Ostend Science Park officieel ingewijd (+fotoreportage)

Onderzoek & Wetenschap 2/03/2020 8:20:37

Het Oostendse Incubatie- en innovatiecentrum Greenbridge heet sinds gisteren Bluebridge. Ook het hoofdkwartier van het wetenschapspark Ostend Science Park (OSP) is er gevestigd.

Lees hieronder verder   
Verwant

Siemens koploper in beheer van gedistribueerde energiebronnen

Geo-engineering: leven met CO2-uitstoot

Elektrische voertuigen veiliger met nieuwe BYD bladbatterij

Encon Energieprijs virtueel uitgereikt

COVID-19 houdt bouw SeaMade offshore-windpark nog niet tegen

DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Cursus Spoortechnieken - bijzondere projecten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/04/2020 tot 11/06/2020

Migratie van EPLAN 5 naar EPLAN Electric P8

EPLAN Webinar

vrijdag 17 april 2020

Global Manufacturing and Industrialisation Summit

Messegelände - Hannover

van 20/04/2020 tot 21/04/2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Herentals

dinsdag 21 april 2020

PNOZmulti programming

Pilz Academy - Gent

woensdag 22 april 2020

Cursus: stoom in theorie en praktijk

Armstrong - Herstal

vrijdag 24 april 2020

Keuze van de redactie

(25/3) Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

(24/3) DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

(17/3) Vorig jaar werd recordaantal octrooien aangevraagd

(16/3) VIB boekt vooruitgang in onderzoek naar geneesmiddel tegen coronavirus

(12/3) UAntwerpen leidt Europees onderzoek naar Corona

(11/3) Microgenerator van nanodraden vervangt batterij

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Dit initiatief van UGent, POM West-Vlaanderen en Haven Oostende wil bedrijven naar het 16 hectare grote wetenschapspark trekken om met de UGent te partneren op marine en maritiem onderzoek en nieuwe impulsen te geven aan de blauwe economie die daar reeds geconcentreerd zit.

De achterliggende idee: door de brug te slaan tussen onderzoek en kmo’s, krijgen bedrijven ter plaatse de kans om nieuwe high-end producten en diensten gelinkt aan de blauwe economie te ontwikkelen. Op het terrein ook het Maritiem Onderzoekscentrum.

e-BO Enterprises (Ieper) vestigt zich als eerste bedrijf op het nieuwe wetenschapspark. Het IT servicebedrijf wil er zijn offshore-activiteiten versterken. Er komt 10.000 m2 werkvloer voor 140 medewerkers.

“Er lopen onderhandelingen over een tweede lot”, hintte Carl Devos, CEO van OSP. “Wie er nog bij wil zijn, zal zich moeten haasten.” Dat de grond niet meer in ‘erfpacht’ maar ‘gekocht’ kan worden maakt een en ander aantrekkelijk, gaf Bart Tommelein, burgermeester van Oostende mee.

Ook Bluebridge groeit dicht. Vandaag huizen er al 15 bedrijven, goed voor 73 mensen: De Blauwe Cluster, Degrauwe Consulting, e-BO Enterprises, ETI-Eurosis, Fabrieken voor de Toekomst (FVT), FiveFinancialSolutions, Go-Virtual, Green Point Supplies, JobFIXers, Laminaria, Ostend Science Park, POM West-Vlaanderen, Stress Physiology Research Group (StressChron), Subcon Europe, Taylor Hopkinson, UGent Power-Link, UXSolutions Above and Beyond en Vito.

“Er is nog plaats, maar wees snel”, moedigde ook Noémi Wouters, CEO van Bluebridge aan. Op Bluebridge breidt Universiteit Gent haar onderzoeksfaciliteiten -nu vind je er al UGent Power-Link en StressChron- mettertijd uit naar zes labs. In 2021 zijn die operationeel en zijn er een tiental doctoraatsstudenten en onderzoekers aan de slag.

De unique selling proposition van de kennishub Ostend Science Park (OSP) verschilt naargelang wie je de vraag stelt, kietelde CEO Carl Devos zijn gesprekspartners: Dirk Declerck (CEO Haven Oostende), Jean de Bethune (voorzitter POM West-Vlaanderen) en Rik Van de Walle (rector UGent). Waarom de UGent naar Oostende komt, meer dan 7 miljoen euro investeert en er zes labs zal bemannen?

Vande Walle merkte op dat al wat ‘blauw’ is, al even heel erg gesteund wordt door Vlaanderen. Bovendien vond de univ in Oostende ook partners, zoals de provincie, de haven, ... “Wellicht hadden we het nooit alleen gedaan.”

Bovendien: “Al wat maritiem en marineonderzoek is, daarin zijn wij, UGent, absolute wereldtop.” Hij ziet het park als een ontmoetingsplek “die bedrijven de kans geeft met onze mensen contacten te leggen.” Tenslotte komen er testfaciliteiten en een onderzoeksinfrastructuur voor toepassingsgericht onderzoek, dienstig voor de bredere gemeenschap.

Hilde Crevits, Vlaams minister bevoegd voor Werk, Economie, Sociale Economie, Innovatie en Landbouw, rekende dat de ‘blauwe industrie’ in Vlaanderen vandaag al goed is voor 154.000 jobs, vergelijkbaar met de voedingsindustrie. Er is sprake van 13,47 miljard euro toegevoegde waarde.

We kregen de kans kennis te maken met de nieuwe UGent-laboratoria van StressChron waar stressfactoren op karper (cyprinus carpio) onderzocht zullen worden over de gehele levenscyclus van de vis. Het gaat om neuro-endocrinologisch en stress-fysiologisch onderzoek. Van de proefdieren worden stressgenen gemeten aan de hand van de RT-QPCR (Reverse Transcription Quantitative Polymerase Chain Reaction) methode.

Ook zagen we ultra-performance liquid chromatografie-apparatuur die gekoppeld is aan tandem massa spectrometrie (UPLC-MS/MS) om cortisol en andere te meten. Het lab staat onder leiding van Johan Aerts. >> (Luc De Smet) (foto: LDS)

ACHTERGROND
In 2001 ondertekende de UGent een intentieovereenkomst voor een tweede wetenschapspark in het Oostendse hinterland: GreenBridge. Het zou een incubator worden in een innovatief én ecologisch voorbeeldgebouw waar O&O-georiënteerde technologiebedrijven goed kunnen gedijen. In 2004 werd een eerste vleugel gebouwd met EFRO- en Vlaamse steun. De GreenBridge incubator werd officieel geopend op 21 januari 2006.

Een tweede vleugel -verdubbeling in kantoren en met een demonstratieruimte- opende eind 2013. Bedrijven als Siemens, Renson, Rehau, Mitsubishi Electric en Spie Belgium sloten samenwerkingsakkoorden. Tien jaar later begint de toekomst echter ‘blauwer’ te kleuren en schuift de focus naar mariene en de maritieme sector, aquacultuur, blauwe energie, diepzee, kustverdediging, ... <<
 
Ander nieuws
Op 19 maart opent het eerste maritiem testplatform op zee, zo’n 500 m buiten de haven van Oostende: Project Blue Accelerator wordt een ‘living lab’ om testen uit te voeren m.b.t. offshore windenergie, golf- en getijdenenergie, drones, kabels, ... <<


Fotoreportage
(klik op de foto voor een grotere weergave)

(vlnr.) Carl Devos, Dirk Declerck (CEO Haven Oostende), Jean de Bethune (voorzitter POM West-Vlaanderen) en Rik Van de Walle (rector UGent)

(links) Noémi Wouters, CEO Bluebridge en Christophe Dhaene, e-BO Enterprises

Johan Aerts, hoofd StressChron

(links) nogaquaria - testschoteltjes (rechts)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Met waterstof de lucht in voor zero-emission - column

De ‘Green Deal’ heeft ook bij technologen in de lucht- en ruimtevaart al heel wat stof doen opwaaien. Is luchtvaart zonder emissie mogelijk? Europa legt de lat erg hoog.

Guy Verstraeten nieuwe directeur ICS-divisie van SPIE

Bruno Borremans, die deze functie twee jaar lang uitoefende, gaf op 16 maart laatstleden de fakkel door aan Guy Verstraeten als directeur van de divisie ICS bij SPIE Belgium.

Explosieve toename cyberzwendel rond Coronavirus

SophosLabs, het onderzoekslab van Sophos, concludeert dat door het gebruik van ‘COVID-19’ en ‘coronavirus’ in domeinnamen het aantal spam, phishing-aanvallen en malware omhoog is geschoten.

Hannover Messe 2020 geannuleerd wegens coronavirus

Vandaag viel in onze mailbox het bericht binnen dat de corona-pandemie geleid heeft tot de annulering van de Hannover Messe. We willen de preview die we hierover reeds maakten niet weerhouden.

Investeringsronde van 14 miljoen euro voor miDiagnostics

Imec spin-off miDiagnostics, die silicium-gebaseerde chiptechnologie gebruikt om snelle en betrouwbare testen rechtstreeks naar patiënt en arts te brengen, haalde onlangs 14 miljoen euro op.

Corona als bron van inspiratie

Er gaat heel wat design en engineering om Covid-19: 3D-prints van ventielen, gelaatsschermen, beademingstoestellen, ... Vaak betreft het een fablab-gebeuren en gratis creativiteit.

COVID-19 houdt bouw SeaMade offshore-windpark nog niet tegen

Gisteren zijn de eerste 6 torendelen voor het SeaMade offshore windpark aangekomen in de haven van Oostende. Deze onderdelen werden geproduceerd in Noord-Spanje.

Building Information Modeling versus Building Information Management

De toenemende digitalisering is een feit. De bouwwereld wordt overspoeld met talloze initiatieven die deze digitalisering ondersteunen. BIM is één van de belangrijkste voor de bouwwereld.

Lybover investeert extra in 3D-scanning

De Lybover groep zet volop in op de technologie van 3D-scanning met extra investeringen. De uitgebreide ervaring van van 80 engineers in engineering, project management, productie en montage in combinatie met 3D-scanning en engineering heeft een enorme impact op tijd, kost en veiligheid. 3D-scans vormen de basis voor de engineering van hun projecten.

Partners