Cleantechrapport 2020 toont overzicht Vlaamse cleantech

Het Cleantechrapport 2020, dat onlangs werd voorgesteld, geeft een volledig overzicht van de Vlaamse cleantech, het ecosysteem, de impact ervan en de kansen en uitdagingen voor de toekomst.

Trefwoorden: #cleantech, #Cleantech Flanders, #Vlaanderen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Cleantech Flanders )

ENGINEERINGNET.BE - Cleantech is een van de meest bloeiende sectoren in Vlaanderen en er komen jaarlijks zowat 15 nieuwe bedrijven bij. De nu meer dan duizend ondernemingen zijn goed voor 25.000 werknemers en een brutowinst van 4 miljard euro.

Sinds de jaren ’70 legt Vlaanderen zich steeds meer toe op cleantech. Nieuwe materialen en technologieën worden hier snel omarmd, innovatieve oplossingen hebben dit proces nog versneld.

Vlaanderen wordt steeds meer groeipool van die schone technologieën. Jaarlijks is Vlaanderen goed voor zowat 85 gepubliceerde cleantechpatenten, verdeeld over zowat alle cleantechdomeinen. In dit verhaal blijven onderzoeksinstellingen en grote commerciële spelers de belangrijkste drijfveren.

In het rapport zien we hoe de Vlaamse cleantech zich vooral concentreert rondom de grote Vlaamse steden en hoe de aanwezigheid van instellingen voor hoger onderwijs en universiteiten de uitbreiding van het cleantechveld faciliteert. Gent, Leuven en Antwerpen staan centraal in de groei van de cleantech.

Bedrijven die zich toeleggen op hernieuwbare energie en energie-efficiëntie blijven sterke spelers. Maar vooral de groei in de circulaire economie (afvalbeheer en recyclage) valt de afgelopen jaren op.

Voortdurende innovaties en de toepassing van nieuwe technologieën, zoals kunstmatige intelligentie, machinaal leren, sensoren, lichtgewicht materialen, 3D-printing, blockchain, big data, drones, etc., zullen de traditionele cleantechdomeinen de volgende jaren een extra boost geven.

Dit zal ook de implementatie in de maatschappij versnellen.


Download het rapport