagraketten en satellieten in veilige standby. Op de site zijn een 1.700 mensen aan de slag. <<