Innovatieve gewasbescherming via slimme landbouwtechnieken

Inagro en KU Leuven werken samen met veertien andere Europese partners drie jaar aan de verspreiding van kennis bij landbouwers en adviseurs, in het kader van project SMARTPROTECT.

Trefwoorden: #chemische bestrijding, #data-analyses, #EU, #geïntegreerde gewasbescherming, #Inagro, #IPM, #KU Leuven, #landbouw, #landbouwtechniek, #platform, #precisielandbouw, #SMARTPROTECT, #tuinbouw

Lees verder

Techniek

( Foto: Inagro )

ENGINEERINGNET.BE - Sinds 2014 zijn land- en tuinbouwers verplicht de principes van innovatieve geïntegreerde gewasbescherming (IPM) toe te passen. Met die regelgeving moedigt de EU hen aan om te bezuinigen op het gebruik van chemische bestrijdingstechnieken.

Maar landbouwers in diverse Europese regio’s missen actuele kennis en goede praktijkvoorbeelden om IPM op een hedendaagse manier in te zetten in hun dagelijkse werking. Onderzoekers en adviseurs bieden daarop een antwoord in SMARTPROTECT, dat in januari 2020 startte en drie jaar duurt.

“SMARTPROTECT is in de eerste plaats een netwerk waarin we over de grenzen heen kennis verzamelen en delen over smart IPM-technieken”, stelt Sabien Pollet, onderzoekersleider tuinbouw openlucht bij Inagro.

“Ook zoeken we naar innovatie voor de groenteteelt. Dankzij precisielandbouw en data-analyses liggen er kansen om geavanceerde technologieën te integreren in de sector.”

In het project willen de partners de kenniskloof dichten tussen onderzoek en praktijk met betrekking tot innovatie in IPM-methodologie in verschillende gewassen in de open lucht en onder afdekking. Daarbij houden ze rekening met de specifieke regionale noden van tuinbouwers in Europa.

“We vergelijken bestaande IPM-technieken in hun socio-economische en wettelijke context”, aldus Jonathan De Mey, onderzoeker tuinbouw openlucht bij Inagro. “Daarna maken we een selectie van technieken met het grootste innovatieve potentieel.”

De stroom van toepasbare en praktische informatie tussen en naar de tuinbouwers wordt beschikbaar via een online platform. Daarop kunnen onderzoekers kennis over IPM verzamelen, delen, beheren en verspreiden.

Ook komen er interactieve bijeenkomsten en grensoverschrijdende uitwisselingsbezoeken organiseren voor landbouwers en adviseurs.


Het project SMARTPROTECT wordt gefinancierd via het EU Horizon 2020-programma. Onderzoeks- en adviescentrum Inagro is projectleider.