Single Pair Ethernet komt er aan - artikel

Plant & Factory 27/02/2020 10:22:14

Zeven industriële technologieleiders sloegen de handen in elkaar en zetten tijdens de SPS-beurs in Nürnberg de Single Pair Ethernet Industrial Partner Network e.V. op.

Lees hieronder verder   
Verwant

Magnetische data-opslag op chip presteert beter op ’nette’ grensvlakken

Silicium legering kan licht uitzenden

Proximus gaat digitale transformatie Brussels Airport versnellen

Horizonverleggende innovaties bij Beckhoff

Digital Transformation met Dell Technologies

Miljoenen contactloze autosleutels eenvoudig te hacken

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Vragenuurtje EPLAN Pro Panel

EPLAN Webinar

woensdag 15 april 2020

Warehouse Management Systemen (WMS)

digital learning

donderdag 16 april 2020

Business Process Management - schriftelijk

digital learning

donderdag 16 april 2020

Migratie van EPLAN 5 naar EPLAN Electric P8

EPLAN Webinar

vrijdag 17 april 2020

Global Manufacturing and Industrialisation Summit

Messegelände - Hannover

van 20/04/2020 tot 21/04/2020

PNOZmulti programming

Pilz Academy - Gent

woensdag 22 april 2020

Keuze van de redactie

(2/4) Golfslagenergie heeft wind niet in de wieken

(30/3) VUB ontwikkelt noodmasker voor verplegend personeel

(25/3) Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

(24/3) DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

(17/3) Vorig jaar werd recordaantal octrooien aangevraagd

(16/3) VIB boekt vooruitgang in onderzoek naar geneesmiddel tegen coronavirus

>> Meer blikvangers

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Single Pair Ethernet wordt een basis voor een IIoT- en Industry 4.0-infrastructuur. Het SPE industrieel partnernetwork ondersteunt de T1 Industriële interface volgens IEC 63171-6 als een uniform Media Dependent Interface (MDI) zoals bepaald in ISO/IEC JTC 1/SC 25/WG 3 en TIA42 uit 2018.

De leden van het partnerprogramma en de ISO/IEC JTC 1/SC 25/WG 3 werken nauw samen met IEEE 802.3 en IEC SC46C met het oog op eenvormige transmissiestandaarden en koperen datakabels

Eerder al, op de Hannover Messe haakten Harting, TE Connectivity en Hirose de armen in elkaar om de technologie, die voor IIoT ingezet moet worden, te onderbouwen. Het nu nog krachtiger platform zal het SPE-ecosysteem, de standaarden voor transmissieprotocols, kabels en componenten ondersteunen. Het open partnernetwork heeft zijn thuisbasis in Rahden (Westfalen). Het initiatief is ook bedoeld om gebruikers investeringsvertrouwen te bezorgen.

Achtergrond
Traditionele spraak- en datatoepassingen lopen over een koperen vierpaars UTP-, ScTP- of Sc/FTP-kabel. Die haalt 40 Gb/s op 30 meter. Men spreekt van categorie 8 (8C4P). Vooralsnog ging het er steeds om ‘nog meer brandbreedte’ te halen en heel verschillende zaken zoals automatisering, verlichting en veiligheid samen te brengen en op één protocol te integreren.

Maar al snel bots je tegen de grenzen van de standaard aan. ‘Slimmere’ systemen en IoT mikken niet noodzakelijk op bandbreedte. Vaak verzetten sensoren maar heel weinig data (enkele bytes) vergeleken met klassieke datatoepassingen. Wel wil men vandaag veel meer sensoren en toestellen over langere afstanden connecteren. Met klassieke twisted pair is men beperkt tot zo’n honderd meter.

Oudere Ethernet-standaarden bieden geen oplossing voor tal van toepassingen in de industrie, de bouw en automotive waar autonoom rijden staat of valt met sensoren, camera’s, diagnostiek, connectiviteit,… De auto-industrie kiest voor snellere Ethernet om de oudere CAN-bussystemen te vervangen.

Eén single pair is compacter en weegt maar een kwart van de klassieke vierpaars Ethernet-kabel. Er kan dus bespaard worden terwijl ook veiligheid ingebouwd is. De IEEE zette 802.3cg Task Force op om een nieuw ethernetprotocol te ontwikkelen. Het werkt aan twee ‘smaken’: 10Base-T1S met een bereik van 15 m (een transceiver van 200 MHz), en 10Base-T1L met een bereik van 1.000 m (een 20 MHz transceiver).

De IEEE 802.3cg 10 Mb/s Single Twisted-Pair connecteert dan toestellen bij snelheden van 10 Mb/sec over minstens één kilometer en kan daarbij ook een vermogen van 13 Watt leveren (Power over Data Lines of PoDL). 100Base-T1 en 1000Base-T1, met snelheden die al even beschikbaar zijn voor vierpaarskabel in industriële installaties, blinken al aan de horizon.

Het gaat hem natuurlijk niet enkel om Single Pair Ethernet (SPE - makkelijk te installeren, compact en betrouwbare connectiviteit ook in ruigere omgevingen) maar ook om Time Sensitive Networking (TSN), een uniek SPE-protocol waarmee data gecodeerd en versleuteld kunnen worden en netwerken minder elektromagnetische interferentie (EMI) kennen. Het gaat ook om het ontwikkelen van een heel ecosysteem met passende kabels, connectoren, ... <<
door Luc De Smet

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Proximus gaat digitale transformatie Brussels Airport versnellen

Brussels Airport heeft een overeenkomst voor strategische samenwerking met Proximus afgesloten voor de ondersteuning en de versnelling van de digitale transformatie van de luchthaven.

Chirurgisch maatwerk bij schedelprothesen

CADskills patenteerde zijn innoverende kaakgewrichtsprothese of Temporomandibular Joint. Gewoonlijk wordt een ‘standaardprothese’ gebruikt of een prothese die aangepast is aan de patiënt.

3D-printing tegen Corona maar ...

Het bloed kruipt waar het niet kan gaan. Creativiteit, Fablabs en 3D-printing tegen Corona. Er worden maskers, kleppen en ventielen geprint maar... er is ook regelgeving.

Horizonverleggende innovaties bij Beckhoff

Naast een nieuwe reeks stroomsensoren voor metingen van 1 tot 5.000 A, breidt Beckhoff onder andere zijn compacte industriële PC-serie uit met de krachtige C6025 Intel Core i-power PC.

DEME Group zet in op artificiële intelligentie

De helft van de Belgische bedrijven heeft moeite om zijn vacatures in te vullen. Ook bij Deme, wereldleider op het gebied van baggeren, waterbouw en milieuwerken is het niet evident.

Corona: recycleer geen binnenlucht

De Federation of European Heating, Ventilation and Airconditioning Associations, REHVA, bracht een richtlijn uit over hoe met ventilatie in gebouwen om te gaan in Coronatijden.

Oprichting logistieke taskforce in strijd tegen Corona

De Vlaamse overheid richt de Logistics Resilience Task Force op, die door VIL gecoördineerd zal worden. Er zal overleg gepleegd worden over logistieke ketens, die nu onder druk staan.

Golfslagenergie heeft wind niet in de wieken

De Noordzee wordt niet aanzien als gebied voor de ontwikkeling van golfenergie, vanwege de relatief lage intensiteit van de golven in vergelijking met Ierland, Portugal, Spanje en het VK.

Kontron pITX-APL V2.0 levert hoge prestaties

Kontron breidt zijn productlijn in de Pico-ITX-vormfactor uit met het pITX-APL V2.0 embedded moederbord, dat is uitgerust met Intel AtomR E39xx en IntelR CeleronR N3350 / J3455 twee- en quad-core CPU's en biedt verbeterde prestaties met een uitgebreid scala aan functies. Het is ideaal voor industriële clienttoepassingen. >>

Partners