5,5 miljoen euro voor innovaties in land- en tuinbouw

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) maakt dit bedrag vrij voor innovatie in de land- en tuinbouw, met speciale aandacht voor de circulaire economie.

Trefwoorden: #circulaire economie, #Hilde Crevits, #innovatie, #landbouw, #optische sorteerders, #overheidssteun, #plantmachines, #stalconcept, #subsidie, #tuinbouw, #Vlaams Landbouw Investeringsfonds, #Vlaanderen

Lees verder

Nieuws

( Foto: ipopba - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Automatische plantmachines, optische sorteerders en nieuwe stalconcepten: het zijn maar enkele voorbeelden van innovaties die de laatste jaren tot stand kwamen met Vlaamse overheidssteun.

In het kader van het programma voor plattelandsontwikkeling loopt er ook in 2020 een oproep om te investeren in innovaties in land- en tuinbouw. De middelen komen uit het Vlaams Landbouw Investeringsfonds.

Dit moet de sector ertoe aanzetten om te evolueren naar een landbouwsysteem dat in evenwicht is met de draagkracht van de omgeving en dat de weerbaarheid van de bedrijven verhoogt. Vandaar het accent dat dit jaar ligt op de circulaire economie.

De oproep 2020 is de vijfde oproep met een totaalbudget van 5,5 miljoen euro. De middelen komen voor de helft van Vlaanderen en voor de helft van Europa.

2 miljoen euro is voorbehouden voor innovatieve investeringen met als focus circulaire economie. De overblijvende 3,5 miljoen euro staat open voor alle innovaties.

De steun bedraagt 40% van de subsidieerbare projectkosten. Gezien innovatie, zeker in de beginfase, nood heeft aan een trekker en vaak ook een deskundig begeleider, worden ook begeleidingskosten mee opgenomen binnen de subsidieerbare kosten.

Het maximumbedrag van de subsidie bedraagt 200.000 euro per innovatief investeringsproject indien de aanvrager een landbouwer is en maximum 300.000 euro indien de aanvrager een groep van landbouwers is.

De uitvoeringsperiode van de projecten bedraagt maximaal drie jaar en gaat in op het ogenblik dat de resultaten van de selectie worden bekendgemaakt.

“Vlaanderen gelooft sterk in de kracht van onderzoek en innovatie”, aldus Crevits. “We stimuleren land- en tuinbouwers om de weg van de innovatie te bewandelen om een antwoord te vinden op bestaande noden of problemen.”