Bestaande geneesmiddelen stoppen antibiotica-resistentie

Onderzoek & Wetenschap 9/03/2020 10:38:36

Bacteriën kunnen resistent worden voor antibiotica door resistentiegenen op te vissen uit hun omgeving. Nieuw internationaal onderzoek heeft een manier gevonden om dit te blokkeren.

Lees hieronder verder   
Verwant

Investeringsronde van 14 miljoen euro voor miDiagnostics

Corona als bron van inspiratie

Medicatie tegen longproblemen veroorzaakt door coronavirus getest

Start-up ontwikkelt online module voor eerste triage van coronapatiënten

Vlaamse supercomputer ingezet in strijd tegen COVID-19

VUB-ingenieurs hebben nu ook een prototype beademings­toestel klaar

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Cursus: stoom in theorie en praktijk

Zebrastraat - Gent

dinsdag 31 maart 2020

Cursus Spoortechnieken - bijzondere projecten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/04/2020 tot 11/06/2020

Global Manufacturing and Industrialisation Summit

Messegelände - Hannover

van 20/04/2020 tot 21/04/2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Herentals

dinsdag 21 april 2020

PNOZmulti programming

Pilz Academy - Gent

woensdag 22 april 2020

Cursus: stoom in theorie en praktijk

Armstrong - Herstal

vrijdag 24 april 2020

Keuze van de redactie

(25/3) Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

(24/3) DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

(17/3) Vorig jaar werd recordaantal octrooien aangevraagd

(16/3) VIB boekt vooruitgang in onderzoek naar geneesmiddel tegen coronavirus

(12/3) UAntwerpen leidt Europees onderzoek naar Corona

(11/3) Microgenerator van nanodraden vervangt batterij

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de universiteit van Lausanne in Zwitserland vonden 46 al goedgekeurde geneesmiddelen die dit vermogen, dat 'competentie' heet, kunnen blokkeren.

Testen zijn verricht op de bacterie Streptococcus pneumoniae, waarbij deze geneesmiddelen inderdaad de verspreiding van resistentie bij muizen stopten.

Omdat competentie is te blokkeren zonder de groei van de cellen te remmen zal het voor bacteriën lastig zijn via evolutie resistent te worden tegen deze behandeling.

‘We werkten samen met wetenschappers uit Heidelberg, die een high-throughput test hebben ontwikkeld waarmee je tegelijkertijd groei en competentie kunt meten’, vertelt Arnau Domenech van de Rijksuniversiteit Groningen.

Met behulp van deze test zijn 1.366 al goedgekeurde geneesmiddelen gescreend. Hieruit bleek dat 46 middelen het ontstaan van competentie blokkeerden zonder de groei af te remmen.

‘Wanneer cellen onder groeistress staan, bijvoorbeeld omdat er antibiotica aanwezig zijn, proberen ze een oplossing te vinden om resistent te worden tegen het geneesmiddel’, aldus Domenech. ‘De geteste middelen veroorzaken geen groeistress, en we zagen dan ook geen resistentie ertegen ontstaan.’

De 46 middelen vielen in twee groepen uiteen: middelen die effect hadden op het evenwicht van ionen in de cel, en antipsychotica. Diverse kandidaten zijn nader bestudeerd.

‘Het bleek dat ze allemaal werken via hetzelfde mechanisme’, stelt Domenech. 'Ze verstoren de protonengradiënt over de celmembraan. Die zorgt ervoor dat er protonen door de membraan heen stromen, wat allerlei processen kan aandrijven.'

‘Door de verstoring scheiden cellen niet langer een klein eiwitje met de naam CSP uit’, aldus Domenech. 'De concentratie CSP buiten de cel zorgt ervoor dat bacteriën competent worden.'

‘In het lab zagen we dat competentie-blokkerende middelen de overdracht voorkwamen van antibioticaresistentie genen naar een gevoelige Streptococcus pneumoniae stam bij muizen. We kregen vergelijkbare resultaten in gekweekte menselijke longcellen.’

De concentraties waarmee het ontstaan van competentie was te blokkeren lagen ver onder de concentraties die invloed hebben op de groei van bacteriën.

Maar het is niet zeker of deze concentraties laag genoeg zijn voor gebruik in mensen: ook menselijke cellen zijn voor belangrijke functies afhankelijk van de protonengradiënt.

Verder onderzoek moet dan ook aantonen of deze aanpak wel bij mensen werkt. << (Lydia Heida) (foto: ssilver - 123RF)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Start-up ontwikkelt online module voor eerste triage van coronapatiënten

Om huisartsen en spoeddiensten te ontlasten heeft Bingli, dat ondersteund wordt door Start it @KBC, een module ontwikkeld die de eerste triage van patiënten voor zijn rekening kan nemen.

Lockdown, ook in de ruimte

De picosatellieten Picasso en Simba zouden gisteren de ruimte ingaan op een Vega-raket. Maar als gevolg van de Franse maatregelen tegen Covid-19 werden alle lanceercampagnes opgeschort.

Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

Sectorfederatie essenscia vlaanderen reageert positief op de beslissing van Vlaams minister van Omgeving Demir om de procedures rond de aanleg van dit nieuw pijpleidingraject op te starten.

DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

Penta-Ocean Construction en DEME Offshore hebben een memorandum van overeenstemming (MoU) gesloten met betrekking tot uitgebreide samenwerking voor de bouw van offshore windparken in Japan.

Vlaamse supercomputer ingezet in strijd tegen COVID-19

Om onderzoek rond dit virus nog beter te ondersteunen, gaat het VSC, als high-performance computing-centrum, gedurende 8 weken extra rekencapaciteit beschikbaar stellen van onderzoekers.

Nieuw PIC-fabricageproces pakt tekortkomingen aan

De huidige PIC-fabricagemethoden leiden tot grote variabiliteit, wat resulteert in een beperkte opbrengst, lange vertragingen tussen het conceptuele idee en het werkende apparaat, ...

Yvon Guérin wordt nieuwe CEO van Vandemoortele

De Raad van Bestuur van Vandemoortele meldt dat Yvon Guérin, huidige Managing Director Bakery Products, vanaf 1 juli 2020 Jules Noten zal opvolgen als CEO van het bedrijf.

Hoeveel elektrische auto’s kan het elektriciteitsnet aan?

Er rijden meer dan een miljard voertuigen rond op onze planeet, goed voor 1/5 van alle CO2-uitstoot. De switch naar elektrisch rijden kan onze ecologische voetafdruk gevoelig verminderen.

Lybover investeert extra in 3D-scanning

De Lybover groep zet volop in op de technologie van 3D-scanning met extra investeringen. De uitgebreide ervaring van van 80 engineers in engineering, project management, productie en montage in combinatie met 3D-scanning en engineering heeft een enorme impact op tijd, kost en veiligheid. 3D-scans vormen de basis voor de engineering van hun projecten.

Partners