Officiële ondersteuning van de EtherCAT Technology Group voor EtherCAT G

Technisch nieuws 3/03/2020 11:45:06

Het Technisch Comité van de EtherCAT Technology Group (ETG) heeft EtherCAT G aanvaard als een uitbreiding op de EtherCAT-standaard, een uitbreiding tot 1 en 10 Gb/s.

Lees hieronder verder   
Verwant

Grégoire de Pierpont, CEO van Enerdeal: ”Solar as a service” - topingenieur

Engineeringnet Magazine 150 is onlangs verschenen

Siemens werkt samen met Iungos voor een veiligere samenleving

KSB reconstrueert onderdelen met Reverse Engineering

Middelen en kennis beter valoriseren - artikel

Officiële ondersteuning van de EtherCAT Technology Group voor EtherCAT G

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Cursus: stoom in theorie en praktijk

Zebrastraat - Gent

dinsdag 31 maart 2020

Cursus Spoortechnieken - bijzondere projecten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/04/2020 tot 11/06/2020

Global Manufacturing and Industrialisation Summit

Messegelände - Hannover

van 20/04/2020 tot 21/04/2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Herentals

dinsdag 21 april 2020

PNOZmulti programming

Pilz Academy - Gent

woensdag 22 april 2020

Cursus: stoom in theorie en praktijk

Armstrong - Herstal

vrijdag 24 april 2020

Keuze van de redactie

(25/3) Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

(24/3) DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

(17/3) Vorig jaar werd recordaantal octrooien aangevraagd

(16/3) VIB boekt vooruitgang in onderzoek naar geneesmiddel tegen coronavirus

(12/3) UAntwerpen leidt Europees onderzoek naar Corona

(11/3) Microgenerator van nanodraden vervangt batterij

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Beckhoff Automation introduceerde EtherCAT G in 2018 als een uitbreiding van de EtherCAT-standaard. Onlangs legde het deze toevoeging van gigabittechnologie voor aan het ETG. Na rijp beraad, aanvaardde het Technisch Comité van de organisatie ze.

Momenteel werkt ETG aan de integratie van EtherCAT G met de bijhorende technologiespecificaties. Dr. Guido Beckmann, voorzitter van het Technisch Comité van de ETG, legt uit waarom ETG de actieve integratie van EtherCAT G in ETG verwelkomt. “EtherCAT is nu al de snelste industriële Ethernet-veldbus en dat zal zo blijven dankzij zijn bijzonder werkingsprincipe.

Met EtherCAT G kunnen nu ook dataverslindende applicaties zoals machinevision en high-end meettechnologie geïntegreerd worden. Dit breidt de waaier aan toepassingen voor EtherCAT-technologie gevoelig uit en maakt het nog relevanter in de toekomst.”

De gerenommeerde 100 Mb/s EtherCAT-technologie zal voor de meeste toepassingen de bewezen technologie blijven. Niettemin biedt EtherCAT G bijkomende voordelen voor gebruikers, voornamelijk in toepassingen waar grote volumes aan procesdata per apparaat moeten getransporteerd worden.

Dit kan bijvoorbeeld gaan om machinevision, high-end meettechnologie of complexe motiontoepassingen die verder gaan dan het bereik van de klassieke driversturing. Als een uitbreiding van de standaard EtherCAT-technologie, is EtherCAT G volledig compatibel. Bestaande apparaten, die ontworpen zijn voor 100 Mb/s, kunnen naadloos geïntegreerd worden in een EtherCAT G-systeem. Omgekeerd zullen ook EtherCAT G-apparaten zich in een 100 Mb/s systeem gedragen als klassieke EtherCAT-apparaten.

Het hart van EtherCAT G-technologie is het gebruik van de EtherCAT Branch Controllers. Ze vervullen twee essentiële taken. Enerzijds fungeren ze als knooppunt voor de integratie van segmenten van 100 Mb/s apparaten. Anderzijds maken ze een parallelle verwerking mogelijk van de geconnecteerde EtherCAT-segmenten. Dit reduceert de doorgeeftijd van het systeem aanzienlijk, waardoor de systeemperformantie enorm toeneemt ten opzichte van eerdere niveaus.

Typisch voor EtherCAT, is de integratie van EtherCAT G heel eenvoudig omdat de extensie volledig compatibel is met de IEEE 802.3 standaard en omdat er in de standaardmodus geen softwareaanpassingen nodig zijn in de controllers. “De voordelen van EtherCAT zijn goed bekend en omvatten directe verwerking, uitgebreide diagnose, eenvoudige configuratie en geïntegreerde synchronisatie”, zegt Beckmann. “Deze eigenschappen blijven natuurlijk volledig behouden bij het gebruik van EtherCAT G.” <<

Kader 1: De EtherCAT Technology Group
The EtherCAT Technology Group is een organisatie waarin sleutelgebruikers uit verschillende industrieën en leidende leveranciers in automatiseringstechnologie de krachten bundelen om EtherCAT-technologie te ondersteunen, te promoten en te bevorderen. Met meer dan 5.500 leden uit 65 landen is de EtherCAT Technology Group uitgegroeid tot de grootste veldbusorganisatie in de wereld. Sinds haar oprichting in november 2003 is ze ook de snelst groeiende veldbusorganisatie.

Kader 2: Over EtherCAT®
EtherCAT is de industriële Ethernet-technologie die garant staat voor sterke prestaties, lage kosten en een groot gebruiksgemak met een flexibele topologie. Ze werd geïntroduceerd in 2003 en is een internationale IEC-standaard en SEMI-standaard sinds 2007. EtherCAT is een open technologie, iedereen kan ze implementeren of gebruiken. Voor meer informatie, bezoek www.ethercat.org

www.beckhoff.be >>

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Start-up ontwikkelt online module voor eerste triage van coronapatiënten

Om huisartsen en spoeddiensten te ontlasten heeft Bingli, dat ondersteund wordt door Start it @KBC, een module ontwikkeld die de eerste triage van patiënten voor zijn rekening kan nemen.

Lockdown, ook in de ruimte

De picosatellieten Picasso en Simba zouden gisteren de ruimte ingaan op een Vega-raket. Maar als gevolg van de Franse maatregelen tegen Covid-19 werden alle lanceercampagnes opgeschort.

Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

Sectorfederatie essenscia vlaanderen reageert positief op de beslissing van Vlaams minister van Omgeving Demir om de procedures rond de aanleg van dit nieuw pijpleidingraject op te starten.

DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

Penta-Ocean Construction en DEME Offshore hebben een memorandum van overeenstemming (MoU) gesloten met betrekking tot uitgebreide samenwerking voor de bouw van offshore windparken in Japan.

Vlaamse supercomputer ingezet in strijd tegen COVID-19

Om onderzoek rond dit virus nog beter te ondersteunen, gaat het VSC, als high-performance computing-centrum, gedurende 8 weken extra rekencapaciteit beschikbaar stellen van onderzoekers.

Nieuw PIC-fabricageproces pakt tekortkomingen aan

De huidige PIC-fabricagemethoden leiden tot grote variabiliteit, wat resulteert in een beperkte opbrengst, lange vertragingen tussen het conceptuele idee en het werkende apparaat, ...

Yvon Guérin wordt nieuwe CEO van Vandemoortele

De Raad van Bestuur van Vandemoortele meldt dat Yvon Guérin, huidige Managing Director Bakery Products, vanaf 1 juli 2020 Jules Noten zal opvolgen als CEO van het bedrijf.

Hoeveel elektrische auto’s kan het elektriciteitsnet aan?

Er rijden meer dan een miljard voertuigen rond op onze planeet, goed voor 1/5 van alle CO2-uitstoot. De switch naar elektrisch rijden kan onze ecologische voetafdruk gevoelig verminderen.

Lybover investeert extra in 3D-scanning

De Lybover groep zet volop in op de technologie van 3D-scanning met extra investeringen. De uitgebreide ervaring van van 80 engineers in engineering, project management, productie en montage in combinatie met 3D-scanning en engineering heeft een enorme impact op tijd, kost en veiligheid. 3D-scans vormen de basis voor de engineering van hun projecten.

Partners