Ontwikkeling autonome robots voor kleine landbouwbedrijven

Het nieuwe Interreg-project CIMAT, dat op 17 maart gelanceerd zal worden, stimuleert de ontwikkeling van kleinschalige, autonome robots voor kleine en middelgrote land- en tuinbouwbedrijven.

Trefwoorden: #aardbeiplukrobot, #autonoom, #CIMAT, #Inagro, #Interreg, #KU Leuven, #landbouw, #machines, #multi-inzetbaar, #Nederland, #Octinion, #Proefcentrum Fruitteelt, #robot, #schaalvergroting, #tuinbouw, #Vlaanderen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Vilt )

ENGINEERINGNET.BE - In Vlaanderen en Nederland staat de landbouwsector continu onder druk om kostenefficiënt te werken en meer te produceren.

Schaalvergroting was tot nu toe het antwoord. Al wordt die, door het beperkte landbouwareaal in bijvoorbeeld België, sneller bereikt dan in pakweg Duitsland.

“Performantieverhoging van landbouwmachines is een andere manier om kostenefficiënt te werken door de loonkost te reduceren”, vertelt projectleider Mark Versteyhe (KU Leuven). “Landbouwmachines krijgen meer geïnstalleerd vermogen, wat de bewerking- of verwerkingssnelheid vergroot."

Deze trend leidt tot grotere, duurdere en zwaardere machines die zeer taakspecifiek zijn, maar vaak een gesel zijn voor de bodem.

Schaalvergroting en zware machines gaan dus dikwijls hand in hand. “Hoe groter de bedrijven, hoe meer zware machines”, aldus Versteyhe. “Die strategie biedt uiteraard geen antwoord voor kleinere bedrijven, die zich richten op bioteelt of specifieke niches.”

Deze landbouwbedrijven zijn eerder vragende partij voor kleinere, multi-inzetbare machines. Denk bijvoorbeeld aan de aardbeiplukrobot van het Leuvense technologiebedrijf Octinion dat hiermee in 2019 voor een wereldprimeur zorgde.

De ontwikkeling van multifunctionele robots voor kleinschalige landbouwbedrijven is de opzet van het Interreg CIMAT-project. Dit staat voor: Catalyst for innovative Mechatronics in Agricultural Technology.

Onder het motto ‘Groter is niet altijd beter’ verkent KU Leuven samen met Vlaamse en Nederlandse onderzoekspartners de mogelijkheden van een autonoom werktuigplatform in teelten zoals aardbeien, asperges, knolselder, uien, witloof, wortelen en (klein)fruit.

Aan Vlaamse zijde werken ook Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant, Proefcentrum Fruitteelt en Inagro mee. De projectlancering staat op dinsdag 17 maart gepland.