Toegangsbeveiliging: sleutel via de smartphone - artikel

Plant & Factory 6/03/2020 9:35:39

De toekomst in veiligheidssloten en toegangscontroles staat steeds meer in het teken van verdere personalisering, individualisering en ... meer bepaald digitalisering.

Lees hieronder verder   
Verwant

Magnetische data-opslag op chip presteert beter op ’nette’ grensvlakken

Silicium legering kan licht uitzenden

Proximus gaat digitale transformatie Brussels Airport versnellen

Horizonverleggende innovaties bij Beckhoff

Digital Transformation met Dell Technologies

Miljoenen contactloze autosleutels eenvoudig te hacken

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Vragenuurtje EPLAN Pro Panel

EPLAN Webinar

woensdag 15 april 2020

Warehouse Management Systemen (WMS)

digital learning

donderdag 16 april 2020

Business Process Management - schriftelijk

digital learning

donderdag 16 april 2020

Migratie van EPLAN 5 naar EPLAN Electric P8

EPLAN Webinar

vrijdag 17 april 2020

Global Manufacturing and Industrialisation Summit

Messegelände - Hannover

van 20/04/2020 tot 21/04/2020

PNOZmulti programming

Pilz Academy - Gent

woensdag 22 april 2020

Keuze van de redactie

(2/4) Golfslagenergie heeft wind niet in de wieken

(30/3) VUB ontwikkelt noodmasker voor verplegend personeel

(25/3) Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

(24/3) DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

(17/3) Vorig jaar werd recordaantal octrooien aangevraagd

(16/3) VIB boekt vooruitgang in onderzoek naar geneesmiddel tegen coronavirus

>> Meer blikvangers

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Vroeger kenden ondernemingen een strak afgelijnde werkomgeving met weinig verloop. Vandaag zijn werknemers mobieler. Ondernemingen sluiten partnerschappen af met andere ondernemingen en onderzoeksinstellingen.

Ook het fenomeen ‘co-working’ rukt op. “Dit alles betekent dat toegangsautorisaties een beperktere geldigheidsduur hebben en voor erg specifieke ruimten en momenten van de dag gelden”, zegt Johann Notbauer, ondervoorzitter voor technologie en marktinnovatie bij Evva.

Verlies of het niet inleveren van een sleutel leidde vroeger tot het maken van een extra sleutel of het vervangen van een slot én alle andere sleutels. “Met digitale toepassingen blokkeer je gewoon de verloren sleutel en maak je een nieuwe toegangscode, alleen voor de gebruiker van de verloren sleutel."

Controleurs van nutsmeters, pakjes-, thuishulp- en thuiszorgdiensten… kunnen veel tijd verliezen wanneer ze moeten terugkeren, bij de buren aankloppen of wachten tot een zorgbehoevende persoon de deur opent. “Een slot op digitale codes is hier een ideale oplossing”, merkt Notbauer op.

“De eigenaar kan al deze mensen een individuele toegangscode toekennen die geldig is voor een bepaalde periode of tijdsduur en voor een specifieke deur of kast. Hij kan die code ook op elk gewenst moment intrekken." Ook met elektronische en digitale toepassingen blijven mechanische elementen noodzakelijk.

“Vanuit onze historische achtergrond als slotenmaker voelen wij ons sterk om transversale oplossingen aan te bieden. Daarvoor zetten we de komende jaren verder in op cobots en artificiële intelligentie door meer gebruik te maken van lerende machines.”


Michael Kiel (links), Johann Notbauer (midden) en Johannes Ullmann (rechts) (foto's: Anna Stöcher)

Cobots
Met een Fanuc-cobot wil men niet alleen serieproducten op maat kunnen aanbieden maar ook kleinere reeksen. In Seestadt (Wenen) loopt een tweede cobot proef. De toenemende inzet van cobots voor eenvoudige en monotone handelingen moet de werkdruk op medewerkers verlichten en het kwaliteitsniveau en daarmee ook het concurrentievermogen verhogen. "We kunnen opnieuw opdrachten aanvaarden uit lageloonlanden omdat we die nu in onze hoofdvestiging in Wenen sterk kunnen automatiseren," zegt Michael Kiel, hoofd groepsoperaties.

Virtuele tweelingen
Vanaf 2020 moeten virtuele tweelingen plannen en processen optimaliseren. “Wat de jaren zeventig in de vorige eeuw waren voor elektronische sloten, moeten de jaren twintig nu worden voor cloudgebaseerde toepassingen.” Hier rond wordt met Fraunhofer samengewerkt, met Microsoft (Azure cloudsoftware) en met de Universiteit Wenen voor het cloudgebaseerde productieplatform.

Het gaat niet alleen om interfaces voor machines en systemen “maar gooit ook onze medewerkers in de digitale productie.” Planning en optimalisatie zullen bouwen op live data. Met dit alles speelt Evva eveneens in op Building Information Modelling (BIM). Met digitale tweelingen van gebouwen zijn in een vroeg stadium immers alle nodige systemen en onderdelen in te plannen. Alle betrokkenen kunnen hun input op hetzelfde model doen. “Uiteindelijk zal Evva niet alleen tastbare producten leveren maar ook virtuele prototypes," aldus Kiel.

strong>3D-printing
Tot 2023 wil Evva ruim 13 miljoen euro investeren in verdere automatisering. Het zet daarbij sterk in op 3D-printing voor de kunststofonderdelen van zijn productiemachines en voor verbeterde tests van productievoorbeelden. Eerder bouwde het vooral ervaring op tégen 3D-printing, meer bepaald om veiligheidssleutels ongevoelig te maken voor kopiëren door 3D-printing. Evva volgt de ontwikkeling van 3D-printing al vanaf een vroeg stadium op en concludeerde dat het in principe mogelijk is om langs deze weg sleutels te kopiëren.

"Toch kunnen beveiligde slotsystemen moeilijk worden omzeild met een gekopieerde sleutel. Om functionele kopieën te maken heb je veel kennis nodig en speciale scanners met maximale resolutie. Zelfs bij de fabricage van traditionele pensloten gaat het om verschillen in de ordegrootte van een tiende millimeter."

De efficiëntie van een 3D-geprinte sleutel hangt af van nauwkeurigheden die nóg minder zijn. Het kopiëren van dergelijke sleutels wordt al snel een dure zaak. De kleinste details moeten nauwkeurig in beeld worden gebracht. "Van sleutels met een magneetcodesysteem (MCS) zou je eventueel een duplicaat kunnen maken, maar het magnetisch veld van de sleutel is onleesbaar."

De nieuwe investeringsinspanningen mikken ook op ‘image processing’, het inzetten van camera’s om vervolgens de reële werking van de geautomatiseerde productielijnen te vergelijken met de beoogde situatie.

Batterijen
De keuze voor een slot met bedrading voor de stroomvoorziening of met batterijen hangt helemaal af van de kosten van de werken. “In een nieuwbouw kunnen stroomkabels nuttiger zijn, maar bij de installatie van bijkomende deuren is een systeem met batterijen doorgaans gemakkelijker," legt technisch product manager Johannes Ullmann uit.

Op basis van de gemeten spanning zal de deurcomponent binnenkort zelf een sein uitsturen dat de batterij bijna leeg is. Algoritmen zullen dan berekenen hoelang de batterij nog meegaat. Zo worden de taken en kosten voor predictief onderhoud geminimaliseerd. “In het verleden werden alle geregistreerde data bewaard in de cloud en verwerkt door krachtige computers in datacenters. In de toekomst zal zowel de opslag als de verwerking ervan meer gebeuren in individuele, door batterijen gevoede apparaten."

Er wordt gewerkt aan de integratie van de toegangsdata met die van het controlesysteem voor verwarming, luchtverversing en schoonmaak. “Onze software is compatibel met die van traditionele aanbieders van beheersystemen voor gebouwen." <<
door Koen Mortelmans

Kader 1: AirKey
Het elektronische sluitsysteem AirKey, een idee van Johannes Ullmann, kwam tot stand in 2014. Eerst bood het gepersonaliseerde toegangscodes aan via GSM. Sindsdien is het ook te bedienen met een toenemend aantal andere mobiele apparaten. Via de cloud kunnen gebruikers in real time toegangscodes genereren, aanpassen of stopzetten. Ze hebben hiervoor geen eigen IT-infrastructuur nodig. Ze betalen ofwel een vaste prijs of een variabele prijs, gebaseerd op hun gebruik. De feedback van data verloopt eveneens via de GSM-functie. <<

Kader 2: Power- en satellietfabrieken
Evva werd in 1919 opgericht als 'Eerste experimenteel laboratorium voor uitvindingen.' De huidige naam (Erfindungs-Versuchs-Verwertungs-Anstalt ofte uitvinding, experiment, toepassing), kwam een jaar later. Sinds 1937, met het eerste patent voor een cilinderslot focust de groep op beveiligingstechnologie. Tegenwoordig produceert ze met 460 medewerkers in Wenen en 750 mensen in Europa jaarlijks zo’n twee miljoen cilindersloten en 600 miljoen onderdelen van sloten. Het bouwt ook de machines om die sloten te produceren. Sinds 2014 biedt Evva ook elektronische sluitsystemen aan.

Zijn wereldwijde strategie mikt op de uitbouw, tegen 2023, van 'power' en 'satellite' fabrieken. De vestigingen in Wenen, het Duitse Krefeld en het Tsjechische Tišnov worden ‘power plants’ die niet alleen grote reeksen sloten gaan produceren maar ook de machines om die sloten te maken. "De acht satellietfabrieken moeten vooral hun lokale markten bedienen en wachttijden beperken tot enkele dagen of zelfs uren. Die in het Belgische Buizingen staat ook in voor de Franse markt," geeft Serge Spolspoel, mee, de directeur van de vestigingen in België en Nederland. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Proximus gaat digitale transformatie Brussels Airport versnellen

Brussels Airport heeft een overeenkomst voor strategische samenwerking met Proximus afgesloten voor de ondersteuning en de versnelling van de digitale transformatie van de luchthaven.

Chirurgisch maatwerk bij schedelprothesen

CADskills patenteerde zijn innoverende kaakgewrichtsprothese of Temporomandibular Joint. Gewoonlijk wordt een ‘standaardprothese’ gebruikt of een prothese die aangepast is aan de patiënt.

3D-printing tegen Corona maar ...

Het bloed kruipt waar het niet kan gaan. Creativiteit, Fablabs en 3D-printing tegen Corona. Er worden maskers, kleppen en ventielen geprint maar... er is ook regelgeving.

Horizonverleggende innovaties bij Beckhoff

Naast een nieuwe reeks stroomsensoren voor metingen van 1 tot 5.000 A, breidt Beckhoff onder andere zijn compacte industriële PC-serie uit met de krachtige C6025 Intel Core i-power PC.

DEME Group zet in op artificiële intelligentie

De helft van de Belgische bedrijven heeft moeite om zijn vacatures in te vullen. Ook bij Deme, wereldleider op het gebied van baggeren, waterbouw en milieuwerken is het niet evident.

Corona: recycleer geen binnenlucht

De Federation of European Heating, Ventilation and Airconditioning Associations, REHVA, bracht een richtlijn uit over hoe met ventilatie in gebouwen om te gaan in Coronatijden.

Oprichting logistieke taskforce in strijd tegen Corona

De Vlaamse overheid richt de Logistics Resilience Task Force op, die door VIL gecoördineerd zal worden. Er zal overleg gepleegd worden over logistieke ketens, die nu onder druk staan.

Golfslagenergie heeft wind niet in de wieken

De Noordzee wordt niet aanzien als gebied voor de ontwikkeling van golfenergie, vanwege de relatief lage intensiteit van de golven in vergelijking met Ierland, Portugal, Spanje en het VK.

Kontron pITX-APL V2.0 levert hoge prestaties

Kontron breidt zijn productlijn in de Pico-ITX-vormfactor uit met het pITX-APL V2.0 embedded moederbord, dat is uitgerust met Intel AtomR E39xx en IntelR CeleronR N3350 / J3455 twee- en quad-core CPU's en biedt verbeterde prestaties met een uitgebreid scala aan functies. Het is ideaal voor industriële clienttoepassingen. >>

Partners