Onze sector wordt gekenmerkt door een aantal complexe evoluties

orinews 26/02/2020 14:58:57

Advies- en ingenieursbureaus komen in aanraking met uitdagingen waarvan de impact veel breder gaat dan enkel het domeinspecifieke. Zoals bijvoorbeeld klimaatuitdagingen en energietransitie.

Lees hieronder verder   
Verwant

Crisisplatform voor operationele continuïteit kritische gebouwen/organisaties

Building Information Modeling versus Building Information Management

Vrouwelijk talent aan het hoofd van een familiebedrijf

Insight neemt Frans digitaal consultancybureau over

Sweco neemt handelsfonds Temco over van failliete Ecophos

DEME presenteert grootschalig Omaans project voor groene waterstof

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Vragenuurtje EPLAN Pro Panel

EPLAN Webinar

woensdag 15 april 2020

Warehouse Management Systemen (WMS)

digital learning

donderdag 16 april 2020

Business Process Management - schriftelijk

digital learning

donderdag 16 april 2020

Migratie van EPLAN 5 naar EPLAN Electric P8

EPLAN Webinar

vrijdag 17 april 2020

Global Manufacturing and Industrialisation Summit

Messegelände - Hannover

van 20/04/2020 tot 21/04/2020

PNOZmulti programming

Pilz Academy - Gent

woensdag 22 april 2020

Keuze van de redactie

(2/4) Golfslagenergie heeft wind niet in de wieken

(30/3) VUB ontwikkelt noodmasker voor verplegend personeel

(25/3) Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

(24/3) DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

(17/3) Vorig jaar werd recordaantal octrooien aangevraagd

(16/3) VIB boekt vooruitgang in onderzoek naar geneesmiddel tegen coronavirus

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Advies- en ingenieursbureaus spelen binnen deze uitdagingen een belangrijke rol, en mede dankzij een internationaal erkende expertise in verschillende domeinen zijn de Belgische advies- en ingenieursbureaus de onafhankelijke go-between tussen maatschappij en beleid.

Thema’s zoals energie- en industrietransitie, adaptive urban planning, duurzaam mobiliteitsmanagement, circulair bouwen en leven, enz. bepalen nu reeds onze manier van leven, en zullen dit verder blijven bepalen in de toekomst.

In het huidige en toekomstige digitale tijdperk is samenwerking, de verdere verfijning van bestaande tools en de ontwikkeling van nieuwe technieken en technologieën noodzakelijk. Deze zullen allemaal in het teken staan van big data en artificiële intelligentie, en de communicatie tussen alle actoren in het proces, zowel mens als robot. Deze cognitieve collaboratie zal tevens de standaard zijn in alle methodologieën en managementtechnieken, en grotendeels de toekomst van onze sector bepalen.

Virtual en augmented reality zullen onlosmakelijk verbonden zijn met de manier waarop advies- en ingenieursbureaus huidige en vooral toekomstige projecten van a tot z uitvoeren. Beide technologieën zullen een beslissende rol spelen in de transformatie van de taken van zowel ingenieurs als architecten.

De evolutie die onze sector in het bijzonder, en de bouwsector in het algemeen, zal meemaken, zal tevens een impact hebben op de manier waarop wij omgaan met energie. Onze energiebehoefte zal in de nabije toekomst anders gedefinieerd zijn, mede dankzij slimme gebouwen, steden en infrastructuur, en de transitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen. Advies- en ingenieursbureaus zetten zich continu in om de projecten van de toekomst op een duurzame en energie-efficiënte manier uit te voeren.

Duurzaamheid en technologie zullen dan ook de komende jaren de bouwsector bepalen, en ingenieurs zullen de belangrijke taak hebben om de schakel te zijn tussen beleid en maatschappij. Ondanks alle technologische innovaties mogen we niet vergeten dat ingenieurswerk nog lang mensenwerk zal blijven. Beslissingen nemen, risico’s in kaart brengen, opzoeken van technologische grenzen, … het zijn maar enkele van de unieke karakteristieken van de moderne ingenieur.

ORI zet zich tevens in voor de promotie van het ingenieursberoep, en zorgt voor nauwe contacten met de academische wereld en de jonge talenten. Op dit moment is de vraag naar ingenieurs groter dan het beschikbare aanbod, maar door de vele inspanningen van de verschillende actoren, hopen we in de toekomst de marktsituatie om te draaien. De jongeren van nu zijn de beleidsmakers, ingenieurs, wetenschappers en innovators van morgen. <<
door Bernard Gilliot, Voorzitter ORI vzw

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Chirurgisch maatwerk bij schedelprothesen

CADskills patenteerde zijn innoverende kaakgewrichtsprothese of Temporomandibular Joint. Gewoonlijk wordt een ‘standaardprothese’ gebruikt of een prothese die aangepast is aan de patiënt.

3D-printing tegen Corona maar ...

Het bloed kruipt waar het niet kan gaan. Creativiteit, Fablabs en 3D-printing tegen Corona. Er worden maskers, kleppen en ventielen geprint maar... er is ook regelgeving.

Horizonverleggende innovaties bij Beckhoff

Naast een nieuwe reeks stroomsensoren voor metingen van 1 tot 5.000 A, breidt Beckhoff onder andere zijn compacte industriële PC-serie uit met de krachtige C6025 Intel Core i-power PC.

DEME Group zet in op artificiële intelligentie

De helft van de Belgische bedrijven heeft moeite om zijn vacatures in te vullen. Ook bij Deme, wereldleider op het gebied van baggeren, waterbouw en milieuwerken is het niet evident.

Corona: recycleer geen binnenlucht

De Federation of European Heating, Ventilation and Airconditioning Associations, REHVA, bracht een richtlijn uit over hoe met ventilatie in gebouwen om te gaan in Coronatijden.

Oprichting logistieke taskforce in strijd tegen Corona

De Vlaamse overheid richt de Logistics Resilience Task Force op, die door VIL gecoördineerd zal worden. Er zal overleg gepleegd worden over logistieke ketens, die nu onder druk staan.

Golfslagenergie heeft wind niet in de wieken

De Noordzee wordt niet aanzien als gebied voor de ontwikkeling van golfenergie, vanwege de relatief lage intensiteit van de golven in vergelijking met Ierland, Portugal, Spanje en het VK.

Titaandioxide (nano) spray ontsmet spoorwegwagon

Het Poolse regionale spoorwegbedrijf Koleje Slaskie (‘Silesian Railways’) vernevelde bij wijze van test TiO2-nanochemie in zijn passagierswagon en ... lijkt tevreden met het resultaat.

Kontron pITX-APL V2.0 levert hoge prestaties

Kontron breidt zijn productlijn in de Pico-ITX-vormfactor uit met het pITX-APL V2.0 embedded moederbord, dat is uitgerust met Intel AtomR E39xx en IntelR CeleronR N3350 / J3455 twee- en quad-core CPU's en biedt verbeterde prestaties met een uitgebreid scala aan functies. Het is ideaal voor industriële clienttoepassingen. >>

Partners